Pszichológus Online

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta - www.napmandala.eu blogja - Tanácsadás, coaching, terápia.

10 nevelési hiba, amit jobb, ha nem követsz el szülőként

2017. június 03. 08:13 - Schrammel Ivett

Pszichológusi munkám során gyakran találkozom olyan szülőkkel, akik értetlenül állnak gyerekeik problémás viselkedése előtt. A gyerek ingerlékeny, irigy, féltékeny, elveszi mások játékát, durván bánik másokkal, vagy éppen félénk, szégyenlős, határozatlan, titkolózik, bizalmatlan, vagy éppenséggel rendszeresen hazudik.

Hol tanulja ezt a viselkedést? Kire ütött ez a gyerek? – kérdezik tanácstalanul.

Íme néhány elgondolkodtató, lehetséges ok és okozat a szülői magatartás és a gyerek viselkedése között:

 gyerek_1.gif

Ha egy gyerek titkolózik és bizalmatlan, talán a szülő túlzott ingerlékenysége az oka.

 

Ha egy gyerek túlzottan szégyenlős és határozatlan, talán azért van, mert a szülő olyan dolgokban segít neki, amikkel képes lenne egyedül is megbirkózni.

 

Ha mindent megvesznek neki, amit csak akar, mégis elveszi más gyerekek játékát, talán azért van, mert a szülő nem adja meg neki a választási lehetőséget.

 

Ha egy gyerek gyakran irigy és féltékeny, talán azért van, mert a szülő gyakran hasonlítja őt másokhoz.

 

Ha egy gyerek durván viselkedik másokkal, talán a szülők vagy egy családtag példáját követi.

 

Ha egy gyerek ingerlékeny és rosszkedvű, talán hiányzik neki a figyelem. Egyszerűen nem tudja, hogyan máshogy észrevetetni magát.

 

Ha egy gyerek hazudik a szülőnek, talán azért van, mert a szülő túl durván reagált, amikor korábban hibázott.

 

Ha egy gyerek nem tisztel másokat, talán azért van, mert a szülő megmondja neki, mit tegyen, anélkül, hogy figyelembe venné az érzéseit.

 

Ha egy gyerek nem áll ki magáért nehéz helyzetekben, talán azért van, mert a szülő korábban megszégyenítette mások előtt.

 

Ha a szülő azt hiszi, ő mindig jobban tudja, mi a jó a gyereknek, rákényszerít dolgokat, és nem veszi figyelembe a gyerek vágyait, érzéseit, érdeklődésének irányát, ne csodálkozzon, ha a gyerek felnőttként céltalanná válik, kiüresedett életet él…

 

(Forrás: brightside)

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

4 komment

Miért látjuk különbözőképp a valóságot? - Hogyan néz ki ugyanaz a nap az anya és a gyerek szemszögéből?

2017. május 28. 08:39 - Schrammel Ivett

Ugye mindenkinek ismerős a történet, amikor az apa hazatér a munkából a nap végén, megkérdezi a kicsikkel egész nap otthon lévő anyát és a gyerekeket: „Milyen napotok volt?” – az anya és a gyerekek pedig teljesen különböző történeteket mesélnek neki. Ami az anyának csak egy átlagos nap, tele nehézségekkel, a kicsiknek maga a varázslat, hiszen más és más dolgokat tartanak fontosnak, más és más hagy nyomot bennük, valójában egészen másra emlékeznek. Másként emlékeznek ugyanarra a napra, amit együtt töltöttek.

Ezt mutatja be ez a vicces kis videó – hogyan néz ki ugyanaz a nap az anya és a gyerek szemszögéből:

 

 

A világ rendkívül komplex, temérdek információ ér minket minden pillanatban az érzékszerveinken keresztül. Mindet nem vagyunk képesek tudatosan feldolgozni. Ahhoz hogy értelmezni tudjuk a világot, egyszerűsítenünk kell: bizonyos információkat kihagyunk, másokat egyszerűsítünk és torzítunk.

Előzetes vélekedésünk eldönti, hogy milyen információkat hagyunk ki, milyen irányba torzítunk, és hogyan egyszerűsítünk. Azokat az új információkat vagyunk hajlamosak figyelmen kívül hagyni, vagy jelentőségüket elbagatellizálni, melyek nem illeszkednek előzetes véleményünkhöz. Azokat az információkat pedig, melyek megerősítik nézeteinket, természetesen észrevesszük és jelentősebbnek értékeljük.

Az észleléseink elé helyezett szűrőink határozzák meg, hogy milyen világban élünk. Szűrőinket pedig meggyőződéseink, hitrendszereink alakítják elsősorban. Meggyőződéseinket pedig függnek a képességeinktől, a rendelkezésünkre álló ismeretektől és alakítja környezetünk is.

Képtelenek vagyunk szűrők nélkül tekinteni a világra, a különbség csak abban van, hogy ki milyen szűrőt használ, ki melyik szeletét látja és ki mekkora szeletét látja a világnak.

Másként látja ugyanazt a tengeri élővilágot egy merülés során egy tengerbiológus, egy környezetvédő, egy halász és egy strandoló.

Ha a problémákat keressük a világban, akkor problémákat találunk.

Ha a megoldásokat keressük a világban, akkor megoldásokat találunk.

Környezetünk, viselkedésünk, képességeink, hitünk, meggyőződéseink alakítják szűrőinket. Ha a szűrőinket változtatjuk, változik a világ, amelyet megtapasztalunk.

 

"Azok, akik nem tudják megváltoztatni a gondolkodásukat, nem tudnak megváltoztatni semmit."

George Bernard Shaw

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

A video forrása: Story of This Life

Szólj hozzá!

Fordított kultúrsokk – Mindent meg lehet szokni, de van, amit nem érdemes

2017. május 13. 18:53 - Schrammel Ivett

Miért is költözöm vissza Gibraltárra

Igen, most már publikus: hazaköltözöm Gibraltárra.

gib_zs5_1.jpg

9 hónapja személyesen is van lehetőségem megtapasztalni azt a fordított kultúrsokkot, melyről évekig külföldön élt, majd hazaköltözött klienseim beszámoltak – ekkor költöztem vissza Magyarországra közel 4 külföldön töltött év után.

Többször írtam már az országváltás szakaszairól, melynek második szakasza a kultúrsokk, ekkor – a mézeshetek felhőtlen öröme és lelkesedése után - az ember hirtelen szembesül új otthona árnyoldalaival, nehézségeivel, másságával. Azonban létezik egy úgynevezett reverz kultúrsokk is – egy fordított kultúrsokk, amit akkor élünk meg, miután hazatértünk. Ekkor ugyanúgy megjelenik az első hetekben – hónapokban a nászutas érzés: hiszen minden ismerős, komfortos, régi kellemes emlékek, érzések rohanják meg az embert. Azonban ekkor is törvényszerűen eljön a kijózanodás ideje: egyszer csak lekerül rólunk a rózsaszín szemüveg és meglátjuk a valóságot, ami eleinte sokkoló lehet. Sőt, eleinte egy sötét szemüvegen átszűrődő realitást.

Pedig az ember jól emlékezett rá, hogy milyen itthon, mik az ittlét előnyei, hátrányai.. csak hát az évek alatt elszokott tőle. Hiába a többszöri rövid hazalátogatás – ilyenkor csak turistáskodunk, de nem élünk itt a mindennapokban, és ez egész más. Külföldön élve az ember megélt, átvett egy másfajta kultúrát, egy másfajta mentalitást.. amely talán mindig is sajátja volt, csak itthon nehezen megélhető, a környezet mássága miatt. Sokan nagy lelkesedéssel térünk haza: majd mi hazahozzuk ezt a fajta más kultúrát, más, pozitívabb szemléletet, mellyel kint feltöltődtünk.

img_2939.JPG

Hogy mi az ami engem mellbevágott Magyarországon?

Hogy az utcán sétálva lehajtott fejű, lesütött tekintetű embereket látok, akik a szemkontaktust is kerülve, magukba fordulva sietnek el egymás mellett.

Ha véletlenül egy vidám csapatba botlottam, rövidesen kiderül, hogy csak turisták.

Hogy mosolyra nem feltétlenül mosoly itthon a válasz.. Sőt: gyakran gyanakodva méregetés, mely azt üzeni: „Mit akar ez az ember???”

Hogy az emberek nem keresik a kommunikációt, egymás társaságát.. Képesek hosszan várakozni egymás mellett egyetlen szó nélkül..

Ha mégis szóba elegyednek egymással, a panaszkodás dominál, rögtön a politikára terelődik a szó. Mondjuk, van is okuk a panaszra.. De a többség leragad ott, hogy azt részletezze, mi a baj, milyen súlyos a baj, kevesen kérdezik: Hogyan kellene változtatni? Mit tehetünk, hogy változzanak a dolgok? Szenvednek, de mintha beletörődtek volna..

Hogy a magyar iskola „megeszi az ember életét”.. Pedig már volt tapasztalatunk korábbról is, de azóta még tovább romlott a helyzet.. Pedig a gyerekeimet nagyrészt kivételesen elhivatott, gyerekcentrikus oktatók tanítják. De nekik is meg van kötve a kezük. A tananyagot év végéig le kell adni, valamilyen módon számon kell kérni, értékelni, osztályozni kell.

Hogy 9 óra helyett 8 órakor kezdődik az iskola és 3 helyett 4-ig tart délután. Ami azt jelenti, hogy a gyerekek 6 óra helyett 8 órát töltenek az iskolában: tehát ennyivel kevesebb a szabadidő, a családdal, barátokkal, tölthető idő Gibraltárhoz képest.

Hogy minden nap és hétvégére, a szünetek idejére is kapnak házi feladatot. Ez teljesen szürreális, olyan mintha egy felnőtt a szabadság ideje alatt kapna határidős munkákat.

Hogy a kötelező olvasmány ugyanaz, mint 40 évvel ezelőtt. (6. osztály – Egri csillagok.. Talán még mindannyian emlékeztek rá..)

Hogy az első osztályos lányom olvasókönyvében olyan témájú olvasmányokat találok, melyek a következő szavakat tartalmazzák: „ekevas” és társai… Hol kapcsolódik ez az ő mindennapi életéhez? Az ő világához?

Hogy az olvasmányok szóhasználata köszönőviszonyban sincs a mai beszélt nyelvvel.

Hogy az elsős olvasmányok egy idejétmúlt, rég meghaladott, egészségtelen családmodellt közvetítenek: (Az üzenet kb. a következő: anya otthon dolgozik, apa pihen… Mi van????)

Hogy az iskolai menza ehetetlen, holott ennyi pénzért minőségi ételt is kaphatnának. Üres zsömlén egy db citromkarika uzsonnára és még sorolhatnám.. De az ebéddel ellentétben, annak összetevői legalább felismerhetőek, beazonosíthatóak. Így inkább én csomagolok nekik.. persze ezáltal meg „kilógnak a sorból”..

Hogy az is probléma, ha az elsős gyerek nem mértani pontossággal, tökéletes dőlésszöggel, hibátlan körökkel kanyarítja a betűket, holott szép, olvasható az írása.

Hogy még mindig van olyan tanár, aki megszégyeníti a gyerekeket, verbálisan bántalmazza őket, de nem küldik el az iskolából, arra hivatkozva, hogy már hosszú ideje ott dolgozik.

Hogy ha a gyerekeim betegek voltak, átlagosan fél óra alatt bepótolták a kimaradt órai anyagot. Mivel töltenek akkor egy teljes napot az iskolában? – teszem fel a kérdést. És ha délután értük megyek, és körülnézek, meg is kapom a választ: a tanár a fegyelmezéssel tölti az idő nagy részét.

Hogy a tanárok gyakran kénytelenek másodállást vállalni esténként, hétvégenként..

Hogy van olyan osztály, ahol a szülők hírből sem ismerik az együttműködést. Ha egy kör e-mailben valaki elkéri a leckét, hiába vár választ.

Hogy van olyan szülő, aki a gyerekét betegen beviszi az iskolába, kitéve másokat is a fertőzésnek. Igen, tudom, hogy nehéz megoldani az otthoni ápolást: kell a szabadság a nyári szünetre.. nem ér rá a nagyszülő.. drága a baby sitter.. De úgy tűnik, a vélt személyes érdek felülírja néhányaknál a közösség érdekét. (Mivel valójában a gyerek érdeke is az lenne, hogy betegen otthon maradjon és így könnyebben gyógyulhasson..)

Hogy a gyerekek jelentős része meglepően gyakran beteg. Rendben, vannak vírusfertőzések.. de ezeknek a fejfájós, hasfájós tüneteknek a nagy része pszichoszomatikus – sajnos ide vezet a szorongás, a teljesítménykényszer, arról nem is beszélve, hogy az állandósult stressz legyengíti az immunrendszert, így a fertőzésekre is fogékonyabbá válnak.

Hogy értékes és kevésbé értékes tárgyak tűnnek el az iskolából.

Hogy egy bevásárlóközpontban nincs a mosdóban szemetes – a takarítónő elmondása szerint ellopták.. A szemetest..

Hogy a közlekedési morál híven tükrözi az emberek életvezetését: így pl. nem biztos, hogy az autó megáll a zebra előtt, vagy megadja az elsőbbséget.

Hogy van, aki mások életét veszélyeztetve szabálytalankodik, majd kikiabál az ablakon és még neki áll feljebb. (Jó, igaz, hogy máshol sem mindig tartják be a közlekedési szabályokat, de utána legalább intenek, hogy bocs: én voltam a hibás.)

Hogy a buszsofőr szó szerint az orrod előtt csukja be az ajtót.

Hogy fontos orvosi vizsgálatokra több hónapos várakozás után lehet csak eljutni, így maradnak a magán egészségügyi szolgáltatók – már ha az ember meg tudja fizetni őket.

Hogy ha a híreket olvasom, görcsbe rándul a gyomrom.. és ha épp nem olvasom, akkor is körülvesz a politika, ezt látom, hallom mindenütt bárhol is legyek, bárkivel is beszéljek.. Egy normálisan működő országban ez nem állandó beszédtéma, nem ez tölti ki az emberek gondolatait..

img_2183.JPG 

És ha nagyrészt számít is az ember arra, hogy mi várja itthon – a mértékkel nincs tisztában, azt nem láthatja előre, azt csak megtapasztalni lehet.

Aztán az ember túljut ezen a fordított kultúrsokkon is, mindez megszokottá válik..

De ettől még nem elfogadhatóbb a számomra. Ezt nem akarom megszokni. És azt sem akarom, hogy a gyerekeim ezt szokják meg, ezt tartsák természetesnek, normálisnak.

Hazajöttem Magyarországra, mert úgy éreztem, haza kell jönnöm. Itt él néhány számomra nagyon fontos ember. De rá kellett ébrednem, hogy bár ők itt vannak, de az én igazi otthonom, már Gibraltáron van. Megpróbáltam, de nem tudtam lelkileg hazajönni, csak fizikailag. Ahogy a családom többi tagja is. Ezért visszamegyünk oda, ahol lelkileg is otthon vagyunk, arra a helyre, ami iránt nem szűnő honvágyat érzünk.

2013_nyar_2_gibraltar_858.jpg

Oda, ahol az emberek figyelnek egymásra, törődnek egymással.

Ahol mosolyra mosoly a válasz.

Ahol az iskola nem eszi meg a gyerek és a család életét.

Ahol nem közvetít más értékeket, mint otthon a család.

Ahol a gyerekeim naprakész, valóban használható tudást kapnak.

