Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Hogyan állítsuk át életünk fókuszát?

2016. március 11. 17:38 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

 valtozas_1.jpg

Három lányommal gyakran játszunk egy „játékot”, különösen akkor, ha valami általuk negatívnak ítélt esemény történt velük, vagy csalódás érte őket.Ha valami nem úgy sikerült, ahogy szerették volna, ahogy eltervezték, és ez nagy szomorúságot vagy dühöt eredményez.

Miután megbeszéltük ezt a kellemetlen eseményt, történést, és megosztották velem az ezzel kapcsolatos érzéseiket (hiszen mindenképp „ki kell ventilálni” a feszültséget), megnézzük ezt az eseményt más szempontok alapján is, más nézőpontokból, hiszen valójában nem is a történéssel magával van a probléma, hanem a jelentésadással, azzal, hogyan értelmezzük, milyen jelentést tulajdonítunk neki.

Ezután végiggondoljuk, hogy hány pozitív esemény történt a nap során. Összegyűjtjük, hány olyan alkalom volt, amikor örültek valaminek, jól érezték magukat, amikor valami jól sikerült. Összeszámolunk minden jelentős és apró pozitívumot is. Számukra sokszor meglepő módon, 20-30 vagy akár több ilyen pozitív momentumot számolunk össze a nap folyamán. (Csak a jó dolgokra gyakran nem is figyelünk, mert megszokottak, természetesnek tartjuk őket.) Ennek fényében már egész másképp látják a kezdeti negatív eseményt, egészen más lesz a hangsúlya, a jelentősége a számtalan pozitívum fényében. Ha egyidejűleg a tudatunkba kerülnek mind a kellemes, mind a kellemetlen események, önkéntelenül is mérleget vonunk. És ez a mérleg – lássuk be – általában pozitív! Így egyetlen kellemetlen esemény miatt nem rontjuk el a hangulatunkat hosszú távon.

Mennyivel értelmesebb és hasznosabb a nap végén is a kellemes élményekre, emlékekre gondolni, mint a kellemetlenségeken rágódni, emészteni magunkat. Hiszen „ismétlés a tudás anyja”, az ismétléssel megerősítjük, „bevéssük” az emléket tudatunkba, annak érzelmi lenyomatával együtt. Nem mindegy, hogy ezt a kellemes vagy a kellemetlen emlékeinkkel tesszük! Romboljuk vagy éppen ellenkezőleg: építjük magunkat.

Érdemes ezt a gyakorlatot esténként mindenkinek elvégezni: összegyűjteni a nap pozitívumait, a legapróbbat is! Ha ez a gyakorlat szokássá válik, könnyedén változtathatunk szemléletünkön, átállíthatjuk életünk fókuszát a pozitív dolgokra! Sokszor a legegyszerűbb dolgok a leghatékonyabbak..

Hasznos lehet ez a gyakorlat alvásproblémák esetén is: segíthet a gyerekeknek (és felnőtteknek) abban, hogy könnyebben elaludjanak, és sok esetben segíthet elkerülni a „rossz álmokat”, hiszen jó érzéssel, pozitív érzelmekkel és gondolatokkal fejezték be a napot! Így pozitív, a lelki egészséget védő szokásokat alakíthatunk ki, már egészen fiatal korban.

Gyerekek (vagy akár felnőttek is) le is rajzolhatják, meg is festhetik, vagy bármilyen más módon megformálhatják az elmúlt hét legpozitívabb eseményét vagy annak szimbólumát. Az elmélyült alkotómunka segít, hogy újraéljék élményeiket – olyan ez, mint egyfajta „erőforrás gyűjtés” - a rajzokat, különböző alkotásokat pedig össze lehet gyűjteni a „Szép emlékek dobozában”, ami év végén, vagy szükség esetén bármikor felnyitható.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr278465746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása