Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Mit tanulhatsz a külföldön töltött évekből?

2016. szeptember 17. 11:22 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

A csoda ott kezdődik, ahol a komfortzónád véget ér

Közel két külföldön töltött év után már írtam egy cikket a témában: Miért is jó külföldön élni – pszichológus szemmel”. Azt az írásom máig érvényesnek és igaznak tartom. Azonban azóta eltelt újabb két év, ez idő alatt sok új tapasztalatot szereztem, személyesen is és a szintén külföldön élő klienseim által, ezekből a tapasztalatokból született meg ez az újabb cikkem.

img_0211_1.JPG

Külföldön élve megtanulhatod, hogy minden lehetséges. Senkinek sincs bebetonozva a pozíciója az életben: lehet nagyot emelkedni és persze zuhanni is.

A kihívást gyakran leginkább az jelenti, hogy sokaknak frusztráló, külföldön nem tudnak a társadalomnak arra a szintjére belépni, ahonnan Magyarországról érkeztek. Elsősorban megfelelő szintű nyelvtudás és kapcsolatok hiányában. Ismerek rengeteg diplomást, aki a vendéglátásban dolgozik: agrármérnököt, aki pincérként keresi a kenyerét és ügyvédet, aki mosogat. De így olyan tapasztalatokra tehetnek szert, amire a szakmájukban elhelyezkedve esélyük se lenne.

És persze rengeteg a sikertörténet is, amiből megértheted, hogy soha nem késő változtatni.

Van konyhai dolgozóból lett könyvelő, pincérből lett étteremtulajdonos, matematikatanárból lett hipnoterapeuta, gyermekgondozóból lett személyi edző, vállalkozó. Sok helyen ugyanis nem kötik szakirányú diplomához bizonyos munkakörök betöltését, Magyarországgal ellentétben. Így annak is lehet esélye ezekre az állásokra pályázni, aki bármilyen okból kihagyta az életéből az egyetemi, főiskolai képzést, és ez már a körülmények miatt nem is férne bele az életébe – viszont van tehetsége és szorgalma egy-egy rövidebb kurzus elvégzéséhez. (Azért bizonyos esetekben ezeket a kurzusokat túl rövidnek tartom, de ahány ország, annyiféle szabályozás.)

 img_5222.JPG

Megtanulhatod, hogy semmi sem állandó, csak a változás.

Mivel nagy eséllyel szintén külföldről érkezőkkel kerülsz szorosabb kapcsolatba, hiszen a helyiekkel ellentétben ők hozzád hasonlóan rá vannak utalva a kapcsolatteremtésre, egy részük pedig néhány évente országot, de legalábbis várost vált – folyton új kapcsolatok, barátságok születnek és szűnnek meg. A külföldön élő magyar és expat közösségek kicsit olyanok, mint egy átjáróház.

Köszönet a sorsnak, a ma már Gibraltáron, Írországban, Franciaországban élő barátaimért, akiket mind egy másik országban ismertem meg. Messzire sodort minket egymástól az élet, de talán egyszer újra összefúj a szél.. :-)

 

Megtanulhatod, hogy bátrabb vagy, hogy többre vagy képes, mint gondolnád.

Nem az a bátor, aki eleve félelmek nélkül él - úgy könnyű. Az a valóban bátor, aki legyőzi a félelmeit. És kinek ne lennének félelmei – még a biztos nyelvtudás, biztos szakmai tudás ellenére is külföldön élve. Valójában itt kénytelen is vagy úrrá lenni a félelmeiden és belevágni számodra ismeretlen, új dolgokba, ha boldogulni szeretnél.

 

Megtanulhatod pozitívabban szemlélni a világot.

Hiszen minden, ami ismeretlen félelmet is kelthet, távol a jól ismert otthonodtól pedig szinte minden ismeretlen, éppen ezért rengeteg pozitív csalódás, meglepetés érhet külföldön élve. Ugyanis a legtöbb félelmünk valójában irreális, vagy legalábbis túlzó, a valóságtól elrugaszkodott. A valóság általában nem is olyan ijesztő, mint ahogy azt a képzeletünkben lefestjük. Sőt, tulajdonképpen a saját képzeteinktől félünk, szorongunk és nem a valóságtól.

 img_4448.JPG

Megtanulhatod, hogy mik a rejtett képességeid, belső erőforrásaid.

Hiszen az új közegben bizony sokszor nem elegendő a megszokott, rég bevált mintákat elővenni, új képességeket kell felébreszteni magadban, új gondolkodási és viselkedésmintákat tanulni.

 

Felismerheted, hogy sokkal rugalmasabb és elfogadóbb tudsz lenni, mint gondolnád.

Mivel a kezdeti egyedüllét olyan emberekkel hoz közeli kapcsolatba, akikkel az otthonodban semmilyen kapcsolatod nem volt, barátságok alakulhatnak ki a nagyon eltérő társadalmi státusz, világkép, politikai, vallási nézetek, életszemlélet, és természetesen a különböző kultúra ellenére, magyarokkal és nem magyarokkal egyaránt. Ezáltal mindenképp gazdagodsz, szélesebb spektrumát vagy képes látni, érzékelni a világnak.

 

Megtanulhatod, hogy a felszíni különbségek ellenére, az emberek valahol mélyen mindenhol ugyanolyanok.

Bár különbözőek a nyelvek, a kultúrák, a szokások, mégis ugyanazok az örömeik, a bánataik, a félelmeik, a problémáik, a céljaik. Úgy szoktam fogalmazni, hogy "mindenki másképp egyforma". :-)

 img_4342.JPG

Ráébredhetsz, hogy még mindig képes vagy a tanulásra.

Akár aktívan tanulod, fejleszted a nyelvtudásod, akár nem, akarva-akaratlanul is rengeteg új információ, szó, kifejezés ragad rád. Így szinte észrevétlenül csiszolódik a nyelvtanod, fejlődik a nyelvtudásod. Tulajdonképpen ez a leghatékonyabb, leggyorsabb útja a nyelvtanulásnak, a mai élő beszélt nyelv elsajátításának.

 

Felismerheted, hogy melyek az igazán fontos, értékes kapcsolatok a számodra.

Megtapasztalhatod, hogy ki az, aki hiányzik, hogy hiányzik-e egyáltalán valaki az életedből. Néhány barátság kiállja az idő és a távolság próbáját, hosszú szünet után ugyanúgy folytatódnak a beszélgetések mintha csak a tegnapit folytatnánk, pedig akár évek teltek el. Néhány kapcsolat nem állja ki ezt a próbát – de érdemes végiggondolni, hogy akkor ezek valódi veszteségek-e. Talán ezekért nem is kár..

 

Megismerheted, hogy mi az, ami valójában fontos a számodra, letisztul a saját értékrended.

A külföldi létnek vannak nyereségei és veszteségei egyaránt, és mindenki számára más dolgok jelentik az előnyöket és hátrányokat. Egy idő után el kell döntened, hogy mész vagy maradsz, ehhez pedig automatikusan mérleget kell vonni: Mit nyertem, mit vesztettem? Megéri-e? Ebből a folyamatból kiderülhet, hogy mik a számodra valóban fontos dolgok, mi az, ami téged boldoggá tesz. A biztonság? A szabadság? A kalandok? A változatosság? A pénz? A jólét? A szakmai előrelépés? A fejlődés lehetősége? A pozíció? A barátságok? A család? Akár egész meglepő felismeréseket is tehetsz ezzel kapcsolatban.

 

Ha végignézzük az eddig leírtakat, egyértelmű, hogy hosszabb ideig külföldön élve mélyebb önismeretre tehetsz szert, fejlődnek a képességeid, fejlődik a személyiséged. Rájössz, hogy az élet egy nagy és izgalmas utazás. És talán ez a legnagyobb nyeresége a külföldön töltött éveknek.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

(Fotók: Schrammel Ivett) 

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr3811716355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi25 2016.09.18. 16:16:40

A legfontosabb kimaradt! Hogy, soha soha, de soha! NE gyere haza!

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.09.18. 16:23:33

@Zsuzsi25: Vannak olyanok is akik ezt a tanulságot szűrik le, hiszen sokszor annyira erős a kontraszt az új otthon és a régi között, az új javára. De azért sokan ennek ellenére is hazatérnek.. Éppen ez az egyik nagy tanítása a külföldön eltöltött éveknek: az ember ráébred, hogy hol is van igazán otthon, hol van a helye a világban.. Van aki az új helyen, van aki a régin, van aki mindkettőt az otthonának érzi egy idő után és ha teheti "ingázik" közöttük.

Lady Scarlett 2016.09.18. 21:34:47

Ezeket én mindet Magyarországon tanultam és tapasztaltam meg. Csak 3 hónapig dolgoztam az USA-ban, kiküldetésben, nekem annyi elég is volt.
Talán túl erősen kötődöm Magyarországhoz, vagy a családhoz, vagy esetleg nem érzem otthon magam bárhol. Vagy mind együtt... Én itt vagyok otthon.
süti beállítások módosítása