Ahol értékelik, ha egy gyerek nyitott, kíváncsi, érdeklődő.

Ahol a verseny helyett fontosabb az együttműködés, már ezt tanítják kisgyerekkortól.

Ahol az iskolában arra kíváncsiak, hogy mit tud, nem pedig arra, hogy mit nem tud.

Ahol a gyerek nem stresszel, nem szorong az iskola miatt, ezért nem is szomatizál, elvétve szed össze egy-egy fertőzést.

Ahol nincs állandó, napi szintű számonkérés.

Ahol a szabadidő valóban a pihenésé lehet, nem az iskolai tanulás folytatása.

Ahol a pedagógus hivatás az egyik legmegbecsültebb, így a tanárok azzal tudnak foglalkozni ami a feladatuk: a tanítással.

Ahol a gyerekeimet nyugodtan elengedhetem bárhova egyedül is, mert tudom, hogy biztonságban vannak.

Ahol a buszsofőr megvár, ha szaladni lát a busz felé, sőt volt olyan is, hogy visszafordult, hogy felvegyen, ha lekéstük a buszt.

Ahol vadidegen emberek (egyébként idős nők, marokkói bevándorlók) ölbe veszik mások kisgyerekeit a tömött buszon, ha nincs több ülőhely.

Ahol a másság elfogadása, más kultúrák ismerete és tisztelete az alap – hiszen mindannyian mások vagyunk, valahol mégis ugyanolyanok.

Ahol ha ottfelejtesz egy táskát a buszon, megtalálod a végállomáson. Sőt, a buszsofőr akár felhív és utánad is hozza, ha benne találta a telefonszámod. (Tudom, hogy hihetetlen, de mindkettő saját tapasztalat.)

Ahol nem csak fizetsz az állami egészségügyi ellátásért, hanem meg is kapod időben a megfelelő ellátást, szolgáltatást.

Ahol a politika nem mászik bele az ember magánéletébe.

Ahol a híreket olvasva nem rándul görcsbe a gyomrom.

img_2948.JPG

Hát ennyi.. Viszlát Budapest..

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

Fotók: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

122 komment

Milyen nyomot hagyunk magunk után a világban? Milyen nyomot hagyunk a gyerekeinkben?

2017. április 22. 08:35 - Schrammel Ivett

Április 22. a Föld világnapja.. Ez a nap nekem nem csak a környezetvédelemről szól, hanem egymás védelméről is.. Ahogy otthagyjuk nyomunkat a Földön, a világban, minden tettünkkel, minden mondatunkkal, minden egyes szavunkkal otthagyjuk nyomunkat a másik lelkében, a másik világában is. Ahogy lábnyomainkat otthagyjuk a tengerparton, a vizes homokban..

Nagyon nem mindegy, hogy milyen ez a nyom, amit hagyunk.. A tengerparton hagyott lábnyomainkat elmossa a víz, egy nagyobb hullám, de a másik emberben hagyott lelki nyomokat már nem ilyen könnyű eltörölni.

 img_6320.JPG

A gyerekek abból tanulnak, amit látnak maguk körül. Onnan tudják, hogy milyen a világ, hogy milyen világot látnak tükröződni a mi szemeinkben. Onnan tudják, hogy milyenek ők maguk, hogy mi mit tükrözünk vissza nekik.

Ha egy gyereket folyton negatívan minősítenek, értéktelennek fogja érezni magát.

Ha egy gyereken gyakran gúnyolódnak, félénkké, visszahúzódóvá válik.

Ha egy gyereket gyakran megszégyenítenek, mindig hibásnak, bűnösnek fogja érezni magát.

Ha egy gyereket gyakran kritizálnak, megtanulja, hogyan kritizáljon, ítéljen el másokat.

Ha egy gyerek ellenségeskedést lát, megtanul mindenhol ellenséget látni és mindenkivel harcolni.

Ha egy gyerek biztonságban érzi magát, megtanulja, hogy megbízhat másokban.

Ha egy gyerek támogatást kap, megtanul bízni önmagában, magabiztossá válik.

Ha egy gyereket gyakran bátorítanak, megtanulja becsülni magát.

Ha egy gyereket pozitívan értékelnek, értékesnek fogja tartani magát.

Ha egy gyereket gyakran dicsérnek, megtanulja, hogyan értékeljen, dicsérjen másokat.

Ha egy gyerekkel őszintén viselkednek és beszélnek, megtanulja az őszinteséget.

Ha egy gyerekkel igazságosan bánnak, megtanulja a korrektséget.

Ha egy gyerekhez türelmesek, türelmet, kitartást tanul majd.

Ha egy gyerekben megbíznak, megbízhatóvá válik.

 

Vigyáznunk kell a Föld értékeire és vigyáznunk kell egymást értékeire is.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

Fotó: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

Szólj hozzá!

Nem a tanulás az első… Hát akkor mi az?

2017. március 25. 07:41 - Schrammel Ivett

Ha elszalasztod a pillanatot, elszalasztasz mindent

 gyerek_2.jpg

Hányszor halljuk, hogy „a tanulás az első”… Nem értek vele egyet. Nem a tanulás a legfontosabb egy gyerek életében. Nem attól lesz boldog, kiegyensúlyozott, önmagával és a környezetével harmóniában élő felnőtt – pláne nem lesz ilyen gyerek – ha a szülő ezt hangoztatja, ezt erőlteti.

Hát akkor mi a legfontosabb? Az, hogy tudjon gyerek lenni: a 6 éves – 6 éves legyen, a 10 éves – 10 éves legyen… és így tovább. Hogy minden életkorban megkapja azt a fajta törődést, gondoskodást, amire szüksége van. Hogy megkapja tőled az időt – ami a legértékesebb, hiszen korlátozottan áll belőle rendelkezésre.

Hogy ne akarjunk „mini felnőttet” csinálni belőle, hiszen a gyerek nem a felnőtt kicsinyített mása, hanem gyerek. Részben ugyanolyan, de részben teljesen más igényekkel, más szükségletekkel.

Mi felnőttként sem vagyunk képesek komoly szenvedés nélkül szinte egész nap egyhelyben, mozdulatlanul ülni, folyamatosan koncentrálni, tanulni. Hogyan várhatnánk ezt el egy gyerektől?

Ha reggel 8-tól 4-ig az iskolában ül, utána még órákon át otthon is tanul, a tananyaggal foglalkozik, esetleg még különórákra, korrepetálásra jár, majd hullafáradtan beesik este az ágyba – mikor lesz ideje játszani, igazán gyereknek lenni? Mikor éli meg az igazi szülő-gyerek kapcsolatot?

Csak abból válhat kiegyensúlyozott, boldog felnőtt, aki annak idején kiegyensúlyozott, boldog gyerek lehetett. Ha hagyták, hogy az legyen.

Mit tehetsz Te ezért?

Tudom, hogy sok a dolgod, sok a muszáj… Ott a munka, a háztartás.. A lakásvásárlás, felújítás, autócsere.. A határidők, túlórák, a másodállás.. De van időd meghallgatni kivel veszett össze az iskolában? Hogy mitől fél, miről álmodik? Hogy éppen kitől kapott szerelmes levelet, vagy neki ki tetszik az osztályból? Van időd megnézni, hogy bemutassa, milyen új táncot tanult éppen? Van időd együtt hallgatni és énekelni az aktuális kedvenc dalát? (Persze, tudom, nem a te ízlésed.. és egyébként sincs jó hangod..  de mégis..)

Tudom, hogy jó lenne hétvégén egy háromfogásos csodaebéddel várni a vendégeket – biztosan elájulnának tőle - de van időd kimenni vele a játszótérre, szaladgálni egy parkban? Vagy egyszerűen csak ülni a szobában és átölelve megnézni századszorra is a kedvenc meséjét?

