Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

A boldogságról másképp - Hol is vagyunk igazán otthon?

a Szikla 4

Előfordul, hogy az ember nem a szülőföldje, hanem egy másik ország iránt érez honvágyat, csak valahogy erről kevesebbet beszélünk. Ezt én is megtapasztaltam, ezért is írtam erről Miért is jó külföldön élni? – pszichológus szemmel című cikkemben. El kellett mennem Gibraltárról Máltára, hogy ráébredjek: Gibraltár a valódi otthonom. Az az erős „honvágy”, amit soha azelőtt nem tapasztaltam, de akkor megéltem, ráébresztett erre. És nap mint nap tapasztalom, hogy mások is megélnek valami hasonlót.

Valaki írt arról egy cikkemre adott kommentben, hogy el kellett hagynia egy általa szeretett országot, de visszavágyik, vissza is fog térni, mert tudja: „csak ott lehet boldog”.

A boldogságról pedig annyi minden eszembe jutott, hogy elhatároztam, inkább írok egy cikket erről, mert egy komment kereteit kimerítené, ha mélységeibe belemennénk.. :-)

Hányszor halljuk, hogy „a boldogság belülről fakad”, a mi hozzáállásunkon, gondolatainkon múlik, nem pedig a környezetünkön.. És ez igaz is. Csakhogy a gondolatainkat befolyásolja a környezet, ahol élünk, az emberek, akik körülvesznek, a hangulat, a velünk történő és a körülöttünk zajló események. Ettől nem tudjuk teljes mértékben függetleníteni magunkat. (Persze csak ha nem vagyunk „megvilágosodott mesterek”. :-) ) Az általunk megtapasztalt világnak azonban adhatunk sokféle jelentést, gondolkodhatunk róla sokféle módon és valójában ez a jelentésadás, értelmezés dönti el, hogy milyen lesz az erre adott érzelmi reakciónk. Ez dönti el végül, hogy jól érezzük-e itt magunkat vagy sem, hogy szubjektíve milyen világban élünk. Hiszen ahány ember, valójában annyi külön világ létezik.

Ez alapján, elméletileg bárhol és bárkivel boldog lehetne az ember.. Miért nem történik ez mégsem meg? Azért, mert ehhez rengeteg dolgot kellene átértelmezni, „átkeretezni” a gondolatainkban, és van, hogy ez belsőleg egyszerűen nem lehetséges vagy nem akarjuk megtenni. Mert más az, ami „külsőleg” lehetséges, kívülről szemlélve megvalósíthatónak tűnik, és más az, ami „belsőleg” lehetséges, valóban megvalósítható. Vannak dolgok, amik azért nem megvalósíthatóak belsőleg, mert a hitrendszerünkbe, meggyőződéseinkbe ütköznek. Ellenkeznek az általunk elfogadott normákkal, értékekkel. Persze az ember hitrendszere is változik, folyamatosan alakul az évek során, sőt változtatható, de vannak bizonyos hitek, meggyőződések, melyek az úgynevezett „szent helyen” állnak. Ezek a legmélyebben gyökerező meggyőződéseink, melyek identitásunk alapját képezik, és ezek rendkívül ellenállóak a változásnak.

Ezért nem tudja az ember elhitetni magával, hogy bizonyos dolgok „jól mennek” vagy „rendben vannak” vagy „szerethetőek” egy adott országban vagy akár egy adott kapcsolatban. Ezért érzi úgy, hogy ezeken a helyeken, ebben a környezetben nem tudna boldog lenni.. Ahogy bizonyos szituációkban, kapcsolatokban sem tudná boldognak érezni magát.

Én azt gondolom, hogy az ember ott lehet igazán boldog és ott érzi magát "otthon" – azokban a helyzetekben, azon a helyen és abban a kapcsolatban - ahol önmaga lehet, ahol úgy fogadják el őt, ahogy van és ahol ő is úgy tudja elfogadni és szeretni a másik embert, vagy a másik országot, amilyen az valójában.

Persze az is igaz, hogy „csomagban vannak a dolgok”.. hogy minden kapcsolat a „kompromisszumok művészete”.. De különbséget kell tenni „jó kompromisszumok” és „rossz kompromisszumok” között. Rossz kompromisszumot is lehet kötni.. csak nem érdemes. Mindenki döntse el, hogy mit érez a maga számára jó és mit érez rossz kompromisszumnak.. :-)

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

http://www.pszichologusonline.eu/

 

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotó: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr577490096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

étoile2 2015.05.27. 18:52:31

Üdv! Nagyon örülök,hogy elolvastam ezt a cikket. Választ kaptam egy bennem régóta mocorgó kérdésre. Három éve élek külföldön. Imádok itt lenni, mindig visszavágyom,ha haza látogatok. Miért van ez? Hisz otthon egy jó nevű vállalkozó voltam. Kapuk nyíltak előttem , rengeteg ember kereste a barátságomat.Mégis csak felületes ismeretségeim voltak. Nem alakítottam ki barátságokat,mert mindig azt éreztem,hogy nem engem akarnak, hanem a jó nevű befolyásos embert. Itt két évig nem volt munkám. Most pedig takarítok. És elégedettebb vagyok, mint valaha voltam. Rengeteg nagyon közeli, már-már barátságnak nevezhető kapcsolatot kötöttem anélkül,hogy jól beszélném a nyelvet. És ezek már akkor kezdtek kialakulni, amikor egyetlen szót sem beszéltem még. Akiknél takarítok,mindenütt szeretnek, megbecsülnek. ENGEM, a takarítót. Magamért szeretnek olyan emberek, akikhez anyagilag soha nem fogok felérni. Igaz,hogy az otthoni helyzet miatt mindenemet elveszítettem,amiért nagyon keményen megdolgoztam, de nem bánom,sőt,hálás vagyok a sorsnak. Itt otthon vagyok....

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2015.05.28. 09:17:46

@étoile2: Örülök, hogy tetszett a cikk! :-) Épp azért írtam erről a témáról, mert tudom, hogy sokan megélnek valami hasonlót..

baraka 2015.10.18. 17:45:20

Én másfél éve váltottam országot és új otthonra találtam. Eddig kétszer látogattam Magyarországra, de már a harmadik napon vissza(haza)vágytam. A rokonaim, barátaim egy része nem is érti, azt várják el, hogy panaszkodjak, hogy eljöttem, viszont én jobban érzem magam, mint valaha és nem is vágyok haza.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2015.10.18. 17:52:43

@baraka: Hidd el, a külföldön élők közül sokan értik, hogy mit érzel. Más a szülőföld és más az otthon..
Aki panaszkodást vár tőled, valójában talán önigazolást keres, szeretné azt gondolni, ő jól döntött, hogy a maradást választotta, hiszen mennyi nehézségtől megkímélte magát..
süti beállítások módosítása