Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Szükség van-e pszichológusokra és milyen a "normális" család?

2017. február 04. 08:58 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

Mit adhat a család, a barátok, és mit nyújthat egy szakember?

kulcs_1_1.jpeg 

Érdekes beszélgetést, sőt vitát indított el az egyik írásom, ezért gondoltam, hogy írnom kellene erről a témáról.

Az egyik hozzászóló a következőket írta: „Én azt gondolom, hogy ha valakinek vannak „normális” szülei, rokonai, barátai, annak soha nem lesz szüksége pszichológusra.”

 

Először is felmerül a kérdés, hogy mit jelent a szó: „normális”. Melyik család, melyik barát tekinthető normálisnak?

Az én véleményem szerint az a család, az a kapcsolat „normális”, ahol az emberek kölcsönösen tisztelik a másik emberi méltóságát és feltétel nélkül elfogadják egymást. Ahol nem ítélkeznek egymás felett. Ahol a viszony nem alá és fölérendelt, hanem partneri. Ahol mindenkinek joga van elmondani a véleményét, ahol mindenkit meghallgatnak. Ahol valódi figyelemmel fordulnak egymás felé. Ahol nyíltan lehet beszélni érzelmekről. Ahol tudnak örülni a másik örömének, sikerének. Ahol fel lehet vállalni és ki lehet mondani a problémákat is. Ahol nem kell félni a másik szeretetének az elvesztésétől. Ahol lehet hibázni, mert a másik szemében egy ember pozitív értéke megkérdőjelezhetetlen.

Hány ilyen család létezik: Hány ilyen kapcsolat létezik?

És ha valakinek „normális” a családja, barátai vannak, az megvéd-e a lelki problémáktól?

Bizonyos problémáktól talán igen - hiszen sok nehézségünk épp a problémás, rendezetlen családi viszonyokból adódik, másoktól - melyek ettől függetlenek, azonban nem.

Segít-e a problémák megoldásában?

Bizonyos problémák megoldásában segítséget tud nyújtani egy ilyen közeg, kapcsolatrendszer, más problémákon - bármennyire is szeretne - nem tud segíteni.

Az, hogy egy embernek milyen személyisége alakul ki, több tényezőtől függ. Fontos a környezet, a nevelés, a hozott minták, és fontos a genetika szerepe is. Az, hogy hogyan küzdünk meg az élet kihívásaival, úgynevezett pszichológiai immunrendszerünk függvénye: hogy milyen a hozzáállásunk, milyen belső erőforrásokkal, képességekkel, jellemvonásokkal, hitrendszerrel rendelkezünk.

Nem elhanyagolható a társas támogatás szerepe a problémák megoldásában, de a kulcs mégis mindenkinek a saját kezében van. (Csak van, hogy épp nem találja ezt a kulcsot..)

 

A pszichológusi hivatást/munkát sajnos sok félreértés övezi, ez egyrészt a médiának köszönhető, másrészt az információhiánynak és annak, hogy valódi munkánk - a tanácsadás és terápia - nem a nagy nyilvánosság előtt, hanem négyszemközt vagy kisebb csoportokban zajlik. A legtöbb ember számára egyértelmű, hogy ha fáj a foga - elmegy a fogorvoshoz, ha visszatérő gyomorpanaszai vannak - belgyógyászhoz vagy természetgyógyászhoz fordul.. stb.. Természetesen csak akkor fordul szakemberhez, ha ő maga, egyedül nem tudja megoldani a problémát. Ez lelki problémák esetén is így van. Nem mindenki tudja kezelni a saját depresszióját, szorongását, pánikbetegségét, pszichoszomatikus panaszait és még sorolhatnám.

Másfajta támogatást, segítséget tud nyújtani egy családtag, egy barát, és másfajtát egy pszichológus, akinek ez a szakmája, hivatása, erről a területről rendelkezik tudással, ebben van tapasztalata. Egy pszichológus - tanácsadóként, terapeutaként - többféle eszközzel rendelkezik, többféle módszert ismer lelki problémák, kapcsolati konfliktusok kezelésére. Az empátián és segíteni akaráson kívül – amivel jó esetben a családtagok és barátok is rendelkeznek - ezt a többletet tudja mások rendelkezésére bocsájtani. Valamint  a családtagokkal és barátokkal ellentétben: az elfogulatlanságát. (Az általa birtokolt szakmai eszköztár mellett azonban legfontosabb "munkaeszköze" a saját személyisége.) Megfelelő ismeretek és technikák birtokában van, melyekkel feltárható a felszíni problémák valódi oka, gyökere, és melyekkel aktiválhatók a hozzá forduló másik ember meglévő belső erőforrásai, tudattalanjának bölcsessége. Mert a kulcs mindenkinek a saját kezében van..

A pszichológus csak segít, hogy hozzáférjen ehhez a kulcshoz, hogy használni tudja. Nem sablonokkal dolgozik - hiszen minden ember más, a közös vonások ellenére minden probléma egyedi - hanem abban támogat, hogy ki-ki megtalálja a saját legjobb megoldását egy adott helyzetben egy adott problémára.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr5312181578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor1 2017.02.04. 16:33:54

Ha jól értem , akkor egy pszichológus / pszichoterapeuta ír arról, hogy van-e szükség pszichológusokra ?
A kérdés - természetesen - költői.

Nem leszünk gyarmat ! 2017.02.04. 16:34:01

Nekem egy ismert pszihológus ismerősöm mondta egyszer, hogy sok emberen többet segítene 5 millió Ft mint egy pszihológusi tanács

vackor1 2017.02.04. 16:57:21

@Nem leszünk gyarmat !: Nálam van néhány jó tanács, jutányosan eladóak.. :)))))))

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2017.02.04. 17:14:01

@Nem leszünk gyarmat !: És milyen igaza volt.. Sajnos sok ember komoly anyagi nehézségekkel küzd, ezeken a problémákon valóban a pénz segít. A lelki problémák megoldását pedig máshol kell keresni.. Az is előfordul, hogy valaki az önértékelési problémái, alacsony önbecsülése miatt nem mer állást váltani, magasabb pozíciókat megpályázni, vagy vállalkozni, holott ezek segíthetnének az anyagi gondjain...
süti beállítások módosítása