Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Kenegetjük és borogatjuk.. - Gondolatok a betegségekről

2015. augusztus 28. 13:16 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

gyogyszerek_kep_2.pngKenegetjük és borogatjuk.. csodafű és csodaturmix.. kapkodjuk a gyógyszereket egymás után. Egyet a problémára, kettőt a mellékhatások kezelésére, hármat ezek mellékhatásainak megelőzésére..

A internet tele van minden napra egy csodálatos megoldással, amivel megszüntethetjük fájdalmainkat, testi bajainkat. Sok „csodaszer” teljesen hatástalan, mások ugyan hatnak ideig-óráig, elnyomva a tüneteket.. de mindannyian jól ismerjük a „tünetváltás” jelenségét: analóg módon megjelenik egy új probléma a mélységeiben megoldatlan, pusztán csak „kezelt”, „tünetmentesített” probléma helyett. Eddig a feje fájt.. most meg szédül.. Eddig a háta fájt.. most meg a lába.. És még sorolhatnám.

Mikor ébredünk már rá, hogy valójában minden testi betegség pszichoszomatikus, minden testi tünet mögött ott van a lélek fájdalma, segélykiáltása is?

Persze mennyivel könnyebb bevenni a gyógyszert, kenegetni, borogatni.. mint szembenézni valódi problémáinkkal, valódi önmagunkkal.. Mert ha már egyszer szembenéztünk, egyszer felismertük problémáink lényegét, testi tüneteink üzenetét, nem állhatunk tétlenül, illene valamit tenni is, hogy megszüntessük ezeket. Ez pedig talán még nehezebb.. Hányszor hallottam: „Tudom én, hogy mi a baj.. csak hát változtatni nem tudok rajta..” Dehogynem.. Csak hát az nem egyszerű..  nem olyan kényelmes.. Sokszor fájdalmas, elengedéssel jár, változással és változtatással jár, erőfeszítést igényel.. De ez az egyetlen járható út, még ha nehéz is.. Ez az egyetlen út a valódi megoldáshoz, a gyógyuláshoz, az egészséghez. Ehhez bátorság kell, kitartás, türelem..

Aki pedig akarja, továbbra is csak kenegetheti és borogathatja..

 

ui: Legközelebb írok egy tudományos igényességű cikket is a pszichoszomatikáról, a betegségek pszicho-bio-szociális megközelítéséről, multikauzalitásáról, a cirkuláris okság elvéről.. de most nem volt hangulatom hozzá.. :-) 

ui 2: A félreértések elkerülése végett: Úgy gondolom, a gyógyításban helye van az orvostudománynak, a természetgyógyászatnak és a pszichológiának egyaránt - a testet és lelket egyaránt kell kezelni. Sajnos ezzel még mindig sokan nincsenek tisztában, ezért is él egyes emberekben csodavárás egyes készítményekkel kapcsolatban - ezért született meg ez az írás. 

Nem az a baj, ha valaki beveszi a gyógyszert - első feladat a szenvedés csillapítása valamilyen módon - baj akkor van, ha csak azt veszi be..

A "kenegetés és borogatás" kifejezés szimbolikus, természetesen más ősi gyógymódokhoz hasonlóan hasznos lehet bizonyos esetekben - a betegség üzenetének megértése és lelki hátterének megoldása mellett.

Magam is rendelkezem természetgyógyász végzettséggel, és alkalmazok természetes gyógymódokat.. lassan 20 éve..

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr727740832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása