Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Az allergia lelki háttere és pszichológiai terápiája

2016. augusztus 20. 09:19 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

Allergia - "az immunrendszer fóbiája"

allergia_1_1.jpg 

Az allergia ma már népbetegség, az allergiás betegek száma évről évre nő, 400 millió embert érint a világon, Magyarországon 2-3 millió embert. A legjellemzőbb tünetek az állandó tüsszögés, orrfújás, orrdugulás, de gyakori a könnyezés, szemviszketés és a  különböző bőrtünetek is.

Napjainkban előtérbe került a betegségek pszichoszomatikus szemlélete, mivel a pszichológiában és az orvostudományban nem is olyan régen történt egy paradigmaváltás. A betegségek szemléletében a biomedikális modell meghaladottá vált, felváltotta a biopszichoszociális modell, miszerint a betegségek keletkezésében és lefolyásában a biológiai tényezőkön kívül szerepet játszanak pszichológiai és társadalmi tényezők is. A lineáris kauzalitás elvét pedig felváltotta a cirkuláris okság elve: testi folyamatok hatnak pszichológiai folyamatokra és fordítva: pszichológiai folyamatok hatnak testi folyamatokra.

Az allergiák nagy része egyértelműen pszichoszomatikus betegség, az orvostudomány szerint is. A pollenallergiák, por allergia, a bőrt érintő allergiák jelentős része felnőttkorban alakul ki, úgynevezett szerzett allergia. A veleszületett allergiák, a penicillinérzékenység természetesen nem ide sorolhatók.

Az allergia gyógyszeres kezeléssel csak tünetmentesíthető, azonban pszichológiai módszerekkel, speciális pszichológiai terápiával, elsősorban NLP módszerekkel sok esetben gyógyítható.

A szerzett allergiát úgy is nevezhetjük, hogy az "immunrendszer fóbiája".

Az allergiás személy elfojtott haragját, dühét, belső frusztrációját, félelmét vetíti ki egy valójában ártalmatlan anyagra, az "allergénre". Úgy érzi, hogy az életben akadályoztatva van saját érdekei érvényesítésében, ettől pedig frusztrálódik. Az ennek hatására benne megjelenő haraggal, félelemmel és agresszív késztetésekkel pedig nem tud mit kezdeni. Haragjának, agresszív késztetéseinek kifejezése korlátokba ütközik. Ezek lehetnek belső és a külvilág által támasztott külső korlátok. Így az érzések elfojtás alá kerülnek és a tudattalanba süllyednek. Sokat elárul a valódi probléma jellegéről az is, hogy ki milyen anyagra tolja át saját negatív érzéseit - ennek mindig szimbolikus jelentése van.

Megfigyelhető, hogy az allergia tüneteinek megjelenése és erősödése stresszhelyzetekhez, párkapcsolati, családi vagy munkahelyi konfliktusokhoz köthető.

Az allergia pszichológiai kezelése egyfajta tanulási folyamat: a terápia során feltérképezzük az allergia hátterében álló negatív érzelmeket, a személy megtanul más módon reagálni a haragra, frusztrációra, megtanulja másként kezelni az ilyen érzelmeket kiváltó helyzeteket. Megtanulja másként érzékelni az addig allergén anyagot, és ezáltal más módon reagálni rá - egészségesen, allergiás tünetek nélkül. Végre nyugodtan "fellélegezhet", a szó szoros értelmében!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, NLPt terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr9210595798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csakférfi 2016.08.20. 17:51:09

"A lineáris kauzalitás elvét pedig felváltotta a cirkuláris okság elve: testi folyamatok hatnak pszichológiai folyamatokra és fordítva: pszichológiai folyamatok hatnak testi folyamatokra."
Azaz hiába edzed a tested ha a lelked nem ép.
"ép testsben ép lélek"
magyarul ha rosszul gondolkodsz---kvázi rossz a lelkiismereted.Az testi elváltozást fog generálni.Hiszen a környezeti ingereket rosszul értelmezed.
Akkor mi is a jó?
:) :)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.20. 17:57:13

