Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Közösségépítés és önbizalom növelés egy lépésben

2016. július 02. 08:55 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

img_5538.JPG 

Nyolc éves lányom egy nap hatalmas papír szívvel jött haza boldogan a gibraltári iskolából. Majd kiugrott a bőréből örömében, miközben már a hazafelé vezető úton megmutatta. A szív közepére fel volt írva a neve, körülötte pedig 13 különböző kézírással egy-egy kedves mondat, dicsérő jelző. Ilyenek: csinos, okos, szép, kedves, csodálatos, édes, okos, szeretni való, kiváló,  jó barát, örökre a legjobb barát (BFF - Best Friend Forever), jól néz ki, „cool”.

Elmesélte a szív történetét is:

Az osztály tanítója aznapra készített annyi papírszívet, ahány gyerek jár az osztályba. Minden szív közepére felírta egy-egy gyerek nevét, majd a lapok körbejártak az osztályban és mindenki írt minden lapra a szív tulajdonosáról néhány szót, egy-egy pozitív jelzőt – ők ilyennek látják, így jellemeznék a másikat.

Aznap 14 boldog, büszke gyerek érkezett haza az iskolából.

A játékos feladat egyrészt minden gyerek pozitív oldalára, értékeire irányítja a többiek figyelmét, másrészt javítja is az osztályon belüli kapcsolatokat, mivel az ember hajlamos pozitívan értékelni, jobban kedvelni azt, aki őt is pozitívan értékeli és kedveli.

Ez az igazi csapatépítés!

A pozitív visszajelzések nem csak az önértékelésre hatnak kedvezően, hanem képesek a csoporton belüli kapcsolatokat is javítani.

Ezek a gyerekek a feladat után nagy eséllyel jobb viszonyban lesznek egymással, kedvesebbek lesznek a másikkal, kevesebb lesz közöttük a konfliktus – hiszen nehéz azzal összeveszni, aki jót gondol rólunk, aki becsül, kedvel minket – és ezáltal mi is jobban kedveljük őt - mivel nem célunk a kapcsolatot megrontani.

Érdemes lenne ezt a gyakorlatot bevezetni minden közösségbe: iskolába és munkahelyen egyaránt. Erőteljesen lecsökkenne a konfliktusok száma, hiszen tudjuk, hogy az úgynevezett „szakmai konfliktusok” 85 %-a is valójában érzelmi alapú. Általában nem az a gondunk, hogy mit mond valaki, hanem azzal van a gondunk. aki mondja.

A másikkal való kapcsolat azonban sokszor meglepően egyszerűen javítható.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotó: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr548861314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása