Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Szerinted rendben van? - Gondolatok az iskolai oktatásról, nevelésről

2016. április 08. 17:11 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

iskola_3.jpg 

Szerinted rendben van, hogy egy gyerek azt hallja: „Csak az első három helyezett dobogós, a negyediket már sehol sem jegyzik.”?

Nem inkább azt kellene hallania, hogy: „Mindenki tehetséges valamiben”?

 

Szerinted rendben van, hogy egy első osztályos gyerek sírva jön haza az iskolából, mert „csak” második lett a rajzversenyen?

Versenyeztetés helyett nem inkább az alkotás öröméért kellene rajzolni az iskolában?

 

Szerinted rendben van, hogy egy gyereket büntetésből arra köteleznek az iskolában, hogy a fal felé fordulva álljon, míg a többiek játszanak, mert elfelejtette átvenni a váltócipőjét?

Nem inkább a helyes viselkedést kellene megerősíteni és jutalmazni?

 

Szerinted rendben van, hogy egy elsős gyerek azért kap fekete pontot, mert a folyosón hangosan beszélgetett az ebédlőbe menet?

Nem kellene ehelyett ésszerű szabályokat hozni és azokat alkalmazni?

 

Szerinted rendben van, hogy 6-7 éves gyerekeket mozdulatlanságra, egy helyben ülésre köteleznek hosszú órákon, akár fél napon keresztül az iskolában?

Nem mozgással kellene tölteniük az idő nagy részét, életkori igényeiknek megfelelően?

 

Szerinted rendben van, hogy egy általános iskolás gyerek napi több órán keresztül házi feladatot írjon és iskola után még estig, éjszakáig otthon tanuljon? Hogy több időt töltsön az iskolában és otthon tanulással, mint egy felnőtt munkával?

Nem inkább a játéké, pihenésé, feltöltődésé kellene hogy legyen az iskolán kívüli és az otthon töltött idő?

 

Szerinted rendben van, hogy gyakorlatilag „két lábon járó lexikonokat” akarnak képezni az iskolákban?

Nem inkább gondolkodni, az összefüggéseket megérteni kellene megtanítani a gyerekeket?

 

Szerinted rendben van, hogy iskolás gyerekek, minden szervi ok nélküli fejfájással, hasfájással és egyéb szorongásos tünetekkel mennek iskolába?

Nem inkább örömmel kellene iskolába menni, várva, hogy milyen érdekes és izgalmas dolgok történnek majd?

(Igen, ez is lehetséges.. Én szemtanúja voltam, hogy általános iskolás gyerekek nevetgélve, örömmel kiabálva, tolongva rohantak be az iskolába az első tanítási napon, miután az igazgató kinyitotta az iskola kapuját.. És nagyrészt nem elsősök voltak, akiket még esetleg fűt a tapasztalatlanok lelkesedése.. Tehát pontosan tudták, hogy mire számíthatnak.. Igaz, az egy gibraltári iskola volt..)

 

Szerinted rendben van, hogy gyerekek pszichológushoz kerülnek az iskolai túlterheltség és teljesítménykényszer okozta stressz és szorongás miatt, különböző pszichoszomatikus zavarokkal és betegségekkel?

 

Szerinted rendben van, hogy egy iskolás gyerek tanárai megkérdezik a szülőtől, hogy miért nem szeret a gyerek iskolába járni?

Vajon miért nem?

 

Nem kellene elgondolkodni és valamin változtatni?

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.napmandala.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr338579624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lottó 2016.04.09. 18:56:04

szia Ivett, gondolom itt a magyar iskolákra gondolsz, és egyetértek maximálisan, de érdekes lenne hallani a külföldi tapasztalataidat is, ott mennyiben más a rendszer, Gibraltárról még nem hallottam (és ha jól látom, erről még nem írtál), köszi

Tisztességes Természettudomány 2016.04.09. 18:58:40

Szerintem nincsen rendben. És a fenti pontok tekintetében nem is leesz rendben az állami oktatás soha, mert nem is értik a politikusok a problémákat.

Magántanulás, otthonoktatás, iskolarendszeren kívüli oktatás a megoldás. Aki pedig nem teheti meg, az így járt

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.04.09. 19:11:39

@lottó: Van több írásom is a külföldi léttel kapcsolatosan, de igaz, hogy a gibraltári iskolarendszerről és ennek előnyeiről - hátrányairól még nem írtam részletesen. Hamarosan pótolni fogom! :-)

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.04.09. 19:17:25

@Tisztességes Természettudomány: Sajnos sokan nem engedhetik meg maguknak a magániskolákat, magántanárokat. Éppen ezért írtam ezt a cikket: minél több szülő elgondolkodik ezeken a kérdéseken, és véleményének hangot ad, annál nagyobb esély lehet az állami oktatási rendszer megváltoztatására. Én javíthatatlan optimista vagyok! :-)
süti beállítások módosítása