@csakférfi: Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy ha edzed a tested, vagy más módon teszel a testi egészségedért, az nem csak a testi, hanem a lelki egészségedre is pozitív hatással lesz. És ha törődsz a lelki egészségeddel, az pozitívan befolyásolja az immunrendszered működését, kedvezően hat a testi egészségedre is. :-)

midnight coder 2016.08.20. 19:18:27

@Schrammel Ivett: Én inkább lélekben sportolok, az sokkal kevésbé fárasztó mint futni, biciklizni vagy fekvenyomni.

csakférfi 2016.08.20. 19:21:46

@Schrammel Ivett: Mi van a meditációval?
Mert ellentéte a testedzésnek?
Aki sokat "meditál"---rendezgeti a gondolatait,kvázi a "lelkét".
tehát először a lekedet rakd rendbe.aztán jöhet atestedzés.Ami lehet akár fizikai munka is.Annak Legalább van haszna.
A másik félreértés.
a világ és a környezet nem ellenséges.A napokban olvastam egy fiúról aki mosószer függő.
vagy egy másikról aki dögökön élt.
vagy a francia korrekorderről--"21 éves kora óta (1896) cigarettázott, bár egy meg nem erősített forrás szerint naponta két szálnál sohasem szívott el többet,[12] ezt a szokását egészen 117 éves koráig, 5 évvel halála előttig megőrizte2
Tehát minden fejben dől el.aztán vetül a testre.
A környezet ha ellenséges a sejt a túlélést választja,ha barátságos a szaporodást.Alaptétel.
Gondolj bele ha nem tekinted ellenségnek a környezetedet.
meddig fogsz élni??
:) :)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.20. 19:29:41

@csakférfi: A meditáció és a fizikai munka vagy sport egyaránt hasznos - más és más módon. Én annak a híve vagyok, hogy elsőként a lelkünkben tegyünk rendet.. de ne hanyagoljuk el a fizikai testet sem. Talán "szakmai ártalom". ;-)

gyászhuszár 2016.08.20. 19:56:33

Ha engem kigyogyitanak a parlagfu allergiambol szivesen leszek reklamember.20 eve szenvedek es semmi okossag v gyogyszer nem hasznal. De! Ha a csucsidoszakban Ausztriaba vagy mas orszagba vagyok akkor tunetmentes. Akkor hogyis van ez?

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.20. 20:00:03

@gyászhuszár: Ez érdekes.. És ott nincs parlagfű? Vagy csak a megszokott környezet egyes elemei hiányoznak.. és ezért teljesen más mentális állapotban vagy ott..?

gyászhuszár 2016.08.21. 07:31:36

@Schrammel Ivett: eddig csak kis hazankban lattam parlagfuvet. Olaszoknal sem volt gondom ezzel nyár vegen. Passz!

csakférfi 2016.08.21. 07:33:19

@Schrammel Ivett: Egyetértünk.
:) :) :)
Még valami .jut eszembe.
A placebó hatást mivel magyarázod?
@gyászhuszár:
ennyire "rühelled" Mo.-t
Ki sértett meg ennyire?
Mondjuk nem zavar engem ha valaki magyarellenes magyar létére.
:) :)

Tomás Németh 2016.08.21. 07:34:03

@Schrammel Ivett: Ausztriában tudtommal nincs parlagfű. Csak a Magyarországgal határos keleti részen, ott is csak elvétve. A parlagfű ugyanis, mint a legtöbb növény, nem terem meg akárhol. Az Ausztriára főként jellemző magaslatot nem kedveli. Magyarországon azért ilyen elterjedt, mert igencsak megfelelőek a feltételek a szaporodásához: forró, gyakran száraz nyár, sok napsütés, de ugyanakkor elegendő csapadék az év során, stb. Én például Angliában élek, itt egyáltalán nincs parlagfű. Nincs elég a napsütés ahhoz, hogy elterjedjen és túl sok a csapadék. Ezért mindig ügyelek rá, hogy a parlagfű otthoni virágzása idején lehetőleg nem menjek haza. De nem csak a parlagfűre vagyok allergiás: az április-májusban Magyarországon virágzó füvek, fák, hasonló kellemetlen allergiás tüsszögést, szemviszketést váltanak ki. Viszont ezekből itt Angliában is akad, viszont az éghajlati különbség miatt más időszakban (később) virágoznak, mint odahaza. Ezért most már igyekszem kicselezni a természetet: idén direkt Júniusban mentem haza szabadságra, így elkerültem az angliai virágzás nagy részét, viszont otthon meg pont nem virágzik semmi ebben az időszakban amire allergiás lennék. Érdekes módon így ebben az évben megúsztam a tüsszögést.

Ja, persze bele lehet ebbe is magyarázni a mentális okokat, miért is ne? Mindig éppen a megfelelő országban kell lenni a megfelelő időszakban és akkor az ember mentális állapota is pont megfelelő lesz! De nem lenne inkább egyszerű elfogadni az orvosi/biológiai magyarázatot, ahelyett, hogy mindenféle ködös és bizonyítatlan hipotézist állítanánk fel?

2016.08.21. 07:34:19

Én éveken át szenvedtem a parlagfűszezonban, most már 3 éve gyógyszerek nélkül vészelem át max egy pici tüsszögés van ritkán. Pár éve még dolgozni sem tudtam szezonban, torok viszketés hihetetlen takony folyás és gyulladt szemek. Nem igaz amit ez a blog állít hogy nincs működő terápia. Van, immunterápiának nevezik. Engem 2 év alatt majdnem tünet mentessé tettek... És ez nem homeopátiás vagy pszichológiai humbug, működik...

Almandin 2016.08.21. 07:34:31

Azzal egyetértek, hogy vannak pszichoszomatikus betegségek. Viszont szerintem ennyire leegyszerűsíteni se lehet. Azt kimondani, hogy csak elfojtásos emberek lehetnek allergiások, kissé meredek. Szerintem szókimondó, robbanékony személyek is vannak, akik allergiában szenvednek. Lehet, hogy allergiára hajlamosítanak bizonyos lelki tényezők, de a rossz lelkiállapot eleve gyengíti az immunrendszer működését, fertőzésekre, rákra is erősebb a hajlam ilyenkor. De azt kétlem, hogy a frusztrációkezelés helyes módjának elsajátításával valaki kigyógyuljon az allergiából. Szerintem a szerzőnek nincs orvosi diplomája, de annál jobban hisz a kineziológiában.

Kelly és a szexi dög 2016.08.21. 07:34:41

Azé a parlagfüvet kiírthatnánk végre...

csakférfi 2016.08.21. 07:35:00

@midnight coder: :) :)
A "meditációt " reggel végzem.
Hajnalban egyeseknek.
Kb. 10 szál cigi és 1/2 liter kávé társaságában.
Húst hússal a lecsót füstöltkolbásszal élvezem.
A pörkölt csak zsírral élvezhető,ami kicsit odakozmált (a feleségem nem konyhatündér) .
A rántott csillagtök és a rántott karfiol köretnek kiváló.
:) :)

upé 2016.08.21. 07:35:24

Nekem ugyanez a gondom. Amint az augusztusi parlagfű szezonban elhagyom az országot akár Ausztria, akár a Tátra vagy persze a tenger irányába az allergiás tüneteim azonnal elmúlnak. Akkor most mire hisztizik a szervezetem, mit élek meg itthon rosszul? :)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 07:42:09

@csakférfi: A placebohatás oka az ember gyógyulásba vetett hite, pozitív elvárása. Régóta bizonyított, hogy ennek jelentős szerepe van a gyógyulásban.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 07:45:32

@Tomás Németh: A betegségek multikauzalitása épp azt jelenti, hogy kialakulásuk és lefolyásuk többféle okra vezethető vissza: ezeknek egyaránt vannak biológiai, pszichológiai, társadalmi okai és ezek kölcsönhatása.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 07:49:40

@[HPhD]Blokkolnam: Van aki a gyógyszeres kezelés hatására gyógyul ki az allergiából, van aki homeopátiás készítmények szedése után és van aki pszichoterápia hatására. Sőt létezik nagyon sok "spontán gyógyulásos" eset is, mindenféle terápia nélkül. (Persze ezekben az esetekben is változik a személyiség, a konfliktuskezelés, az élethelyzet..)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 08:12:36

@Almandin: Nehéz lenne olyan embert találni akinek nincsenek elfojtásai, mindenki használ (természetesen tudattalanul) különböző elhárító mechanizmusokat az ego védelmében, ez elfojtás az egyik ezen mechanizmusok közül. Az egyes emberek közötti különbség ennek mértékében van.
A szókimondó, lobbanékony természetű személyek sem feltétlenül ott és akkor, azzal szemben indulatosak, netán agresszívek, ahol, amikor és akivel a valódi, komoly konfliktusuk van. Ennek oka egy másik elhárító mechanizmus: az indulatáttétel. Ilyenkor az indulat áttevődik egyik személyről a másikra - ami könnyebben vállalható az ember számára.
A frusztráció és agressziókezelés helyes módjának megtanulásával - pszichológiai terápiákkal - többen kigyógyultak az allergiából, ezt mutatják a szakirodalmi adatok, kutatások, terápiás tapasztalatok.
Nem orvosi, hanem pszichológusi diplomám van (a pszichiáter orvos, a pszichológus nem az) - ahogy a blogon a bemutatkozásomban is olvasható. "Csak" éveken keresztül tanultam élettant-anatómiát, elsőként az egyetemen, a pszichológia szak keretében, később a természetgyógyászati tanulmányaim során (ebből az ETI-ben - Egészségügyi Szakképző- és Továbbképző Központban is vizsgáztam.. közel 20 éve). Az ELTE-n pedig Egészségpszichológia szakirányon végeztem, ahol pszichoszomatikát, pszichoneuroimmunológiát tanultam.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 08:19:31

@upé: Ezt egy személyes terápia keretein belül lehetne feltérképezni. Az allergiás szezonban való elutazással kapcsolatban már többen írtak, az eltávolodás pozitív hatásának is sokféle oka lehet - hiszen nem csak az "allergéntől" távolodik el ilyenkor az ember, hanem a megszokott környezetétől, sok emberi kapcsolatától és problémájától is.. És persze ott van még a placebohatás is, ha azt hiszem nincs jelen az allergén, lehet, hogy nem produkálok tüneteket. Ez fordítva is igaz: többször láttam már terápia közben, ahogy az allergiás szezonon kívül, klienseim allergiás reakciót mutattak pusztán az allergén vizualizálása következtében: tehát elegendő volt meditációban elképzelni pl. a parlagfüvet a tüsszögéshez, orrfolyáshoz...

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 09:04:36

A placebohatáshoz egy kis adalék.. :-) Nem tudom, hogy hányan tudják közületek, hogyan tesztelik az új gyógyszereket az engedélyezés előtt.. Úgynevezett placebo kontrollált, kettős vak kísérleteket végeznek: Ez azt jelenti, hogy a betegek egyik csoportja - a vizsgálati csoport - a valódi gyógyszert kapja, a másik csoport - a kontroll csoport - pedig valódi hatóanyag nélküli placebot. Hogy melyik személy kap gyógyszert és melyik placebot, nemcsak a kísérleti személyek, hanem még a gyógyszert adó orvos sem tudja. Ezért hívjuk kettős vak kísérletnek. Ezt a változtatást azért vezették be a gyógyszervizsgálatoknál, mert a kutatásokból kiderült, még az is befolyásolja egy anyag (gyógyszer vagy placebo) hatékonyságát, hogy a gyógyszert felíró/adó orvos hisz-e a hatékonyságában. Ugyanis más a beteggel való kommunikációja és metakommunikációja a gyógyszerbe vetett hittől függően. Ennél a hatásnál még jelentősebb hatású a beteg hite a gyógyszer hatékonyságában.. és persze a kezelőorvosban.. Végül azokat a gyógyszereket engedélyezik, ahol kimutatható a hatásbeli különbség a placebohoz képest. Ebből tudjuk, hogy mit okoz a valódi hatóanyag.. Ez a különbség sokszor elenyésző..
Még egy érdekesség: a betegek placebo hatására is képesek a gyógyszer általuk ismert lehetséges mellékhatásait produkálni, ha azt hiszik a valódi gyógyszert kapják, vagy nem tudják, hogy az anyag gyógyszer vagy placebo.. Ezt érdemes átgondolni, mielőtt az ember végigolvassa egy gyógyszer lehetséges mellékhatásait a mellékelt tájékoztatón..

csakférfi 2016.08.21. 09:17:01

@Schrammel Ivett: tetszik ahogy elkerülöd a konfliktusokat"csak férfiakkal".
:)

A placebó a megmagyarázója a pszichoszomatikus összes betegségnek titulált elváltozássnak.
Mivel a "beteg" hite --"észjárása helyrejön" azzal a feltétellel --hogy ettől meg fog gyógyulni-.
Ezt gondolja és hiszi ,így az akadémikus orvostudomány ebből a szempontból csak "alkatrészek összességét " (kvázi genetika) látja az élő emberben.Amit helyre lehet hozni alkatrészek cseréjével.
erre vannak jól bevált mende-mondák,hókusz-pókuszok.
:Az ellentmodásmentességről bizonyosan már tanultál.mivel képzett szakember vagy!
tehát idézet a Wikiből:
-
A placebohatás használata jelenleg is vitatott. 1903-ban Richard Cabot azt javasolta, hogy ne használják, mivel megtévesztésen alapul. Newman hívta fel a figyelmet a „placebo paradoxon”-ra, – vagyis nem etikus placebót használni a gyógyításnál – de ugyanúgy nem etikus „nem használni olyasmit, ami gyógyít”.[10]

Bánki Csaba (1994) szerint az orvostudomány ellenszenvvel viseltetik a placebo iránt. Ennek az okai:

(jelenleg) nehezen értelmezhető a jelenség
a placebohatás „zavaró tényező” a kutatásokban
sok „standard” eljárás érvényességét kérdőjelezi meg
elmossa a határokat a tudományos eszközöket alkalmazó szakember és a placebohatással operáló laikus gyógyító között.[4]

A placebo-mechanizmust gyakran pejoratív értelemben is használják egyes alternatív orvosi és természetgyógyászati eljárások megbélyegzésére
-
magyarul a vaktában meghozott diagnózis és terápia a zsákutca.
Ahhoz hasonlítanám amikor a geocentrikus világképet felváltotta a heliocentrikus.
Mert mos bizonyítottan (placebó hatás) ellentmondásos a világképe egyeseknek a tudományos orvoslásban.
Nos ezért láttam meg a címet amit a posztnak adtál.
mellesleg az Ösztönén-én-felettes én hármasa is csak "elv" amit Freud maga is elvetett és felülbírált időnként,csak jobbat nem tudott kitalálni.
Nem véletlen hogy álkapocsrákkal küzdött évtizedekig.
A természet megadja mindenkinek ami jár.Régen isteni ítéletnek tulajdonították (isten nem ver bottal).Ma megmagyarázzák az újabb "varázsszóval---genetika.
Ez megint ellentmondásra vezet.
-Könnyen elképzelhetjük, hogy ha valaki mindkét szülőjétől egy kulcsfontosságú fehérje génjének a selejtes változatát örökli, beteg lesz, hiszen teljesen hiányzik belőle a funkcióképes fehérje.
-
-Azonban az élet nem mindig ilyen egyszerű. A nefrózis Toryék által tanulmányozott formájának öröklésmenete például sehogy sem akarta „hozni” a középiskolás biológiát
-A felfedezésnek elméleti jelentőségén kívül komoly gyakorlati hozadéka is van. „A nefrózis ezen formájának esetében az allélkombinációk 90 százalékánál meg tudjuk mondani, hogy betegséget fognak-e okozni, vagy sem.
-
-
www.origo.hu/egeszseg/20140313-genetika-oroklodes-torvenyek-magyar-kutatok-a-semmelweis-egyetem-felfedezese.html

Mi van a maradék 10-zel?
Mi van ha lelkünk olyan összetett biológiai folyamatot is képes felügyelni amik a géneket módosítják a környezetből érkező -olykor téves- infók alapján?
Ez megmagyarázná a mutációk kialakulását valamint a placebó hatást,és még számtalan "csodára" választ adna.
Nem trollkodni akarok,nem is tisztem.csak egy átlagos férfi.
Azért vedd számba a "lehetőséget".
Három lány anyja vagy .
tehát a környezetedet békésnek és biztonságosnak ítéli a "lelked".
Kívánom neked hogy ez maradjon is így!
Tényleg!
:) :) :)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 09:33:39

@csakférfi: Nagyon érdekes a cikk amit megosztottál, különösen a fehérjék "jelleme" metafora tetszik, nagyon szemléletes.. :-) Igen, a fennmaradó 10 % az igazán izgalmas.. Ma már mérhető, hogy a lelki változások, a gondolkodási minták változásai - akár pszichoterápia hatására, akár más módon bekövetkezve - hatnak a gének kifejeződésére. Csak sajnos erről még mindig kevesen tudnak, hiszen a többség nem "szakirodalmat" olvas.. És köszönöm a jókívánságokat! :-)

Measurer 2016.08.21. 10:25:25

Bár az NLP-t kritikusai pszeudotudományos módszernek tartják, amit az allergia-kezelés posztbeli leírása inkább megerősít, mint cáfol, hiszen fiziológiai jelenségeket lelki okokkal magyaráz, attól még pszichológai terápiás módszerként hasznos lehet, általános kondició javulást feltételezve.

Ami az NLP agykontroll jellegű technikáját illeti, a hatékonysága emelhető ki, nem véletlen, hogy az US Army, vagy a CIA is felhasználják spciális kiképzéseikben.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 10:40:12

@Measurer: Egy módszer hatékonysága az eredményességében mérhető. Ahogy ma már az is mérhető, hogy lelki folyamatok - érzelmi, gondolkodási mintákban bekövetkező változások - milyen összefüggésben állnak idegrendszeri folyamatokkal és ezen keresztül testi folyamatokkal. Ezen felismeréseken alapul az NLP is.
Az NLP és az agykontroll messze nem azonos, vannak közöttük átfedések, ami a vizualizációt illeti, de az NLP egy lényegesen komplexebb, kidolgozottabb rendszer, egyfajta terápiás módszer is. Az agykontroll néhány nap alatt elsajátítható, egy NLP master practitioner képzés 300 óra.
Az NLPt ma már oktatják az egyetemi pszichológusképzés és szakpszichológusképzés keretein belül is.

vokalpatriota 2016.08.21. 14:24:25

Ha ez így volna, akkor 30-40 éve is rengeteg allergiásnak kellett volna lennie, mert elfojtott harag és pszichikai betegségek ugyanígy voltak, sőt. De nagyon nem volt ennyi allergiás. Egyértelmű összefüggést lehet viszont kimutatni a pl.diesel autók terjedése, a környezetszennyezés és az allergiások számának emelkedése közt.

Ez a cikk marhaság.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.08.21. 14:28:58

@vokalpatriota: Egy - két példa a sok közül: (Az allergiás asztma a leggyakoribb asztma típus.)
“Nem sikerült bizonyítani azt a tetszetős elméletet, hogy a levegőszennyeződés az oka az incidencia emelkedésének. Annak ellenére, hogy hatásos intézkedések eredményeképpen a nyugat-európai nagyvárosokban csökkent a légszennyeződés, az asztmás betegek aránya tovább nőtt. A feltételezést cáfolta, hogy a német egyesítés után összehasonlították a magas légszennyezettségi mutatójú Lipcse és a sokkal tisztább levegőjű München asztma prevalenciáját, és a várakozással ellentétesen München megbetegedési aránya meghaladta a lipcsei értékeket “
“Allergiás bőrpróbák ugyancsak azt igazolták, hogy a nyugati területeken az atópia gyakoribb, mint a keleti régióban. Sőt egyes megfigyelések azt jelezték, hogy ahogyan “nyugatosodott” a volt Kelet-Németország, emelkedett az atópiás betegségek aránya, bár az asztma előfordulása még nem emelkedett. Ezek az adatok arra engednek következtetni, hogy a nyugati életstílus jobban kedvez az atópia kifejlődésének.”
Hutás Imre: A fejlett világ járványa: az allergia. Magyar Tudomány, 2000. október
(Incidencia – Egy adott időtartam alatt újonnan keletkezett esetek gyakorisága.
Prevalencia – egy bizonyos betegségben szenvedők aránya a teljes népességben.)
süti beállítások módosítása