Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

A pszichológiáról dióhéjban – tévhitek helyett

2017. szeptember 09. 12:33 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

A pszichológust sajnos még napjainkban is sokan keverik a pszichiáterrel – annak ellenére, hogy végzettségem szerint pszichológus vagyok, számtalan levelet kapok, melyet így kezd a levélíró: „kedves doktornő” – ennek oka a tájékozatlanság, illetve a megfelelő tájékoztatás hiánya. Nézzük mi a különbség a kettő között:

ketertelmu_2.jpg

A pszichológia jelentése: lélektan. A pszichológia tudománya az emberi megnyilvánulásokkal, lelki jelenségekkel foglalkozik. Főbb kutatási területei az általános pszichológia (észlelés, érzékelés, figyelem, tanulás, motiváció, emóció), a fejlődéspszichológia (gyermeklélektan), szociálpszichológia (társas kapcsolatok, társadalmi folyamatok), személyiségpszichológia. A személyiségpszichológián belül: egészségpszichológia, pszichoszomatika, pszichoneuroimmunológia, pszichodiagnosztika, klinikai pszichológia.

A pszichológiának számtalan alkalmazási területe létezik: munkapszichológia, szervezetfejlesztés, reklámpszichológia, gyermeklélektan, pedagógiai pszichológia - iskolapszichológia, sportpszichológia, művészetpszichológia, kriminálpszichológia, pasztorálpszichológia, tanácsadás, egészségpszichológia – egészségfejlesztés, egészségtudatosság fejlesztése, pszichoterápia.

A pszichológián belül többféle irányzat, megközelítés létezik, ezek alapján többféle pszichoterápiás irányzat, módszer kerül alkalmazásra – a pszichológus szemléletének megfelelően – a kognitív, viselkedésközpontú megközelítéstő kezdve a transzperszonális, spirituálisabb módszerekig.

 

A pszichiátria a mentális zavarokkal, lelki betegségekkel foglalkozó tudomány. Elsődlegesen az orvosbiológiai megközelítést veszi alapul. A pszichiáter ennek megfelelően elsődlegesen gyógyszeres kezelést alkalmaz mentális problémák esetén.

 

A pszichológus nem orvos.

A pszichológus nem diagnosztizál. (Kivéve a klinikai szakpszichológust.)

Pszichológus nem alkalmaz gyógyszeres kezelést, nem is jogosult erre.

 

Míg a pszichiáter orvostudományi egyetemet végzett, a pszichológus bölcsészettudományi egyetemen szerezte diplomáját 5 éves képzés eredményeként, a mesterképzés elvégzését követően. Az első 3 év alapozó képzés elvégzése után ugyanis csak a viselkedéselemző címet kapja meg.

 

A pszichoterápia a lelki problémák kezelését, gyógyítását szolgálja

Egyes pszichológiai terápiás módszerek alkalmazása klinikai szakpszichológusi vagy pszichiáter szakorvosi képesítéshez kötött, más terápiás módszerek alkalmazásánál ez nem feltétel. Pl. NLP (neurolingvisztikus programozás), pszichodráma, család- és párterápia, integrál szemléletű terápia, családállítás… stb.)

 

A szemléletbeli különbségeknek megfelelően azonban jellemzően pszichológusok folytatnak pszichoterápiát.

 

A pszichiáter általában súlyosabb mentális zavarokkal foglalkozik, a pszichológus leginkább úgynevezett „normál neurózisokkal”, szorongásos problémákkal – ezeket előfordulási gyakoriságuk miatt nevezhetjük így is – valamint életvezetési, kapcsolati, gyereknevelési problémákkal.

A pszichológus terápiás munkája során nem kizárólag lelki problémák kezelését végzi, ezen felül foglalkozik egészséges emberek önismeretének fejlesztésével, személyiségfejlesztéssel is. Hiszen "az élet nem múlik, hanem telik, a teljesség felé halad."

 

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, NLP-NLPt terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/pszichologusonline/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr812817364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blog pszichiáter 2017.09.10. 16:54:36

Ezt sajnos még a bírók is összekeverik és gyerekelhelyezési ügyekben kirendelnek valakit, aki pszichiáter és nem pszichológus. Sokszor az ügyvédek sem szúrják ki hogy pszichiátriai szakvéleményt kaptak a felek és nem pszichológusit.

2017.09.10. 16:55:24

Ismerős pszichológusok és pszichiáterek közti különbség (remélem, nem ismer fel a többségük :D), hogy a pszichológusok emberként kezelik a beteget, a pszichiáterek, tisztelet a kivételnek, alkalmazkodva a mai magyar valósághoz, munkadarabként, akit kitömhetnek gyógyszerekkel, a többi meg le van szarva...
Te, kedves "doktornő" (csakazértis :D), hogy látod ezt az oldalát?

2017.09.11. 09:11:26

A pszichológus egy bölcsész, a pszichiáter meg orvos.
@hullajelölt88: a pszichológushoz betévedők jellemzően nem elmebetegek, nem igényelnek gyógyszeres kezelést, ezért nyilván a pszichológus nem ír fel gyógyszert, ezt nem is teheti.
Pszichológusnál egy bölcsésszel beszélget az ember a lelkéről, mindenféle nyűgjéről, amik nem ütik meg a betegség szintjét.
Pszichiáternél az agy kémiája áll a középpontban. Addikciók, tényleges elmebetegségek.
Pszichológus gyakorlatilag képletesen megveregeti a válladat, hogy lesz ez még jobb is. Reklám-, munka-, gyermek-, szexuál-, tanuláspszichológia, meg minden más területe is heurisztikus tudomány, statisztikailag mérhető mértékben működhetnek a módszereik, de konkrét esetben nem biztos, amolyan hasraütésszerű, ökölszabályos gondolkodás jellemző erre a területre, általános tapasztalatokból indulnak ki, azzal próbálják magyarázni a konkrét esetet.
A pszichiátria a természettudományos módszerekre támaszkodik, a kezelésnél alkalmazott szerek klinikai tesztekben bizonyították, hogy legalábbis a placebónál jobban hatnak, a módszerei természettudományos alaposságú kutatásokra alapulnak. Egy skizofrénnek, bipoláris elmezavarban szenvedőnek vagy depressziósnak adott lítium-karbonát klinikailag bizonyítottan hatékony, nem csak esetlegesen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.11. 09:11:29

Már megbocsásson a világ, de persze hogy összekeverik az emberek, hiszen "majdnem" ugyanaz a kettő.
Lélektan kutatása vs lelki betegségek kutatása.Ha jól értem, akkor végül is egyik része a másiknak, illetve speciálisabb területe.
Mi a bánatért kellett ilyen egyformán elnevezni?Az a hibás, aki ezt így kitalálta... :D
Pont olyan ez, mint az építészmérnök vs építőmérnök; illetve a statikus vs statisztikus...
Na jó, ez utóbbival csak vicceltem. :-)
@hullajelölt88: -al is egyetértek bár tény, hogy első kézből nincsenek információim, de a pszichiáterek erősen élet-halál urának képzelik magukat, komplett emberi életekről dönthetnek kényük-kedvük szerint, amit erősen felháborítónak tartok...

]{udarauszkasz 2017.09.11. 09:55:53

@hullajelölt88: ott a pont. Ha valakit konkretan pszichiaterhez kuldenek,annak vege,mint a botnak,ha meg el is kezdik "kezelni", mar nem lesz belole ember tobbe...
süti beállítások módosítása