Tudom, hogy még el kellene pakolni és mosogatni vacsora után, de van időd elmesélni az esti mesét és megnyugtató esti „szertartásokat” végezni, hogy szép legyen az álma?

 

Ha most nincs rá időd, mert nagy a hajtás, mikor lesz? És a nem is olyan távoli jövőben, amikor majd te végre ráérsz, hogy foglalkozz vele, fogja-e igényelni? Vagy akkor már a saját útját járja, a saját életét éli… és te rádöbbensz, hogy elszalasztottad a pillanatot, elszalasztottál éveket.. a gyereked teljes gyerekkorát.. És ő is lemaradt a saját gyerekkoráról.. Meg akarod ezt várni?

Ha elszalasztod a pillanatot, elszalasztasz mindent..

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

29 komment

Felejtsd el az alvásproblémákat! Néha ilyen egyszerű a megoldás - nem csak gyerekeknek.

2017. március 11. 09:06 - Schrammel Ivett

Az "aranytojás" titka

 csillagos_eg_1.png

Elárulok nektek valami igazán személyeset, mert úgy gondolom, sokak számára hasznos lehet: Három lányommal már nagyon hosszú ideje az esti lefekvéshez kötődő szertartás része az „aranytojás készítése”. Nem telhet el este nélküle, bármennyire is „időcsapdába kerültünk” és csúszásban vagyunk az ágyba menetel idejével, ezt szigorúan kikövetelik minden nap végén. Elmaradhat a mese, az éneklés, de ez soha.

És hogy mi is ez az „aranytojás”? Egy képzeletbeli varázsburok, amit én készítek köréjük mágikus úton. Az aranytojás megvéd minden negatív érzéstől, gondolattól, minden rossz álomtól. Védelmet és biztonságot nyújt. És valóban működik! :-) Hogy mi a működésének a pontos oka, mi a titka? Erre több magyarázat is létezik, mindenki válassza ki a számára szimpatikusat, elfogadhatót, a saját belső hitrendszerének megfelelőt!

Az egyik magyarázat szerint ez egy „aura erősítő gyakorlat”, mely a testet körülvevő energiamezőt hivatott megerősíteni. A másik magyarázat szerint maga a hit az, ami védelmet és biztonságot ad: a hit, hogy egy láthatatlan burok vesz körül, mely megvéd minden külső és belső ártó hatástól, és biztosítja a szép álmokat, a nyugodt alvást. De tulajdonképpen mindegy is, hogy hogyan működik a „varázslat”. Hosszas elméleti viták helyett, inkább érdemes használni azt, ami valóban hasznos a számunkra. Kinek - kinek hite szerint. Hiszen kutatások sora bizonyítja, hogy a placebo – a hatóanyag nélküli „gyógyszer” – a legjobb orvosság: tulajdonképpen minden bajra gyógyír, mivel épp azt gyógyítja, amit gyógyítani akarunk vele. Pontosabban a hit az - a pozitív elvárás - ami valóban gyógyít.

A lányok persze néha variálnak, „Ma rózsaszín tojást kérek!” „Most szivárvány tojást csinálj nekem!” „Most erősítsd meg még egyszer!” Mikor mire van szükségük, hiszen minden szín szimbolizál számukra valamit. Ha új helyen alszunk, az egész ház köré kérnek tőlem egy varázsburkot, hiszen nem tudhatjuk, hogy van-e körülötte. Otthon erre semmi szükség, a mi házunkat kezdetektől fogva erős varázslat védi láthatatlanul, a házat védő burokról minden kívülről jövő rossz szándék egyszerűen visszapattan. 

És legnagyobb meglepetésemre egy ideje már ők is készítenek nekem esténként egy „aranytojást” az esti szertartásunk legvégén, nehogy épp én maradjak védelem nélkül, amíg alszom. De nem ám csak egyszerű aranytojást, hanem „aranytojást”, „happy tojást”, „szeretet tojást” és „álomtojást” egyben. :-) Úgyhogy tudom, nincs miért aggódnom!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

2 komment

Hogyan dolgozzuk fel veszteségeinket?

