Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Allergia - mint "az immunrendszer fóbiája"

Az allergia lelki háttere és kezelése

 százszorszép

Az allergia ma már sajnos népbetegség, sokak életét keseríti meg. 400 millió embert érint a világon, Magyarországon 2-3 millió embert. A legjellemzőbb tünetek az állandó tüsszögés, orrfújás.

Az allergiák nagy része egyértelműen pszichoszomatikus betegség, az orvostudomány szerint is. A pollenallergiák, por allergia, a bőrt érintő allergiák jelentős része felnőttkorban alakul ki. A veleszületett allergiák, a penicillinérzékenység természetesen nem ide sorolhatók.

Az allergia gyógyszeres kezeléssel csak tünetmentesíthető, azonban pszichológiai módszerekkel, speciális pszichológiai terápiával - elsősorban NLP módszerekkel - sok esetben gyógyítható.

A szerzett allergiát úgy is nevezhetjük, hogy az „immunrendszer fóbiája".

Az allergiás személy elfojtott haragját, dühét, belső frusztrációját, félelmét vetíti ki egy valójában ártalmatlan anyagra, az úgynevezett "allergénre". Úgy érzi, hogy az életben akadályoztatva van saját érdekei érvényesítésében, ettől pedig frusztrálódik. Az ennek hatására benne megjelenő haraggal, félelemmel és agresszív késztetésekkel pedig nem tud mit kezdeni. Haragjának, agresszív késztetéseinek kifejezése valamilyen módon korlátokba ütközik. Ezek lehetnek belső – önmaga által generált - és a külvilág által támasztott külső korlátok egyaránt. Így ezek a negatív érzések elfojtás alá kerülnek és a tudattalanba süllyednek. Sokat elárul a valódi probléma jellegéről az is, hogy ki milyen anyagra tolja át saját negatív érzéseit - ennek mindig szimbolikus jelentése van.

Megfigyelhető, hogy az allergia tüneteinek megjelenése és erősödése stresszhelyzetekhez, párkapcsolati, családi vagy munkahelyi konfliktusokhoz köthető.

Az allergia pszichológiai kezelése egyfajta tanulási folyamat: a terápia során feltérképezzük az allergia hátterében álló negatív érzelmeket, a személy megtanul más módon reagálni a haragra, frusztrációra, megtanulja másként kezelni az ilyen érzelmeket kiváltó helyzeteket. Megtanulja másként érzékelni az addig allergén anyagot, és ezáltal más módon reagálni rá - egészségesen, allergiás tünetek nélkül. Végre nyugodtan "fellélegezhet"!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotó: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr817466242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása