Pszichológus Online

Schrammel Ivett pszichológus, NLP-NLPt coach, terapeuta - a külföldön élő magyarok pszichológusa - Tanácsadás, coaching, terápia

A pszichológiáról dióhéjban – tévhitek helyett

A pszichológust sajnos még napjainkban is sokan keverik a pszichiáterrel – annak ellenére, hogy végzettségem szerint pszichológus vagyok, számtalan levelet kapok, melyet így kezd a levélíró: „kedves doktornő” – ennek oka a tájékozatlanság, illetve a megfelelő tájékoztatás hiánya. Nézzük mi a különbség a kettő között:

ketertelmu_2.jpg

A pszichológia jelentése: lélektan. A pszichológia tudománya az emberi megnyilvánulásokkal, lelki jelenségekkel foglalkozik. Főbb kutatási területei az általános pszichológia (észlelés, érzékelés, figyelem, tanulás, motiváció, emóció), a fejlődéspszichológia (gyermeklélektan), szociálpszichológia (társas kapcsolatok, társadalmi folyamatok), személyiségpszichológia. A személyiségpszichológián belül: egészségpszichológia, pszichoszomatika, pszichoneuroimmunológia, pszichodiagnosztika, klinikai pszichológia.

A pszichológiának számtalan alkalmazási területe létezik: munkapszichológia, szervezetfejlesztés, reklámpszichológia, gyermeklélektan, pedagógiai pszichológia - iskolapszichológia, sportpszichológia, művészetpszichológia, kriminálpszichológia, pasztorálpszichológia, tanácsadás, egészségpszichológia – egészségfejlesztés, egészségtudatosság fejlesztése, pszichoterápia.

A pszichológián belül többféle irányzat, megközelítés létezik, ezek alapján többféle pszichoterápiás irányzat, módszer kerül alkalmazásra – a pszichológus szemléletének megfelelően – a kognitív, viselkedésközpontú megközelítéstő kezdve a transzperszonális, spirituálisabb módszerekig.

 

A pszichiátria a mentális zavarokkal, lelki betegségekkel foglalkozó tudomány. Elsődlegesen az orvosbiológiai megközelítést veszi alapul. A pszichiáter ennek megfelelően elsődlegesen gyógyszeres kezelést alkalmaz mentális problémák esetén.

 

A pszichológus nem orvos.

A pszichológus nem diagnosztizál.

Pszichológus nem alkalmaz gyógyszeres kezelést, nem is jogosult erre.

 

Míg a pszichiáter orvostudományi egyetemet végzett, a pszichológus bölcsészettudományi egyetemen szerezte diplomáját 5 éves képzés eredményeként, a mesterképzés elvégzését követően. Az első 3 év alapozó képzés elvégzése után ugyanis csak a viselkedéselemző címet kapja meg.

 

A pszichoterápia a lelki problémák kezelését, gyógyítását szolgálja

Egyes pszichológiai terápiás módszerek alkalmazása klinikai pszichológusi vagy pszichiáter szakorvosi képesítéshez kötött, más terápiás módszerek alkalmazásánál ez nem feltétel. Pl. NLP (neurolingvisztikus programozás), pszichodráma, család- és párterápia, integrál szemléletű terápia, családállítás… stb.)

 

A szemléletbeli különbségeknek megfelelően azonban jellemzően pszichológusok folytatnak pszichoterápiát.

 

A pszichiáter általában súlyosabb mentális zavarokkal foglalkozik, a pszichológus leginkább úgynevezett „normál neurózisokkal”, szorongásos zavarokkal – ezeket előfordulási gyakoriságuk miatt nevezhetjük így is – valamint életvezetési, kapcsolati, gyereknevelési problémákkal.

A pszichológus terápiás munkája során nem kizárólag lelki problémák kezelését végzi, ezen felül foglalkozik egészséges emberek önismeretének fejlesztésével, személyiségfejlesztéssel is. Hiszen "az élet nem múlik, hanem telik, a teljesség felé halad."

 

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr6912817364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blog pszichiáter 2017.09.10. 16:54:36

Ezt sajnos még a bírók is összekeverik és gyerekelhelyezési ügyekben kirendelnek valakit, aki pszichiáter és nem pszichológus. Sokszor az ügyvédek sem szúrják ki hogy pszichiátriai szakvéleményt kaptak a felek és nem pszichológusit.

2017.09.10. 16:55:24

Ismerős pszichológusok és pszichiáterek közti különbség (remélem, nem ismer fel a többségük :D), hogy a pszichológusok emberként kezelik a beteget, a pszichiáterek, tisztelet a kivételnek, alkalmazkodva a mai magyar valósághoz, munkadarabként, akit kitömhetnek gyógyszerekkel, a többi meg le van szarva...
Te, kedves "doktornő" (csakazértis :D), hogy látod ezt az oldalát?

2017.09.11. 09:11:26

A pszichológus egy bölcsész, a pszichiáter meg orvos.
@hullajelölt88: a pszichológushoz betévedők jellemzően nem elmebetegek, nem igényelnek gyógyszeres kezelést, ezért nyilván a pszichológus nem ír fel gyógyszert, ezt nem is teheti.
Pszichológusnál egy bölcsésszel beszélget az ember a lelkéről, mindenféle nyűgjéről, amik nem ütik meg a betegség szintjét.
Pszichiáternél az agy kémiája áll a középpontban. Addikciók, tényleges elmebetegségek.
Pszichológus gyakorlatilag képletesen megveregeti a válladat, hogy lesz ez még jobb is. Reklám-, munka-, gyermek-, szexuál-, tanuláspszichológia, meg minden más területe is heurisztikus tudomány, statisztikailag mérhető mértékben működhetnek a módszereik, de konkrét esetben nem biztos, amolyan hasraütésszerű, ökölszabályos gondolkodás jellemző erre a területre, általános tapasztalatokból indulnak ki, azzal próbálják magyarázni a konkrét esetet.
A pszichiátria a természettudományos módszerekre támaszkodik, a kezelésnél alkalmazott szerek klinikai tesztekben bizonyították, hogy legalábbis a placebónál jobban hatnak, a módszerei természettudományos alaposságú kutatásokra alapulnak. Egy skizofrénnek, bipoláris elmezavarban szenvedőnek vagy depressziósnak adott lítium-karbonát klinikailag bizonyítottan hatékony, nem csak esetlegesen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.09.11. 09:11:29

Már megbocsásson a világ, de persze hogy összekeverik az emberek, hiszen "majdnem" ugyanaz a kettő.
Lélektan kutatása vs lelki betegségek kutatása.Ha jól értem, akkor végül is egyik része a másiknak, illetve speciálisabb területe.
Mi a bánatért kellett ilyen egyformán elnevezni?Az a hibás, aki ezt így kitalálta... :D
Pont olyan ez, mint az építészmérnök vs építőmérnök; illetve a statikus vs statisztikus...
Na jó, ez utóbbival csak vicceltem. :-)
@hullajelölt88: -al is egyetértek bár tény, hogy első kézből nincsenek információim, de a pszichiáterek erősen élet-halál urának képzelik magukat, komplett emberi életekről dönthetnek kényük-kedvük szerint, amit erősen felháborítónak tartok...

]{udarauszkasz 2017.09.11. 09:55:53

@hullajelölt88: ott a pont. Ha valakit konkretan pszichiaterhez kuldenek,annak vege,mint a botnak,ha meg el is kezdik "kezelni", mar nem lesz belole ember tobbe...

Ha érdekelnek a pszichológiai témák, lájkold és kövesd Pszichológus Online Facebook oldalam is!

Pszichológus Online

Pszichológus Online blog: Minden ami belefér, szubjektíven. Tanácsadás, coaching, terápia - integratív szemléletben - Skype-on is. Segítségnyújtás (nem csak) külföldön élő és külföldre készülő magyaroknak. Honlap: http://www.napmandala.eu/ Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/ Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/ Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ivett-schrammel-b7307a97 E-mail: schrammelivett@gmail.com A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak. Felhasználásuk csak a szerző előzetes írásbeli engedélyével, forrásmegjelöléssel lehetséges.

Top 5

 1. Fordított kultúrsokk – Mindent meg lehet szokni, de van, amit nem érdemes
  Fordított kultúrsokk – Mindent meg lehet szokni, de van, amit nem érdemes Schrammel IvettIgen, most már publikus: hazaköltözöm Gibraltárra. 9 hónapja személyesen is van lehetőségem megtapasztalni azt a fordított kultúrsokkot, melyről évekig külföldön élt, majd hazaköltözött klienseim...
 2. Néhány dolog, amit érdemes elengedned.
  Néhány dolog, amit érdemes elengedned. Schrammel Ivett  Közeleg az év vége, sokak számára a számvetés és az újévi fogadalmak ideje. Mielőtt a konkrét, kézzelfogható célokra összpontosítanánk, érdemes a belső, lelki célokkal is foglalkoznunk egy kicsit....
 3. Hogyan szeress bele újra az életedbe?
  Hogyan szeress bele újra az életedbe? Schrammel IvettNéha talán úgy érzed, hogy már nem találsz annyi örömet, szépséget az életedben, mint egykor, mintha valami megváltozott volna. S bár biztosan változtak a körülményeid, a téged körülvevő világ is,...
 4. 10 nevelési hiba, amit jobb, ha nem követsz el szülőként
  10 nevelési hiba, amit jobb, ha nem követsz el szülőként Schrammel IvettPszichológusi munkám során gyakran találkozom olyan szülőkkel, akik értetlenül állnak gyerekeik problémás viselkedése előtt. A gyerek ingerlékeny, irigy, féltékeny, elveszi mások játékát, durván bánik...
 5. A pszichológiáról dióhéjban – tévhitek helyett
  A pszichológiáról dióhéjban – tévhitek helyett Schrammel IvettA pszichológust sajnos még napjainkban is sokan keverik a pszichiáterrel – annak ellenére, hogy végzettségem szerint pszichológus vagyok, számtalan levelet kapok, melyet így kezd a levélíró: „kedves...

