Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Hogyan használd ki jobban agykapacitásodat? - 1. rész

2015. június 10. 10:48 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

Hasznos gyakorlatok a kevésbé használt agyfélteke működésének aktiválására és a két agyfélteke szinkronizálására

 gaia.jpg

Hasznos gyakorlatok a kevésbé használt agyfélteke működésének aktiválására és a két agyfélteke szinkronizálására

 

1. "Tudat térkép" készítése.

Szedd össze a gondolataidat egy témához vagy feladathoz kapcsolódva, majd a szavakból, szimbólumokból, struktúrákból rajzolj térképet egy papírra. Így a bal agyfélteke logikus gondolataiból készítesz egy olyan rajzot, melyet a jobb agyféltekével fogsz fel, elősegítve ezzel a képi gondolkodást. Így egyidejűleg összhangban kezd működni a két félteke. A gondolatok vizualizációja során mindkét féltekét bevonjuk a gondolkodásba, tanulásba. Ez a gyakorlat megkönnyíti a tanulást, hiszen így az agy - mivel mindkét félteke aktívan működik - több információt képes tárolni. Ha ezt begyakorlod, egy idő után nem kell papíron rajzot készíteni, mert a fejedben könnyedén tudsz rendezett képi struktúrákat alkotni.

2. Ha csukott szemmel igyekszel pontosan felidézni tárgyakat, megtörtént eseményeket, már látott helyszíneket és el is képzelsz még soha nem látott dolgokat - erősíted a vizualizációért felelős jobb agyféltekét.

Kisgyerekeknél a mesehallgatás, nagyobbaknál és felnőtteknél a regény olvasás - tévénézés helyett - nagyon jó edzőgyakorlat a jobb agyfélteke számára, ilyenkor ugyanis - mivel nem kész képeket kap az agy - fejlődik a jobb agyfélteke képalkotó képessége, kreativitása.

3. Keresztirányú beidegzésnek nevezzük, hogy a bal agyfélteke irányítja a test jobb oldalát és a jobb agyfélteke irányítja a test bal oldalát.

A kevésbé használt agyfélteke működését segít, ha a test ellentétes oldalát kezdjük el használni. Mivel az emberek nagy része bal agyfélteke dominanciájú, esetükben a jobb agyfélteke működését érdemes stimulálni, a test bal oldalának aktívabb használatával. Ez azt jelenti, hogy ha jobb kezes vagy, bal kézzel és bal lábbal is végezz olyan hétköznapi tevékenységeket, melyeket eddig csak a másikkal végeztél: pl. fogmosás, fésülködés, evés, írás, rajzolás, labdadobás, labdarúgás, stb. Ha bal kezes vagy, természetesen a jobb kezed és lábad használd intenzívebben.

4. Középvonal keresztező gyakorlatok a két agyfélteke összehangolt működéséért:

A gyakorlat hasonlít az "indián szökdeléshez". Álló helyzetben egyszerre emeld fel a jobb karod és bal lábad. Amikor leengeded, egyszerre emeld fel a bal karod és jobb lábad. (Emelheted a térded is az ellenkező oldali könyökhöz) Folytasd ezt az eltúlzott mozgású menetelést vagy szökdelést legalább 2 percig, naponta többször.

Végezhetsz sétát erős ellentétes oldali karlendítéssel, ilyen a "nordic walking" is botok segítségével. Hasznos lehet minden asszimetrikus mozgásforma gyakorlása: tánc, gyorsúszás, hátúszás, és ezért olyan fontos hogy kisgyerekeknél ne maradjon ki a mászás a mozgásfejlődés során.

5. Meditálj rendszeresen! A rendszeresen végzett meditáció már rövid idő alatt, mérhetően javítja az agy számos funkcióját. A téma terjedelme miatt, erről bővebben a cikk 2. részében írok!

Jó gyakorlást! :-)

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd a blogot és Pszichológus online facebook oldalamat, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr217531152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása