Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

A Rolling Stones koncert pszichológus szemmel

2018. július 21. 09:36 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

Mit jelent az életkor? Mi az, ami összeköt? Szükség van-e filterekre?

Mit jelent az életkor? Mi az, ami összeköt? Szükség van-e filterekre?

Néhány napja volt szerencsém a Rolling Stones Prágai koncertjén részt venni és az élmény nagyon nagy hatással volt rám, azóta is dolgozik bennem. Nem csak zeneileg nyújtottak felejthetetlent, hanem több szálon is elindították a gondolataimat az itt tapasztaltak. Ezeket a gondolatokat osztom meg most veletek.

img_8459.JPG

 

I.: Ha valaki azt adja elő a színpadon 70 évesen, mint Mick Jagger és társai, akkor át kell keretezni pár dolgot.. Pl. hogy mit jelent egy adott életkor..

Ha az ember élőben lát egy ilyen előadást, ilyen magas energiaszintű zenészeket, megérti, hogy az életkor valóban csak egy szám, semmi több. És ez nem motivációs szlogen, hanem a kőkemény valóság. Sokféleképpen lehet élni, sokféleképpen lehet megöregedni.. Mondhatnánk, hogy persze, könnyű nekik.. a gének tehetnek mindenről.. Én pszichológusként azt mondom, hogy sokkal több dolog fejben dől el, mint hinnénk. Ma már tudjuk, hogy a gének csak „hajlamosítanak”, a kifejeződéshez szükség van az ezt segítő, megfelelő környezeti hatásokra is. Környezet alatt pedig a külső és belső környezetet egyaránt értjük. Ma már tudjuk, hogy a gondolatoknak és a gondolatok által kiváltott érzéseknek milyen erős hatása van a testi-lelki egészségre. A pozitív érzések egészségvédő hatása is ismert.

Erőteljes pozitív érzelmeket élünk át az úgynevezett „flow” állapotban, áramlat élményben, amikor teljességgel átéljük a pillanatot. Ez az állapot olyan tevékenységek közben ér utol minket, ahol a feladat és a képességek összhangban vannak egymással, melyeket pusztán önmagukért, belső motivációból folytatunk. Ilyenkor annyira belemerülünk az adott tevékenységbe, hogy szinte eggyé válunk vele, a külvilág megszűnik a számunkra. Sokaknál ez valami kreatív, művészi hobbi. Aki gyakran él át flow élményt, annak az életminősége is jobb. Szerencsés, aki olyan hivatást választott magának, ahol ezt az élményt rendszeresen átélheti. Nem csoda, hogy amíg él, folytatja. Hiszen a flow úgy kell a léleknek, mint a levegő a testnek. A pozitív érzelmek – a rendszeresen átélt flow élmények – egészségesebben és fiatalabban tartanak.

img_8439.JPG

 

II.: Sokkal több dolog van, ami összeköt másokkal, mint gondolnád.. Sokkal több dolog van, ami összeköt másokkal, mint amennyi elválaszt tőlük..

Még soha nem jártam olyan koncerten, ahol ennyire változatos lett volna a közönség életkor és stílus szempontjából. Gyakorlatilag 15 és 70 éves kor között, minden stílus képviseltette magát: a rocker, a hippi, a punk, fiatal és idős motorosok, konszolidált vagy nagyon is laza középkorúak, családapák, családanyák, sőt egész családok is, nagyobb gyerekekkel. Csehek, szlovákok, németek, osztrákok, svájciak, olaszok, lengyelek és persze magyarok.. akiket én láttam. És még ki tudja hány különböző nemzet képviselői.  Mennyi különböző életút, tapasztalat, világnézet.. mennyi külön világ.. De közös bennük a zene, az eredeti rock, a Rolling Stones szeretete: amit első ránézésre nem is gondolnánk.. És talán még számtalan más közös dolog is lehet bennük, amit szintén nem feltételezünk, mert nem látjuk semmiféle külső jelét.

Eszembe jutott erről egy csoportos gyakorlat, amit tréningek során alkalmazunk. Ilyenkor egymás után, több kérdés alapján, két csoportba rendezik a résztvevőket, a terem két oldalán. Ezek egyszerű, hétköznapi kérdések: Ki az, aki sportol rendszeresen – ki az, aki nem? Ki az, aki szerette a matematikát – ki nem? Ki az, aki szereti a rock zenét – ki az, aki nem? Kinek van testvére – kinek nincs? Ki az, akinek elváltak a szülei – kinek nem? Ki fél a repüléstől – ki nem? Ki az, akit elhagytak már – kit nem? Ki az, akit csúfoltak gyerekkorában – kit nem? Stb.. A csoport minden egyes kérdés után másként rendeződik két táborba. Olyanokkal is egy csapatba kerülünk néha, akik elsőre nem voltak szimpatikusak, mert nagyon idegennek, „másnak” tűntek. A gyakorlat során felismerjük, mennyi közös dolog van bennünk, így közelebb kerülhetünk egymáshoz, hiszen a barátságok is leginkább hasonlósági alapon szerveződnek.

Azért is fantasztikus egy ilyen koncertélmény, mert ráébredünk, hogy a különbözőségek ellenére valójában valamennyien egy nagy csapat részei vagyunk. A csapat neve pedig „emberiség”.

 img_8490.JPG

III.: Az idei turné címe: „No filter”. Találó.. Ha így szól, amikor igazi zenészek játszanak valódi hangszereken és az énekes a saját hangján énekel, akkor a valóság filter nélkül is “elég jó”.. Sőt.. fergeteges..

A Facebook, Instagram, Photoshop korában sokan gondolják úgy, hogy a valóság nem elég színes, nem elég érdekes. Ezért hát „kiszínezik” a képeket, történeteket, javítják a fotókat, portrékat, eltűntetik a tökéletlenségeket, hibákat, problémákat. Pontosabban eltüntetnek mindent, amit ennek vélnek, ami nem elég „tökéletes”. Pedig csak nyitott szemmel kellene járni a világban, észrevenni a szépséget a hétköznapokban. A természet nagy tanító: filter nélkül is elvarázsol az óceán, az erdő, egy fa, egy virág, egy naplemente, egy érdekes formájú felhő, a nap első sugarai, a leghétköznapibb jelenségek… a természet minden egyes pillanata.

A természet gyönyörű filter nélkül is.. Te miért lennél más? Hiszen te is a természet része vagy..

Erről eszembe jut egy Mindfulness gyakorlat: Üljünk szemben egy másik emberrel – akár teljesen idegennel - nézzünk egymás szemébe, szenteljük a másiknak a teljes figyelmünket az itt és mostban: ítélkezésmentesen. Figyeljük meg, hogy mi történik, ha megérezzük a másik lényét.. Én azt tapasztalom, hogy egy ilyen gyakorlat után valahogy közelebb kerülünk egymáshoz, pozitív érzelmek keletkeznek. 

Ezt kellene tenni a mindennapokban is: nyitott szívvel kellene egymásra nézni és meglátni a szépséget a másikban és persze önmagunkban. Elfogadni a másikat és önmagunkat, úgy ahogy vagyunk: az értékeinkkel és tökéletlenségeinkkel együtt. Így vagyunk teljesek. Nem tökéletesek, hanem teljesek.

img_8501.JPG

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta 

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

Fotók: Schrammel Ivett

 

http://www.pszichologusonline.eu/

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr6114126433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tasnádi 2018.07.21. 21:50:30

Remek cikk,gondolom,fantasztikus élményben volt része.

Zoltán Vadkerti 2018.07.23. 21:20:28

@Schrammel Ivett: Fantasztikus írás,nagyon kevesen tudják így kiragadni a lényeget egy olyan zenekarból,akik ilyen hosszú utat járnak be,és eddig közel 900 millióan látták.Már kis korom óta, /kb. 10-11 évesen,most 51/ nagyon szeretem őket. Szerencsére sok koncerjükre eljutottam,a családomra teljesen átragadt,alig várják,ha turnéznak,hogy lássuk őket. Még 80 éves édesanyám is nagyon kedveli,sajnos élőben ő nem látta, de már profi dvd-k vannak róluk.Itt valóban már rég nem csak arról a két órás koncertről van szó, aki eljönnek, szinte tényleg a világ minden tájáról, a találkozások az emberiséggel, mintha újra együtt lennénk, pedig lehet, soha nem láttuk egymást.És így van, a Stones sosem volt tökéletes, már akkor is voltak jobb zenészek, de mégis ők a teljesség, sosem akartak másnak látszani, mint akik,feleségem szerint ez a zenekar "kiválasztott" hogy e zene kapcsán ennyi embert összetartson,és ilyen hosszú időn keresztül.Gratulálok írásához és köszönöm, hogy megosztotta. Vadkerti Zoltán

Iánus Viktor 2018.07.23. 22:21:55

16 évesen is nagy élmény volt, bár „csak" sárga karszalagom volt ;-)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2018.07.23. 22:25:14

@Pesadon: Az enyém sem VIP... "csak" ülőjegy.. ;-) De persze nem bírtam ülve maradni.. :-D
süti beállítások módosítása