Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Gyógyít vagy megbetegít a külföldre költözés? Mikor pozitív és mikor negatív a stressz?

2017. január 28. 08:33 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

2012_nyar-osz_030.jpg 

Pszichológusi munkám során mindkét esettel számtalanszor találkoztam már. A legtöbben óriási horderejű változásokat várnak a külföldre költözéstől, és itt nem csak az anyagi helyzet jelentős javulására gondolok, bár kétségkívül sajnos az a leggyakoribb motiváló tényezője az országváltásnak. Sokan teljesen új életet szándékoznak kezdeni egy új országban, hátrahagyva mindent, ami fáj, mindent, ami nem működik az életükben. A többség új egzisztenciát akar építeni, sokan így szeretnék végleg lezárni már régóta nem működő párkapcsolatukat és újat, jobban funkcionálót találni helyette. Van, aki a rosszul működő, fájdalmas családi kapcsolatokból kíván kiszakadni ezen a módon. Persze olyanok is akadnak, akik alapjában elégedettek az itthoni életükkel, de vágynak valami másra, nem szeretnének kihagyni egy sok előnnyel kecsegtető lehetőséget, egy csábító külföldi állásajánlatot. Vágyuk egy új, alapjaiban más életstílus.

Mitől is függ, hogy valakit meggyógyít vagy megbetegít a külföldi lét?

Az életben minden nagy horderejű változás stresszt okoz a szervezetnek, még a pozitív változások is, hiszen a stressz valójában a szervezet válasza a megterhelésre - a változások által okozott megterhelésre. A külföldre költözés pedig igazán jelentős változás az ember életében. A stresszre adott válasz lehet az aktív küzdelem vagy a passzív eltűrés illetve a menekülés. Mindegy, hogy a stressz kiváltó oka, a változás kellemes vagy kellemetlen, a lényeg az, hogy milyen mértékben veszi igénybe alkalmazkodóképességünket.

A kérdés mindig a stressz mértéke, tartóssága és a stresszel való megküzdés lehetőségei.

Alapvetően nem a stresszel van a probléma, hanem a stresszre adott reakcióval. Megkülönböztetünk káros stresszt és pozitív hatású stresszt: distresszt és eustresszt. A stressz akkor válik károssá, ha túlterheli a szervezetet, felborítja annak, harmóniáját, belső egyensúlyát.

A túlzott mértékű stressznek számtalan testi-lelki betegség kialakulásában van szerepe, ugyanakkor a kisebb, megfelelő mértékű stressz segíti az alkalmazkodást, a fejlődést, a gyógyulást, ezáltal elengedhetetlen az élethez.

A stresszt tehát nem kell elkerülni, ez nem is lehetséges, hanem alkalmazkodnunk kell az állandóan változó környezethez.

"A stresszmentes állapot a halál."

2012_nyar-osz_057.jpg

Nézzük meg elsőként, hogyan gyógyíthat a külföldi lét:

Tény, hogy a környezetváltás segíti a belső változást. Lényegesen könnyebb egy új közegben életmódot váltani, új szokásokat kialakítani, szemléletet váltani, hiszen nem találkozunk nap mint nap azokkal a „rögzítésekkel”, melyek régi életmódunkhoz, szokásainkhoz, szemléletünkhöz kapcsolnak, melyek „horgonyként” működve kötnek a múlthoz, melyet elhagyni szándékozunk. Nem is beszélve arról, hogy új lakhelyünkön nem vesznek körül azok a régi barátok, kollegák, családtagok, akik mind régi énünket ismerik, akikkel szinte megvan az előre megírt forgatókönyve a találkozásoknak, beszélgetéseknek, akik minden megnyilvánulással meghaladni kívánt régi mintáinkat hívják elő belőlünk.

Éppen ezért sokaknak sikerül pozitív irányba változniuk, felhagyni régi, hátráltató szokásaikkal, életmódjukkal. Könnyebb váltani egy egészségesebb táplálkozásra, a rendszeres sportra, a szabadidő hasznos, értelmes eltöltésére, egy pozitívabb életszemléletre. Tegyük hozzá, hogy általában könnyebben előteremthetővé válnak az ehhez szükséges anyagi források is. Bár sok minden nem pénzkérdés, hanem belső motiváció, elhatározás és kitartás kérdése.

Ha a változással járó stressz nem túlzott mértékű, akkor nem borítja fel a belső harmóniát, sőt, segíti a fejlődést.

Ha az új kihívások szintje megfelel a képességeknek, az ember nem szorong és nem is unatkozik, hanem belső erőforrásait maximálisan kihasználva aktív, cselekvő és örömét leli tevékenységeiben. Ilyen helyzetekben jön létre az úgynevezett flow élmény is: a tökéletes áramlat élmény.

Ezekben az esetekben a környezetváltás kifejezetten gyógyító hatású lehet. Persze az új környezet ilyenkor egyfajta katalizátorként működik, mely segíti a belső változást, a belső elhatározások megvalósítását. Akárcsak a terápiában a pszichológus. Az ember valójában mindig önmagát gyógyítja meg, de néha ahhoz, hogy a folyamat végbemenjen, átmenetileg szüksége van külső támogatásra.

 img_3151.JPG

És mi történik, amikor a külföldi lét nem gyógyít, hanem megbetegít? 

