Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Milyen csodálatos dolgokra képes az emberi elme..

2015. június 25. 10:18 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

 emberi_agy_6.jpg

Kérem, hogy ezt az írást csak akkor olvassátok el, ha a június 20-i olvasási gyakorlatot már elvégeztétek!!! (Az olvasási gyakorlat facebook oldalamon található: Pszichológus online – Schrammel Ivett)  Ha eddig még nem olvastátok el: Rajta! :-)

 

Először is nagyon örülök, hogy sokaknak sikerült a szöveget elolvasniuk! Gratulálok mindenkinek! :-)

Íme a megfejtés, azoknak akiknek nem sikerült:

"Ez az üzenet azt a célt szolgálja, hogy bebizonyítsa, milyen csodálatos dolgokra képes az emberi elme. Elképesztő dolgokra! Nehéz volt először elolvasnod ezt, de mire ideérsz ehhez a részhez, az elméd automatikusan el tudja olvasni anélkül, hogy gondolkodnod kellene rajta. Légy büszke! Csak kevés ember képes elolvasni ezt. Ha tetszett, oszd meg másokkal is." :-)

 

A megoldás kulcsát a Gestalt pszichológia (alaklélektan) fő gondolata adja, miszerint az agy az érzékelés során felfogott információkat holisztikusan észleli, tehát az egész képre figyel a különálló részek, információk helyett. Egyszerre jelenik meg az egész kép az észlelés során, nem pedig a részekből rakjuk össze a teljes képet. Ez igaz az olvasás folyamatára is. Folyékony olvasás során, valójában nem különálló betűket, hanem szavakat olvasunk.

És hogy miért szükséges a jobb agyfélteke intenzív használata a "kódolt" szöveg elolvasásához? Azért, mert a jobb agyfélteke képekben, szimbólumokban gondolkodik, képes felismerni a vizuális kódokat. Mivel ez egy "kódolt" szöveg, és a szövegben az egyes számok képalakja hasonlít az egyes betűk képalakjához, a jobb agyfélteke ezt felismeri és az agy automatikusan behelyettesíti a számokat betűkre, anélkül hogy tudatosan, hosszasan gondolkodnánk rajta.

Törekszünk arra, hogy értelmes, számunkra értelmezhető világban éljünk, hogy értelmes szöveget olvassunk, és a szöveg csak így válik jelentés telivé. Kedvenc példám erre a törekvésre, amikor az óvodás korú gyerek a "pszichopata" szót "pici hó patának" érti, úgy hallja.. mert úgy legalább "értelmes".. jelent valamit a számára... :-)

Az egész folyamat nem tudatosan megy végbe, (folyamatos, gyors olvasás közben nincs is időnk tudatosan behelyettesíteni) ezért nem is értjük először, hogyan tudjuk könnyedén, folyékonyan olvasni a szöveget. Csak a későbbi elemzés során válik világossá, hogyan csináltuk.

A "kód" a következő:  

1= I,Í    3=E,É    4=A,Á    5=S    6=O,Ó,Ö,Ő    7=T

Aki gyorsan, folyékonyan olvasott, a jobb agyféltekével oldotta meg a feladatot, racionális, elemző gondolkodás nélkül. Akinek nagyon lassan, betűnként, szavanként ment, inkább a bal agyféltekével dolgozott: miután megfejtette a kódot, egyenként behelyettesítve a számokat betűkre. A teszt mindenképp hasznos, így pontosan tudjátok, hogy kinek milyen mértékben van szüksége a jobb agyfélteke edzésére!

A jobb agyfélteke működését fejlesztő gyakorlatokat, itt a blogomon találhattok: "Hogyan használd ki jobban agykapacitásodat? - 1. rész"

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr557571646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása