Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Utolsó kommentek:

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2021.04.04. 15:36:16

Új híreim vannak! :-) "Külföldön élni - pszichológus szemmel" c. 2019 decemberében, magyar nyelven megjelent e-bookom már angol nyelven is elérhető a Smashwords, Amazon, Google Play, Apple Books, Barnes and Nobles, Kobo és a nagyobb nemzetközi és hazai könyvterjesztők oldalain epub formátumban.
Honlapom webshopjában 20 % kiadói kedvezménnyel rendelhető meg a magyar és az angol nyelvű kiadás egyaránt. Epub, mobi és pdf formátumban egy könyv áráért. www.pszichologusonline.eu/kulfoldon-elni/

Bejegyzés: Üdvözöllek Pszichológus Online blogomon!

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2021.04.04. 08:39:50

Új híreim vannak! :-) "Külföldön élni - pszichológus szemmel" c. e-bookom, mely 2019. decemberében jelent meg magyarul, már angol nyelven is kapható a Smashwords, Amazon, Google Play, Apple Books, Barnes and Nobles, Kobo és a nagyobb nemzetközi valamint hazai könyvterjesztőknél, epub formátumban.
Honlapom webshopjában 20 % kiadói kedvezménnyel rendelhetitek meg a magyar és angol nyelvű verziót egyaránt. Epub, mobi és pdf formátumban, egy könyv áráért. www.pszichologusonline.eu/kulfoldon-elni/

Bejegyzés: Miért is jó külföldön élni? - pszichológus szemmel

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2021.04.04. 08:27:53

Új híreim vannak! :-) E-bookom már angol nyelven is kapható a Smashwords, Amazon, Google Play, Apple Books, Barnes and Nobles, Kobo és a nagyobb nemzetközi és hazai könyvterjesztőknél, epub formátumban. (Amazon link a honlapomon.)
Honlapom webshopjában 20 % kiadói kedvezménnyel vásárolhatjátok meg a magyar és az angol nyelvű kiadást is. Epub, mobi és pdf formátumban egy könyv áráért. www.pszichologusonline.eu/kulfoldon-elni/

Bejegyzés: "Külföldön élni - pszichológus szemmel" (e-book) könyvajánló

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2021.04.04. 07:36:22

Az e-book magyar és angol nyelvű kiadása 20 % kiadói kedvezménnyel vásárolható meg honlapom webshopjában. A nemzeközi és magyar könyvterjesztőknél epub formátumban érhető el, honlapomon epub, pdf és mobi formátumban egyaránt megvásárolható egy könyv áráért. www.pszichologusonline.eu/kulfoldon-elni/

Bejegyzés: Könyvajánló: Külföldön élni - pszichológus szemmel (e-book)

AnnaK21 2020.09.08. 15:17:18

Ajánlanám, hogy olvassátok el ezt a cikket a költözésről sokat fog segíteni. Bárcsak én is költözés előtt olvashattam volna: atkoltoztetes.hu/nemzetkozi-koltoztetes/koltoztetes-magyarorszagrol-nemetorszagba/

Bejegyzés: Gyógyít vagy megbetegít a külföldre költözés? Mikor pozitív és mikor negatív a stressz?

Husz_János_Puszita 2019.05.17. 19:43:40

@Schrammel Ivett: Ez igy van. :) Egeszen mas erzes az anyanyelvünkön kommunikalni, mint egy idegen nyelven. A bizonytalansag nagy resze a nyelvi es kulturalis különbsegekböl fakad, ezeket jol meg lehet beszelni terapiaban, erre akartam utalni.

Bejegyzés: Hogyan működik az online pszichológiai tanácsadás?

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2019.05.17. 07:59:50

@Husz_János_Puszita: Azt gondolom és tapasztalom, hogy a legmélyebb érzéseiről, azok árnyalatairól az anyanyelvén beszél legkönnyebben és legpontosabban az ember. Nemrég olvastam egy érdekes kutatásról, mely azt igazolta, hogy az emberek racionálisabb döntéseket hoznak, amikor nem az anyanyelvükön beszélnek. Ennek oka, hogy ilyenkor átgondoltabb, megfontoltabb a kommunikáció, épp a spontaneitás vész el. Leegyszerűsítve mondhatnánk úgy, hogy ilyenkor a bal agyfélteke aktívabb. Ez sok esetben, pl. az üzleti életben akár még hasznos is lehet. A mély belső átalakulásokhoz, pszichológiai feldolgozáshoz azonban belső érzelmi munkára, érzelmi átdolgozásra, jobb agyféltekés aktivitásra van szükség.

Bejegyzés: Hogyan működik az online pszichológiai tanácsadás?

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2019.05.17. 07:42:48

@Husz_János_Puszita: Kedves János! Elfogadom, hogy neked ez a tapasztalatod, azonban a hozzám forduló, külföldön élő magyarok tapasztalata más. Sokan jelentkeznek nálam azt követően, hogy elsőként helyi pszichológust kerestek fel és a helyi nyelven próbálkoztak a tanácsadással coachinggal. Ez sok esetben az anyanyelvi szintű nyelvtudás hiánya miatt, vagy kulturális különbségek általi félreértések, meg nem értések miatt nem működött kellő hatékonysággal.

Bejegyzés: Hogyan működik az online pszichológiai tanácsadás?

Husz_János_Puszita 2019.05.17. 07:36:55

Ha megengedsz egy megjegyzest Ivett. :)
En megis azt tanacsolnam, hogy ha egy mod van ra, helyben, a helyi nyelven keressen az ember segitseget. Annal jobban semmi nem tud helyrebillenteni, mint amikor egy helyitöl kapod meg a kellö figyelmet es tamogatast, a helyi nyelven probalod megfogalmazni, amit erzel. Tapasztalatbol mondom.

Bejegyzés: Hogyan működik az online pszichológiai tanácsadás?

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2019.05.04. 18:33:12

2019. május: Frissítem a cikket:
Mivel még mindig sokan keresnek, akik úgy hiszik, hogy csak online vagy Gibraltáron vagyok elérhető, ezért itt is megírom: Bár a cikk megjelenését követően visszaköltöztem Gibraltárra, 2018-tól újra Budapesten élek és dolgozok. Az okok személyesek, hamarosan megjelenő könyvemben erről is írni fogok. :-)

Bejegyzés: Fordított kultúrsokk – Mindent meg lehet szokni, de van, amit nem érdemes

Albu 2018.11.26. 21:46:05

@qwertzu: Sajna igaz a blogbejegyzés nagyja, de ebben valóban nincs igaza. Bécsben nem veszik úgy az emberek, hogy őelőttük csukta be a rendszer a buszajtót, sőt: ha a tíz percenként járó S-Bahnból egy kimarad, akkor sem kezdik el a városvezetést szidni.

„Válasz erre
qwertzu 2017.05.14. 16:44:54
@Schrammel Ivett: Ha egy piros hetes minden emberre várna még három másodpercet, aki fut a busz után, akkor soha nem indulna el.

"bár nem tudom milyen kára származott volna abból, ha 3 másodperccel később csukja be az ajtót "

Pl. lekési a zöldet. Az 2 perc. Ami a következő megállóban már azt jelenti hogy 2 percnyivel több utas akar felszállni ami miatt tovább tart az utascsere, ami miatt megint lekésik egy zöldet stb... a vége az, hogy a 10 perces követési távolsággal közlekedő buszok 2 és 18 perces követési távolságúvá alakulnak.

De napi szinten látok felkenődni embereket a záródó metró ajtajára, amik 3 percenként követik egymást. ”

Bejegyzés: Fordított kultúrsokk – Mindent meg lehet szokni, de van, amit nem érdemes

Sics68 2018.09.05. 07:32:43

"Melyik állat az, amelyik nősténye a hímmel szemben állandó védekezésben, menekülésben tölti az életét ?" Macska, patkány, nyúl ... kutya, legtöbb majomfajta ... a tüzelő nőstényt biza űzik... és ha utolérik, akkor megdugják. Genetikailag így vannak .. így vagyunk programozva. ... Persze egyik emberen erősebb másikon meg gyengébb a kultúra máza. Azaz van akinél a tanult dolgok ( szociális viselkedés egy csoportban, megfelelés a csoport normáinak) felülírják a genetikailag meghatározott ösztönök késztetésék. (Mondjuk nem árt ha normális csoportnormákról van szó, mert pld egy 2, világháborús frontharcos/partizánvadász alegység szociális normái a legyőzött népek nőnemű civileivel szembe... )

Bejegyzés: #metoo – Mit mond a pszichológia az áldozathibáztatásról

Sics68 2018.09.05. 07:34:26

Terézágyú 2018.02.20. 12:32:18
> Attól függ mennyi pénzért kapta a nem kielégítő minőségű kiszolgálást...

Abban egyetértek veled, hogy az ár és a minőség kapcsolatban kellene hogy álljanak.

Másrészt viszont van egy törvényben szabályozott vagy szerződésben/ajánlatban vállalt minőség, amit illendő volna tartani, és ami gyakorta nem igazán sikerül...

Bejegyzés: Egy csésze tea.. Avagy miért tartunk ott, ahol tartunk?

vizu · http://www.freeweb.hu/szavaiistvan/ 2018.09.03. 12:29:13

Negyvenegynéhány éves tanári ( ált. isk. felső öt tantárgy, alternatív középisk, sportiskolai ált isk. rajz) munkám tapasztalatai alapján egyetértően bólogattam. Néhány pont elé persze odatenném, hogy jórészt, meg döntő mértékben, néhány mögé meg beszúrnám, hogy ugyanakkor időnként azért... ( pl.: tréningszerűen a monotonitástűrést, a közösségi lét megkövetelte önfeladást is gyakorolnunk kell, hogy a világ csodái mellett a veszélyeivel is számolnunk kell, stb.), de ha elsőtől a gyerekek eredendő kíváncsiságára, cselekvésvágyára alapozunk, biztosítjuk a megfelelő eszközöket, lomtárba küldjük a frontális kérdve kifejtő, előadó-számonkérő módszereket, akkor nem is olyan elérhetetlen egy ilyen álom iskola.

Bejegyzés: Van egy álmom.. Egy olyan iskola, ahol öröm gyereknek lenni..

Brained 2018.09.03. 12:28:02

@corsair4f: nem csak a mai fiataloknak volt nehéz az egyetemi tananyag, és nem csak az orvosin. Minden szaknak megvan a maga nehézsége.
Az állatorvosin pl. az, hogy a tiszta elmélet a gyakorlat hiányában teljesen érthetetlenné vált és széthullott, különösen igaz ez olyan tárgyakra mint az állategészségügyi közigazgatás, élelmiszerhigiénia, stb.
Minden olyan dolog, ami a valóvilág bonyolultabb rendszereiben az irányítást és szervezést írja le.
A klinikum jóval egyszerűbb, mert állattal mégis csak találkozunk...

De a mérnöki szakoknak is megvan a maga gyönyöre.

Viszont az egyetemeket is lehet jól csinálni. Hamár előcibáltad Svédországot, pl. a Svéd Királyi Műszaki Főiskola fényévekkel van a BME előtt az átadott elismert tudásban, viszont sokkal kevésbé megterhelő, hovatovább könnyebb elvégezni, mint a BME adott szakát.

Tehát biztosan nem attól lesz valami jó, hogy nehéz.

Bejegyzés: Van egy álmom.. Egy olyan iskola, ahol öröm gyereknek lenni..

Sics68 2018.09.03. 07:51:11

Bigdata, általános műveltség téma Nagy kérdés szerintem, hogy ma mit tekintsünk általános műveltségnek. Mit milyen mennyiségben-mélységig. Mert egyrészt persze vannak klasszikus dolgok, amiket jó volna ismerni. Másrészt viszont bejöttek új ismeret-területek, amiken szintén jó volna ha nem tévedne el a gyerkőc. Többet viszont nemigen lehet tanítani - szelektálni kéne, hogy mi maradjon a régiből hogy beférjen az új is. ... Ugyancsak gond (mármint tananyag-tervezési szempontból megoldandó valami) hogy három másik dolog is változott. Egyik maga a világ, a különböző ismeretek és fontosságuk. Önálló fejezetcímet érdemlő nagy változás a netes keresés lehetősége - rengeteg olyan tudás pár kattintásnyira van, amiért régen minimum egy nagykönyvtárba kellett elmennie az embernek hogy utána olvashasson. Ugyancsak változás a család és kis közösségek szerepének változása a nevelésben.

Bejegyzés: Gyerekcentrikus oktatás és használható tudás az angol iskolarendszerben

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2018.09.03. 07:50:54

Érdemes megnézni, mit csinálnak másképp máshol, ott, ahol lényegesen hatékonyabb az oktatás, és emellett a gyerekek is jól érzik magukat az iskolában. A kettő nem zárja ki egymást.. sőt.. Meg lehet nézni a finn példát, mely az egyik legjobb napjainkban. Személyesen az angol iskolarendszerről van tapasztalatom, a gyerekeimen keresztül, akik Gibraltáron jártak 4 évig iskolába. Innen is át lehetne venni több elemet, ők is sokkal előrébb tartanak, lényegesen gyerekcentrikusabb az oktatás. Írtam is erről több cikket a blogomon, pl. ezt: schrammelivett.blog.hu/2016/05/29/miert_szeretem_az_angol_iskolarendszert

Bejegyzés: Van egy álmom.. Egy olyan iskola, ahol öröm gyereknek lenni..

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2018.09.03. 07:43:20

Az egyetemi tananyag komoly leterhelést jelent, mint ahogy a gimnáziumi, általános iskolai is. Az életkori sajátosságokat figyelembe véve kellene meghatározni a tananyag mennyiségét és az óraszámot. Más terhelést bír egy kisiskolás, egy kamasz és egy felnőtt egyetemista. Ha egy gyereket kisiskolás korban megtanítanak tanulni, összefüggéseket keresni és megérteni, kevesebb tanulási nehézségekkel küzdő lenne az egyetemeken. Ha valaki általános iskolában csak magolni tanult meg, komoly gondjai lesznek már a gimnáziumban is, nem csak az egyetemen. Szorongva sem lehet hatékony a tanulás, hiszen ismert a szorongás teljesítményromboló hatása.
A csapatban dolgozás, másokkal való együttműködés készsége ugyanolyan fontos mint az önálló döntés és cselekvés képessége.

Bejegyzés: Van egy álmom.. Egy olyan iskola, ahol öröm gyereknek lenni..
süti beállítások módosítása