Címkék

"normális" család (1) #január19. (1) adakozás (1) advent (1) aggodalom (2) agresszív (3) agy (1) agyintegráció (2) agyszinkronizáció (2) ajándék (2) áldozathibáztatás (1) alkalmazkodás (8) allergia (1) allergia lelki háttere (1) alvásproblémák (1) angol iskolarendszer (5) anya (3) anyák napja (1) apa (5) Apák napja (3) árnyék (2) asszertív (5) asszertivitás (5) asszertív jogok (3) átkeretezés (3) aura (1) autogén tréning (1) a megoldás kulcsa (1) bakancslista (1) balszerencse (1) bal agyfélteke (2) barát (1) bátorság (1) beilleszkedés (10) betegség (3) betegségek lelki háttere (3) bevándorlás (8) biopszichoszociális modell (1) boldogság (5) Buddha (1) buddhista gyakorlat (1) cél (4) céltervezés (4) coaching (64) család (16) csapatépítés (1) csoda (1) csoport (1) diáktüntetés (1) döntés (5) egészség (3) elengedés (1) életstratégia (1) életút interjú (1) elfogadás (4) elfojtás (1) elhárító mechanizmusok (2) emberismeret (1) emberi agy (1) emlékek (2) empátia (2) erőszakmentesség (1) értékelés (1) értékrend (3) érzékszervi nyelv (1) észlelés (1) fejlődés (3) feladat (1) feldolgozás (1) feltaláló (1) feltétlen szeretet (1) filter nélkül (1) flow (1) g (1) Gandhi (1) Gestalt pszichológia (1) Gibraltar (12) gyász (2) gyászmunka (1) gyerekek (34) gyerekkel külföldön (12) gyerekkor (20) gyereknevelés (24) gyerekvállalás (3) gyógyulás (1) hála (1) haza (4) hazaköltözés (3) házi feladat (1) hit (4) hitelesség (1) hitrendszer (4) homofóbia (2) honvágy (5) hős (1) humor (1) igaz történet (8) iskola (10) ítélkezésmentesség (1) jelen (1) jobb agyfélteke (3) kapcsolatok (24) Karácsony (3) karácsony (1) kétnyelvűség (2) kivándorlás (15) kognitív torzítás (1) komfortzóna (2) kommunikáció (6) kompromisszum (2) koncert (1) konzultáció (1) köszönet (1) közösség (3) kreativitás (1) krízis (1) külföld (24) külföldön élők (21) kulturális beilleszkedés (2) kulturális sokk (3) kultúrsokk (2) lélek (1) lelki terhek (1) life coaching (62) Magyarország (9) manipuláció (1) MBSR (1) meditáció (5) megbocsátás (1) megértés (2) metoo (1) mindfulness (2) módosult tudatállapot (1) múlt (3) multikulti (1) negatív érzelmek (1) nemi szerepek (1) neurolingvisztikus programozás (3) nevelés (1) ne menj suliba (1) NLP (9) no filter (1) nyári szünet (1) nyelvtanulás (2) objektivitás (1) oktatás (11) oktatási rendszer (3) olvasás (1) önelfogadás (1) önérvényesítés (4) önismeret (34) online coaching (5) online pszichológus (2) online tanácsadás (4) online terápia (4) online tréning (5) önmegvalósítás (1) önsegítő technikák (16) összetartozás (2) osztályzás (1) otthon (5) párkapcsolat (1) passzív (3) placebo (2) Popper Péter (1) pozitív gondolkodás (9) pozitív programozás (4) probléma (1) progresszív relaxáció (1) pszichiáter (1) pszichiátria (1) pszichológia (105) pszichológiai kísérlet (1) pszichológus (8) pszichológus online (1) pszichoszomatika (3) pszichoterápia (1) reklám (1) relaxáció (1) reprezentációs rendszerek (1) Rolling Stones koncert (1) sakk (1) Schrammel Ivett (3) Simonton tréning (1) skype (4) skype-tanácsadás (2) skype coaching (2) skype pszichológus (2) skype terápia (2) spiritualitás (1) stressz (6) stresszkezelés (2) személyiségfejlődés (35) szemléletváltás (28) szenvedély (1) szerencse (1) szexuális erőszak (1) szexuális zaklatás (1) szorongás (5) szülő (1) szűrők (3) tanácsadás (3) tanmese (7) tanulás (2) tapasztalat (1) terápia (6) tökéletesség (1) tréning (2) tudás (2) tudat (5) tudatos jelenlét (1) tudattalan (6) újrakezdés (1) újraprogramozás (2) vágyakozás (2) választás (4) valóság (1) változás (39) veszteség (2) viselkedésváltozás (1) vizsga (1) vonzás törvénye (1) zene (1) zseni (1)