Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Igazi apák - akik nem csak mammutra vadásznak

2016. október 28. 19:40 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

apa_fia_2.jpg

Nemrég egy kedves fiatal párral beszéltem Skype-on, akik már hosszú évek óta külföldön élnek, most újabb országváltást terveznek gyerekeikkel. Abban kérték a segítségem, hogyan tehetik könnyebbé ezt a változást gyerekeik számára, milyen felmerülő nehézségekre számíthatnak, és hogyan kezeljék azokat.

Több cikket írtam már ebben a témában, melyet pl. itt olvashattok.

És, hogy miért írok most minderről? Hiszen a kérdésfeltevésben nincs semmi szokatlan, gyakran keresnek meg külföldre készülők és országot váltók ebben a témában, azt kérve, segítsem őket gyerekeik felkészítésében, a beilleszkedésben, az akadályok leküzdésében. Azért ragadtam tollat – illetve billentyűzetet - mert a szokásostól eltérően most nem csak az anya, hanem az apa is jelen volt a beszélgetésen. Igen, az APA, így csupa nagybetűvel.

Nagyon örülök, amikor ezt látom, hogy ma már egyre több apa vesz részt aktívan a gyereknevelésben, egyre többen gondolják, hogy ez mindkét szülő feladata egyaránt. Egyre több az olyan apa, akik nem követik szüleik, nagyszüleik mintáját, hanem van bennük bátorság másképp csinálni, mint ahogy gyerekkorukban látták.

Akik túlléptek a kőkorszakon, amikor a férfi elment mammutra vadászni, a család pedig csak akkor látta őt, amikor hazatért a zsákmánnyal. Ez a munkamegosztás abban az időben érthető is volt, a fizikai erőviszonyok miatt.. De ma már a többség nem mammutra vadászik..

Akik nem gondolják, hogy a férfi – az apa egyedüli feladata a pénzkeresés, a munka frontján való helytállás.

Akik nem gondolják, hogy a nő helye a konyhában van, a férfinak ott semmi keresnivalója.. legfeljebb, ha várja a vacsorát.

Akik nem gondolják, hogy a gyereknevelés egyedül az anya (na jó, legfeljebb még a nagymamák) dolga.

Akik felelősnek érzik magukat gyerekeik lelki állapotáért, lelki fejlődéséért, testi-lelki jól-létéért – hiszen valóban felelősek érte.

Akik ténylegesen részt akarnak venni a család életében – és nem csak a közös nyaralásokban, hétvégi kirándulásokban, hanem a hétköznapokban, a család lelki életében is.

Mennyivel jobb egy gyereknek egy ilyen családban felnőni..

Minden tiszteletem ezeké az Apáké!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogomés Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr2411912527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása