Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Hogyan működik az online pszichológiai tanácsadás?

Hogyan kaphatsz segítséget, ha külföldön élsz?

online_6.JPG 

Életünk egyre több területén helyeződik át a kapcsolattartás jelentős része az online térbe. Részben online tartjuk a kapcsolatot távol élő barátainkkal, rokonainkkal, munkatársainkkal. Online veszünk igénybe különböző szolgáltatásokat, online vásárolunk, online szerzünk információt.

A pszichológiai konzultáció, tanácsadás, coaching, terápia szintén megvalósítható online formában, hiszen alapvetően kommunikáción alapuló módszereket alkalmazunk a segítségnyújtásban.

Közel 20 éve dolgozom pszichológusként, ebből közel 5 évet töltöttem külföldön. Ekkor vált számomra nyilvánvalóvá, hogy a külföldön élő magyarok számára milyen nehézséget okoz az anyanyelvükön beszélő pszichológust találni, ha úgy érzik, elakadtak az életükben, egy probléma megoldása meghaladja aktuálisan elérhető belső erőforrásaikat, vagy a külföldi lét kihívásai miatt szükségük lenne a helyzetüket valóban megértő, átérző, szintén külföldi tapasztalatokkal rendelkező szakember támogatására.

Ekkor kezdtem el az online pszichológiai tanácsadást, így folytatva a közös munkát itthon maradt klienseimmel, és ezen a módon kezdtem el dolgozni külföldön élő magyarokkal is. azóta is – már 6 éve - időm nagy részében online – Skype-on keresztül fogadom klienseimet.

Tapasztalataim szerint elsősorban azok a külföldön élő magyarok veszik igénybe az online pszichológiai szolgáltatásokat, akiknek a lakhelyéhez közel nem található magyar nyelven praktizáló szakember, illetve azok, akik bár Magyarországon - sok esetben hozzám hasonlóan, szintén Budapesten - élnek, időt szeretnének megtakarítani, hiszen így nem kell az utazásra fordítani alkalmanként akár több órát is.

 

Az online tanácsadás előnyei:

Azok is igénybe vehetik, akik:

-lakóhelyük közelében nem elérhető a számukra szükséges pszichológus

-munkájuk, időbeosztása miatt nem tudnak személyes konzultáción részt venni

-külföldön élnek, ahol nincs lehetőségük anyanyelvükön szakszerű segítséget kapni

-mozgásukban korlátozottak,

-elfoglaltak, az utazással járó időveszteséget kívánják elkerülni

-személyes problémáik felvállalása így könnyebb számukra

Az online pszichológiai tanácsadás ezen kívül kényelmes, hiszen otthonából beszélhet pszichológusával, ezen kívül diszkrét, biztonságos.

Természetesen súlyosabb pszichés problémák esetén az online kapcsolat nem elegendő, ahhoz, hogy a pszichológus sürgős esetekben intézkedni tudjon, személyes jelenlétre van szükség.

 

A Skype-on keresztül folytatott tanácsadás során látjuk és halljuk is egymást, szinte olyan, mintha személyesen találkoznánk. A Skype alkalmazás előnye, hogy ingyenesen letölthető az internetről.

Természetesen a közös munka megkezdése előtt szükséges leellenőrizni, hogy a technikai feltételek megfelelőek-e mindkét oldalról. Ezért az első rövid beszélgetés ingyenes: ekkor leellenőrizzük, hogyan működik közöttünk a Skype kapcsolat és eldöntjük, hogyan tudunk a jövőben együttműködni. Az ezt követő első hosszabb Skype konzultáció időtartama 50 perc, hasonlóan a személyes konzultációk időtartamához.

Hogy pontosan milyen típusú segítségnyújtásra – néhány alkalmas pszichológiai konzultációra, rövidebb coachingra, pszichológiai tanácsadásra vagy terápiára – és milyen szakmai eszközök használatára van szükség, az első hosszabb Skype konzultáció alkalmával határozzuk meg.

 online_1.JPG

Az online pszichológusi munka hatékonyságát egyre több tanulmány támasztja alá.

Az én személyes tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy az online, Skype-on keresztül végzett pszichológiai tanácsadás, coaching, terápia ugyanolyan hatékony, mint a személyes. Sőt, esetenként még hatékonyabb is lehet, hiszen vannak olyanok, akik könnyebben nyílnak meg ezen a módon, mint a személyes találkozások alkalmával, könnyebben beszélnek a legmélyebb érzéseikről, nehézségeikről, problémáikról. A közös munka pedig sok esetben koncentráltabban zajlik az online térben, hiszen nincs semmi, ami elterelné erről a figyelmet.

A Skype megfelelő kép és hangminősége esetén a metakommunikatív jelek nagy része - kellő gyakorlattal – ugyanúgy olvasható, mint személyes találkozások alkalmával, hiszen látjuk a másik fél arckifejezését, mimikáját, testtartásának változásait, észrevesszük hangszínének, hangsúlyának, hangerejének változásait. Mindez azért fontos, mert tudjuk, a kommunikáció nagy része valójában nem a verbális, hanem a nonverbális csatornákon keresztül zajlik. Ezért is hatékonyabb a Skype, videóval együtt, mint az egyszerű hanghívás, telefonbeszélgetés, nem is beszélve az írásbeli kommunikáció szűkös kereteiről.

Ismereteket, információt természetesen át lehet adni pusztán verbálisan is, de a coaching, terápia hatékonysága nagyrészt a személyes kapcsolaton is múlik. A megfelelő személyes kapcsolat kialakítását és fenntartását pedig jelentős mértékben segíti a nonverbális kommunikáció.

 

Bejelentkezés online pszichológiai konzultációra, tanácsadásra: https://www.pszichologusonline.eu/

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se! Új cikkeimet, friss információkat honlapomon találsz: https://www.pszichologusonline.eu/  )

 

Schrammel Ivett pszichológus

NLP master practitioner - coach, mindfulness oktató

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotók: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr1814819966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2019.05.17. 07:36:55

Ha megengedsz egy megjegyzest Ivett. :)
En megis azt tanacsolnam, hogy ha egy mod van ra, helyben, a helyi nyelven keressen az ember segitseget. Annal jobban semmi nem tud helyrebillenteni, mint amikor egy helyitöl kapod meg a kellö figyelmet es tamogatast, a helyi nyelven probalod megfogalmazni, amit erzel. Tapasztalatbol mondom.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2019.05.17. 07:42:48

@Husz_János_Puszita: Kedves János! Elfogadom, hogy neked ez a tapasztalatod, azonban a hozzám forduló, külföldön élő magyarok tapasztalata más. Sokan jelentkeznek nálam azt követően, hogy elsőként helyi pszichológust kerestek fel és a helyi nyelven próbálkoztak a tanácsadással coachinggal. Ez sok esetben az anyanyelvi szintű nyelvtudás hiánya miatt, vagy kulturális különbségek általi félreértések, meg nem értések miatt nem működött kellő hatékonysággal.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2019.05.17. 07:59:50

@Husz_János_Puszita: Azt gondolom és tapasztalom, hogy a legmélyebb érzéseiről, azok árnyalatairól az anyanyelvén beszél legkönnyebben és legpontosabban az ember. Nemrég olvastam egy érdekes kutatásról, mely azt igazolta, hogy az emberek racionálisabb döntéseket hoznak, amikor nem az anyanyelvükön beszélnek. Ennek oka, hogy ilyenkor átgondoltabb, megfontoltabb a kommunikáció, épp a spontaneitás vész el. Leegyszerűsítve mondhatnánk úgy, hogy ilyenkor a bal agyfélteke aktívabb. Ez sok esetben, pl. az üzleti életben akár még hasznos is lehet. A mély belső átalakulásokhoz, pszichológiai feldolgozáshoz azonban belső érzelmi munkára, érzelmi átdolgozásra, jobb agyféltekés aktivitásra van szükség.

Husz_János_Puszita 2019.05.17. 19:43:40

@Schrammel Ivett: Ez igy van. :) Egeszen mas erzes az anyanyelvünkön kommunikalni, mint egy idegen nyelven. A bizonytalansag nagy resze a nyelvi es kulturalis különbsegekböl fakad, ezeket jol meg lehet beszelni terapiaban, erre akartam utalni.
süti beállítások módosítása