Sokan nem csak a komfortzónát hagyják el az országgal együtt, hanem bekerülnek az úgynevezett „pánikzónába”. Előfordul, hogy az új környezet nem csak hogy nem komfortos, hanem egyenesen ijesztőnek tűnik a mássága, idegensége miatt. Sokan elveszítenek szinte minden kapaszkodót, és belső erőforrások hiányában elveszettnek érzik magukat egy idegen világban. Hiszen eltűnik minden, ami ismerős, megszokott, és ha zavaró is volt, vagy problémát okozott, de egy biztos pontként keretet adott az életnek.

A bizonytalanság, a kontroll elvesztésének érzése és az információhiány pedig komoly distresszt okoz.

Ha a kihívások túlzottan nagyok a belső erőforrásokhoz, képességekhez, megküzdési lehetőségekhez mérten, ez a helyzet automatikusan szorongáshoz vezet.

Ilyen esetekben a meglévő testi-lelki problémák is felerősödhetnek, eddig rejtett gondok, megoldatlan, feldolgozatlan élmények is felszínre kerülhetnek. Ez leginkább az országváltás második fázisában, a „kultúrsokk” szakaszában jellemző, amikor az ember egy sötét szemüvegen keresztül szemléli az új világot, így mindent sötétebbnek is lát. A külföldre költözés szakaszairól ITT írtam részletesebben.

A megoldás az alkalmazkodóképesség fejlesztése, belső erőforrások felfedezése, elérhetővé tétele és új készségek elsajátítása. A belső fejlődés, növekedés, elengedhetetlen a problémák megoldásához. Ezért írtam korábbi cikkemben ITT, hogy a külföldre költözésnek komoly személyiségfejlesztő hatása lehet, ha meg szeretnénk felelni az újfajta kihívásoknak, ha boldogulni szeretnénk.

 img_5070.JPG

Tehát a költözést követően előfordulhat gyógyulás, vagy betegség és ezt követő gyógyulás egyaránt. Ahogy egy hosszú évek óta külföldön élő barátom nagyon találóan fogalmazott: „A külföldi lét olyan, mint egy érzelmi hullámvasút.. De itt, ahol élek, legalább szép a vidámpark..”

 

Ha érdekelnek más, a pszichológiával vagy a külföldi léttel kapcsolatos írásaim, kattints a blogomra!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotók: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr6212161657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keli001 2017.10.11. 18:04:43

Sok szempontbol erdemes kulfoldon dolgozni. Megismerunk egy masik orszagot kulturat, sot tobbet mert sok nemzetisegu emberrel hozhat ossze minket az elet. Szamomra nagyon erdekes volt es meg mindig az, hogy egy munkahelyen amikor ismerkedunk beszelgetunk, es mondjuk 6 emberbol mind a hat mas orszagbol jott, es megis egy nyelvet beszelunk. Ha valaki ugyes, jol keres es tud sporolni akkor par ev mulva haza mehet a zsebeben kisebb-nagyobb osszeggel es sok tapasztalattal! Persze kulfoldinek lenni nem konnyu, mert nehezen fogadnak be, foleg ha nem beszeled jol a nyelvuket. Itt most Nemetorszagrol beszelek. Veluk sem es az itt elo magyarokkal sem lehet mely baratsagokat kotni. Ide mindenki a penzert es megelhetesert jon, dolgoznak faradtak es sokszor csalodottak! Itt tobb a jovedelem, de nagyon sokat kell ezert a penzert dolgozni, es melle meg a megbecsulest is nelkulozni kell! Eleg altalanos, hogy kihasznaljak a kulfoldi munkaerot, megjobban ha valaki nem beszeli a nyelvet vagy mondjuk nem eleg talpraesett ahhoz, hogy megvedje magat! Szemelyszerint tobb melyponton vagyok tul mert egyedul jottem ide es elek jo par eve. Voltak nehezsegeim a nyelvvel es azzal, hogy az emberek kepmutatoak es tobbnyire erdekkapcsolatokat tartanak fent. Mindenki kuzd valamiert, zarkozottak es onzoek. Parszor szembesultem azzal is, hogy elarultak baratnak, jo kolleganak hitt emberek, csak hogy jobb pozicioba keruljenek a fonoknel ill. kiturjon maga mellol. A nemetekrol nem mondok negativ velemenyt pedig van. De ugy gondolom ugyanannyi pozitivumot is feltudnek sorolni. Az mindenkeppen pozitiv az orszagra nezve, hogy itt van munkalehetoseg es nem kell rettegni attol, hogyha kirugnak vagy felmondok, akkor hosszutavon munkanelkulive valhatok. Aki dolgozni akar es igyekszik a nyelvet elsajatitani az itt megtud elni. Nem konnyu kulfoldon elni, de aki felvan vertezve a kihivasokra, nehezsegekre es eleg elszant az nem banja meg ha belekezd egy ilyen kalandba! De bantsuk azokat akik otthon maradnak es azokat sem akik elhagyjak az orszagot, mert nem vagyunk egyformak nem tudjuk kinek milyen nehezsegei vannak amiert megy vagy marad. A lelki tusaimrol itt most nem irok, pedig tudnek meselni, hogy mit erzek es hogy viselem a kinti eletet amit onszantambol de kenyszerhelyzet miatt valasztottam. A vivodasaim ellenere sem bantam meg, hogy ide jottem es hogy kiszinezte az eletemet ez a dontes!

AnnaK21 2020.09.08. 15:17:18

Ajánlanám, hogy olvassátok el ezt a cikket a költözésről sokat fog segíteni. Bárcsak én is költözés előtt olvashattam volna: atkoltoztetes.hu/nemzetkozi-koltoztetes/koltoztetes-magyarorszagrol-nemetorszagba/
süti beállítások módosítása