Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Így érdemes tanítani – Szorongáskeltés helyett biztatni

Gondolatok egy brit iskolaigazgató diákoknak írt zseniális levele kapcsán

 gyerekek_5.jpg

A túlzott mértékű stressz, szorongás, a félelem rendkívül kellemetlen érzések, ezt kivétel nélkül mind tudjuk, tapasztaljuk a saját bőrünkön. Ezen kívül számtalan pszichológiai vizsgálatból tudjuk azt is, hogy a szorongásnak kedvezőtlen hatása lehet a teljesítményre. Szorongva – ha valaki úgy véli, a feladat meghaladja a képességeit, vagy egyszerűen túlzott jelentőséget tulajdonít a feladat elvégzése során nyújtott teljesítményének – csökken a teljesítmény, az ember messze nem tudja kihozni magából a maximumot. Biztos sokaknak ismerős, hogy egy-egy teszt, vizsga során, milyen „leblokkolni”, milyen az, amikor szorongó állapotban az sem jut eszébe, amit előző nap vagy akár közvetlenül a vizsga előtt még tudott.

Egy iskolai teszt, vizsga előtt, a tanártól kapott instrukciók nagy mértékben befolyásolják, hogy a tanulók milyen mértékű stresszt, szorongást élnek meg a megmérettetés alatt. A tanár verbális üzenete és metakommunikációja egyaránt fontos. Nem mindegy, hogy mi ez az üzenet: „Ez életed egyik legfontosabb vizsgája, a jövőd múlik rajta.” vagy pedig: „Ez csak egy vizsga, nem téged minősít, hanem egy adott tananyagból a tudásodat méri. Az eredménytől függetlenül értékes ember vagy, számtalan kiváló képességgel.”

 

Hogy miért fontos az iskolai stressz csökkentése?

Valamennyiünk érdeke – a gyerekeké, szülőké, tanároké egyaránt - hogy testileg-lelkileg egészséges gyerekeket neveljünk.

Másrészt a kutatások arra is rámutattak, hogy az iskolai osztályzatok, eredmények, nem állnak összefüggésben a gyerekek későbbi, az életben való „beválásával”, eredményességével.

 

Milyen pozitív az angol tanárok által gyakran használt mondat: „Do your best!” Amit leginkább úgy lehetne fordítani: „Tedd a tőled telhető legjobbat!” Tehát nem azt mondják, hogy „Csináld te a legjobban”, hanem „Hozd ki magadból a legjobbat”.

 

Azt, hogy lehet ezt jól is csinálni, csökkentve a diákok szorongását, egy kelet-sussex-i iskolaigazgató mutatta meg a közelmúltban. Levelet írt diákjainak a közelgő jelentős vizsga, a brit SAT teszt előtt. Ez a teszt, melyet angolból és matematikából írnak a diákok, egyfajta kompetenciamérésnek felel meg. Levele – a diákok szüleinek segítségével – azóta bejárta az internet világát. A levél szövege magyarra fordítva a következő:

 

"Kedves hatodikosok!

Jövő héten írjátok a SAT tesztet matekból, olvasásból, helyesírásból, nyelvtanból és központozásból. Tudjuk, milyen keményen készültetek, de van valami fontos, amit tudnotok kell.

A SAT-tesztekből nem derül ki, hogy mi tesz titeket különlegessé és egyedivé. Azok, akik ezeket a teszteket összeállítják, és pontozzák, nem ismernek titeket úgy, ahogy mi, pláne nem úgy, ahogy a családotok.

Nem tudják, hogy néhányatok két nyelven is beszél, vagy hogy szerettek énekelni, rajzolni. Nem látták a tánchoz vagy a zenéléshez való tehetségeteket. Nem tudják, hogy a barátaitok számíthatnak rátok, hogy a nevetésetek a legsötétebb napokba is csempész egy kis fényt, vagy hogy elpirultok, amikor félénkek vagytok. Nem tudják, hogy aktívan sportoltok, gondolkodtok a jövőn, vagy néha segítetek a kistestvéreteken iskola után. Nem tudják, hogy kedvesek, megbízhatóak és figyelmesek vagytok, és hogy mindennap megpróbáljátok a legjobb formátokat hozni.

A teszten elért eredmény elárul rólatok valamit, de nem mindent. Sokféleképpen lehet okosnak lenni. Te okos vagy! Szóval, amíg készülsz a vizsgára, ne feledd, hogy lehetetlen felmérni azokat a csodálatos és nagyszerű dolgokat, amelyektől te TE vagy!

Amikor az elmét tanítják, de a szívet nem, azt tilos egyáltalán tanításnak nevezni – Arisztotelész.

Aludjatok, pihenjetek, higgyetek és ragyogjatok!

Sok szerencsét!"

 

Ez a levél példaértékű: igen, lehet így is tanítani! Sőt, csak így érdemes tanítani!

Javaslom minden pedagógusnak, szülőnek és tanulónak elolvasásra!

 

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

(A levél forrása a HVG)

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr818734858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása