Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Amikor a lelkünk fáj, de a testünk beszél - Pszichoszomatika 1. rész

Amikor a lelkünk fáj, de a testünk beszél – Pszichoszomatika 1. rész

 

A modern pszichoszomatika lényege a betegségek multikauzalitásának felismerése, mely szerint egy betegség egyidejűleg több különböző okra is visszavezethető.

A pszichológiában ma tudományosan elfogadott bio-pszichoszociális modell a rendszerszemlélethez kapcsolódik.

Egy rendszer részei állandó kölcsönhatásban állnak egymással, kölcsönösen befolyásolják egymás működését. Az ember egésze egy rendszernek tekinthető. Bármely szerv rendellenes működése kihat a szervezet egészére (emellett a tágabb rendszer, így a család életére is), és viszont: a rendszer magasabb szintjeinek történései (pszichológiai, vagy akár társadalmi események) hatással vannak a szervezet működésére.

Pszichés folyamatok hatással vannak a test fizikai állapotára, a test egészsége vagy betegsége pedig befolyásolja a lelki állapotot. Ez az úgynevezett cirkuláris okság elve.

Minden betegséget pszichoszomatikusnak nevezünk, melynek kialakulásában szerepet játszanak pszichés tényezők is, valamint melyek lefolyására hatással vannak pszichés tényezők is. Melyek esetében a pszichológiai változások a betegség javulását vagy romlását eredményezik.

 

Az immunpatológiai kórképek megszaporodásáért a környezetszennyezést és a stresszt teszik felelőssé. Az immunrendszer és az idegrendszer kapcsolata alapján kézenfekvő, hogy pszichés tényezők negatív és pozitív irányba egyaránt befolyásolhatják az immunfunkciókat. Kóros immunfunkciókat pszichés úton felül lehet írni. E területekkel foglalkozó viszonylag új tudomány a pszichoneuroimmunológia.

 

Napjainkban egyre több betegség eredetének pszichés összetevője bizonyítást nyer. A hagyományosan pszichés betegségek, problémák hátterében pedig gyakran megtalálhatók testi szinten is az okok.

Például egyes vitaminok, mikrotápanyagok hiánya a szervezetben.

Vagy gondoljuk az úgynevezett reaktív depresszióra, mely egy külső környezeti hatás, esemény vagy baleset, betegség következtében alakul ki.

 

Mivel a test és a lélek egymással szoros kölcsönhatásban álló egységet alkot, a gyógyítás és megelőzés akkor lehet a legeredményesebb, ha az embert testi - lelki szinten egyaránt kezeljük.

 

Folytatása következik..

 

Schrammel Ivett pszichológus

MBCT mindfulness oktató, NLP master practitioner – coach

 

https://www.pszichologusonline.eu/

https://schrammelivett.blog.hu/

https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

https://www.instagram.com/pszichologusonline/

https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

 

A blogon megjelent cikkek és videók szerzői jogvédelem alatt állnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr4615653052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása