Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa Online pszichológiai konzultáció, tanácsadás, coaching, terápia www.pszichologusonline.eu

Hol is vagyunk igazán otthon?

2017. január 07. 09:20 - Schrammel Ivett

2012_nyar-osz_071.jpg 

Előfordul, hogy az ember nem a szülőföldje, hanem egy másik ország iránt érez honvágyat, csak valahogy erről kevesebbet beszélünk. Ezt én is megtapasztaltam, ezért is írtam erről „Miért is jó külföldön élni? - pszichológus szemmel” című cikkemben. El kellett mennem Gibraltárról Máltára, hogy ráébredjek: Gibraltár a valódi otthonom. Az az erős „honvágy”, amit soha azelőtt nem tapasztaltam, de akkor megéltem, ráébresztett erre. És nap mint nap tapasztalom hogy mások is megélnek valami hasonlót. Azóta elhagytam Gibraltárt.. de még mindig hiányzik és valahol mélyen, legbelül az otthonomnak érzem. 

Valaki írt arról egy cikkemre adott kommentben, hogy el kellett hagynia egy általa szeretett országot, de visszavágyik, vissza is fog térni, mert tudja: „csak ott lehet boldog”.

A boldogságról pedig annyi minden eszembe jutott, hogy elhatároztam, inkább írok egy cikket erről, mert egy komment kereteit kimerítené, ha mélységeibe belemennénk.. :-)

 2012_nyar-osz_457.jpg

Hányszor halljuk, hogy „a boldogság belülről fakad”, a mi hozzáállásunkon, gondolatainkon múlik, nem pedig a környezetünkön.. És ez igaz is. Csakhogy a gondolatainkat befolyásolja a környezet, ahol élünk, az emberek, akik körülvesznek, a hangulat, a velünk történő és a körülöttünk zajló események. Ettől nem tudjuk teljes mértékben függetleníteni magunkat. (Persze csak ha nem vagyunk „megvilágosodott mesterek”. :-) ) Az általunk megtapasztalt világnak azonban adhatunk sokféle jelentést, gondolkodhatunk róla sokféle módon és valójában ez a jelentésadás, értelmezés dönti el, hogy milyen lesz az erre adott érzelmi reakciónk. Ez dönti el végül, hogy jól érezzük-e itt magunkat vagy sem, hogy szubjektíve milyen világban élünk. Hiszen ahány ember, valójában annyi külön világ létezik.

Ez alapján, elméletileg bárhol és bárkivel boldog lehetne az ember.. Miért nem történik ez mégsem meg? Azért, mert ehhez rengeteg dolgot kellene átértelmezni, „átkeretezni” a gondolataiban, és van, hogy ez belsőleg egyszerűen nem lehetséges, vagy csak nem akarjuk megtenni.. Mert más az ami „külsőleg” lehetséges, kívülről szemlélve megvalósíthatónak tűnik, és más az, ami „belsőleg” lehetséges, valóban megvalósítható. Vannak dolgok, amik azért nem megvalósíthatóak belsőleg, mert a hitrendszerünkbe, meggyőződéseinkbe ütköznek. Ellenkeznek az általunk elfogadott normákkal, értékekkel. Persze az ember hitrendszere is változik, folyamatosan alakul az évek során, sőt változtatható, de vannak bizonyos hitek, meggyőződések, melyek az úgynevezett „szent helyen” állnak. Ezek a legmélyebben gyökerező meggyőződéseink, melyek identitásunk alapját képezik, és ezek rendkívül ellenállóak a változásnak.

Ezért nem tudja az ember elhitetni magával, hogy bizonyos dolgok „jól mennek” vagy „rendben vannak” vagy „szerethetőek” egy adott országban vagy akár egy adott kapcsolatban. Ezért érzi úgy, hogy ezeken a helyeken, ebben a környezetben nem tudna boldog lenni.. Ahogy bizonyos szituációkban, kapcsolatokban sem tudná boldognak érezni magát.

Én azt gondolom, hogy az ember ott lehet igazán boldog és ott érzi magát otthon – azokban a helyzetekben, azon a helyen és abban a kapcsolatban - ahol önmaga lehet, ahol úgy fogadják el őt, ahogy van és ahol ő is úgy tudja elfogadni és szeretni a másik embert, vagy a másik országot, amilyen az valójában.

Persze az is igaz, hogy „csomagban vannak a dolgok”.. hogy minden kapcsolat a „kompromisszumok művészete”.. De különbséget kell tenni „jó kompromisszumok” és „rossz kompromisszumok” között. Rossz kompromisszumot is lehet kötni.. csak nem érdemes. Mindenki döntse el, hogy mit érez a maga számára jó és mit érez rossz kompromisszumnak.. :-)

 

Ha érdekelnek más, a külföldi léttel kapcsolatos írásaim, kattints a blogomra!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotók: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr1312106313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.