Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Hogyan szeress bele újra az életedbe?

2016. augusztus 05. 11:51 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

Néha talán úgy érzed, hogy már nem találsz annyi örömet, szépséget az életedben, mint egykor, mintha valami megváltozott volna. S bár biztosan változtak a körülményeid, a téged körülvevő világ is, ennél sokkal fontosabb, hogy valójában a belső világod változott meg. Benned változott meg valami, a te hozzáállásodban, szemléletedben, viselkedésedben, s éppen ezért Te tudsz tenni azért is, hogy újra megtaláld az örömöt, hogy újra beleszeress az életedbe.

 img_5100.JPG

  1. Légy jelen a pillanatban!

Az egyik legfőbb oka annak, hogy az emberek elégedetlenek az életükkel az, hogy elszalasztják azt, lemaradnak róla. A múltban és a jövőben élnek a jelen pillanat helyett. A múltban elkövetett hibákon keseregnek, az elszalasztott lehetőségeket siratják, vagy épp visszasírják a régi szép időket, és a jövőbe vetített negatív képek miatt aggódnak, szoronganak. Így a jelen szépségeit, örömeit észre sem veszik.

Emlékezz: "A múlt történelem, a jövő rejtély, a jelen ajándék."

  1. Ismerd fel a saját értékeidet!

Lehet, hogy csodálsz, irigyelsz másokat és azt hiszed, hogy azt kell tenned, amit ők, hogy sikeres és elégedett legyél az életeddel. Érdemes elgondolkodni: talán azért csodálod őket, mert a saját életüket élik. Valójában a hitelesség az, ami vonzó. Ne másokat figyelj, nézz helyette befelé, hogy megtaláld a saját belső értékeidet, és élj ezeknek megfelelő, hiteles életet.

  1. Gondolkodj és kommunikálj pozitívan!

Gondolataink és szavaink programoznak minket – ez lehet negatív és pozitív programozás egyaránt, rajtad áll, hogy melyiket választod. A pozitív gondolkodás azonban nem egyfajta irreális optimizmus: valójában azt jelenti, hogy abból indulsz ki, ami van, nem pedig abból, ami nincs. A hiányok helyett figyelj a célokra és a meglévő erőforrásaidra.

  1. Fókuszálj a lehetőségekre a szükségszerűségek helyett!

Ahelyett hogy azon gondolkodnál mit „kell”, „kellene”, „kellett volna” tenned, vedd számításba a lehetőségeidet! A „kellett volna” egyébként is csak bűntudatot kelt benned.

  1. Légy rugalmas!

Találj mindig legalább 3 alternatívát, ez adja meg a döntés szabadságát! Ha úgy érzed, csak egyetlen lehetőséged van, az kényszer. Ha azt gondolod, csak két lehetőséged van, azt dilemmának hívjuk.  

img_5351.JPG

  1. Menj új utakon, a megszokottak helyett! Utazz új helyekre, oda, ahol azelőtt még soha nem jártál!

Munkába menet, hazafelé menet mindenkinek megvan a bejáratott, gyakran évek óta minden nap használt útvonala. Találj és használj új utakat! A szó szerinti perspektívaváltás segít a mentális szemléletváltásban. 

  1. Mozogj!

Találd meg a számodra legmegfelelőbb mozgásformát, sportot! Számos kedvező élettani hatása mellett, amikor a mozgásra fókuszálsz, a jelenre figyelsz, egy kicsit másképp kezded látni a dolgokat és ezáltal új lehetőségek nyílnak ki előtted.

  1. Kapcsolódj a saját céljaidhoz! Írj „bakancslistát” és kezdj hozzá a megvalósításhoz!

 

  1. Vedd körül magad számodra megfelelő emberekkel!

Tölts időt olyan emberekkel, akik építenek téged, észreveszik az értékeidet, akik önmaguk is őszinte, hiteles életet élnek.

Az energiák hatnak rád: ha pozitív energiák vesznek körül, pozitívan kommunikálsz másokkal, elkezded újrarendezni a gondolataidat és más módon tapasztalod meg a körülötted lévő világot.

  1. Légy hasznára másoknak!

Ha valaki másért teszel valamit, az élet teljesebbé, értelmesebbé válik. Mindannyian össze vagyunk kapcsolódva egymással és mindenkinek megvan a maga szerepe az életben, ahogy mások hasznára is válhat és a közös jót építheti. Ha a valódi szerepednek megfelelő életet éled, megszűnik az üresség érzet.   

img_0368.JPG

 

Hogy újra beleszeress az életedbe, elhatározást, befelé figyelést, elmélkedést és cselekvést igényel. De az egész folyamat leginkább a régi, felesleges dolgok elengedéséről szól és a megismerésről, a ráhangolódásról: a valódi, hiteles, mély önmagad megismeréséről, az ennek megfelelő célokra és életre való ráhangolódásról.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

(Fotók: Schrammel Ivett)

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr638952644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dániel B. Dóka 2016.08.06. 08:47:51

Ez egy remek összesítés! Erre most nagy szükségem van!

Iris Bretton 2017.01.10. 11:55:22

és, ha valaki elôtt konkréten semmilyen út nincs amin elindulhatna? pontosabban 1 út van, de az sem kecsegtet semmi jóval?

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2017.01.10. 12:03:04

@Iris Bretton: A szabad választás azt jelenti, hogy legalább 3 lehetőség közül választok. Ha úgy érzem, két lehetőségem van: az dilemma. Ha úgy érzem, csak egy úton járhatok: az kényszer. Biztos vagyok benne, hogy mindig van választásunk, ha úgy érezzük nincs, és csak egyféleképp dönthetünk, cselekedhetünk, akkor más lehetőségeket valószínűleg eleve kizártunk, pedig azok is lehetőségek, legfeljebb nem tetszenek. Tehát akkor is választottunk.. Mégpedig az aktuálisan legjobbnak tűnő lehetőséget. Ha ez sem tűnik elég jónak, érdemes tovább keresni. Keresni kell más utakat is, ha nem adottak, akkor meg lehet teremteni a lehetőségüket.

Iris Bretton 2017.01.10. 21:38:38

@Schrammel Ivett: ohhh... le vagyok döbbenve a gyors választól :O köszönöm szépen :)
hahhh.... egyértelmûen a kényszer kategóriába tartozom.... 51 éves vagyok, mindig voltak fordulatok az életemben és mindig megoldottam mindent, de most tényleg nem megy semmi és bele is vagyok fáradva mindenbe.... a sorozatos kudarcok miatt alakult ez ki, igyekszem a felszinen maradni, de körülöttem minden lehúz a mélybe.... a lányom szerint pszihológusra lenne szükségem, de .... egyelôre megpróbálkozom a 5-HTP-vel, aztán majd látjuk mi lesz.
mégegyszer, köszi , hogy válaszoltál és fôleg, hogy ilyen gyorsan. üdv, iris.
süti beállítások módosítása