2017. február 25. 09:18 - Schrammel Ivett

Ahol fény van, ott árnyék is van. A gyász az élet elkerülhetetlen része.

 
alagut_1.png

 Ahol fény van, ott árnyék is van. A gyász az élet elkerülhetetlen része.

A gyász a veszteségre adott természetes reakció, mely fájdalmas, de elkerülhetetlen, hiszen amilyen boldogságot okoz valaminek a megléte, annyi szenvedést a hiánya, az elvesztése. A gyász fogalmáról elsőként a halál jut eszünkbe, de veszteség nem csak akkor ér minket, amikor elveszítjük egy szerettünket, mert elragadja a halál, hanem akkor is, ha egy kapcsolat szakítás miatt ér véget, ha valaki bármilyen módon kilép a mindennapi életünkből, ha meghiúsulnak álmaink, vagy ha elveszítjük a munkánkat, hivatásunkat.

 

Sajnos mai társadalmunkban a halál tabutéma, nem szívesen beszélünk róla. Ahogy az élet negatív történéseiről, negatív érzelmekről, betegségekről sem szívesen. A boldogság, egészség, fiatalság kultuszát éljük, szinte elvárás az állandó mosoly. Pedig az élet nemcsak napfényből áll, helye van az árnyéknak is, az öröm mellett a bánatnak, fájdalomnak, az egészség mellett a betegségnek, az élet mellett a halálnak.

A legtöbben tehetetlennek érzik magukat, amikor környezetükben valakit ilyen veszteség ér. A segíteni akarás és a jó szándék megvan, de mintha az eszközök hiányoznának. Sőt, sok segítőnek szánt mondat többet árt, mint használ. Az ilyen mondatok, mint „Erősnek kell lenned.” „Meglátod, gyorsan túl leszel rajta.” még bűntudatot is kelthetnek a gyászolóban, ha úgy érzi, nem tud megfelelni az elvárásoknak. A környezet részéről, a nem mindig megfelelő támogatás oka a gyász folyamatának nem ismerete, az információhiány.

Régen a halált az élet természetes velejárójának tekintették, megvoltak a feldolgozást segítő rituálék, szorosabb érzelmi kötelékekben, nagyobb családokban, közösségekben éltek együtt az emberek és a meglévő rituálék valamint a társas támogatás megkönnyítette a feldolgozást.

 

Bár több modell létezik a gyász egyes szakaszainak leírására, mivel ezeket a szakaszokat minden gyászoló megéli, de a gyász mindig egyéni, mindenki másként éli át, más megküzdési stratégiákat alkalmaz.

 

A kezdeti modellek 3 szakaszt írtak le: az érzelmi sokk, a veszteség tudatosulása és a felépülés.

A 4 szakaszos modell fázisai a tagadás, düh, depresszió, elfogadás.

Az 5 szakaszos modell fázisai: tagadás, düh, alkudozás, depresszió, elfogadás.

Később tovább árnyalták, részletezték az egyes fázisokat.

Súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, életveszélyes állapotban lévők hozzátartozói már a halál bekövetkezte előtt sokat foglalkoznak ennek gondolatával, megélik az úgynevezett anticipációs vagy megelőlegezett gyászt. A veszteségre való felkészülés, annak előzetes átélése sokat segíthet akkor, amikor valóban bekövetkezik a halál.

A halál hírére elsőként sokk, elutasítás a válasz, sokan tagadással reagálnak. Ekkor bénultnak, kiüresedettnek érzi magát az ember, de van, akit elárasztanak az érzelmek. Ilyenkor a személy akár közömbösnek is tűnhet a kívülállók számára. Ez a szakasz néhány perctől néhány napig is eltarthat, attól függően, hogy mennyire volt váratlan a veszteség. Ha valaki elfojtja a veszteséggel kapcsolatos érzéseit, megrekedhet ebben a szakaszban. Ez esetben vagy úgy folytatja az életét, mintha semmi nem történt volna, vagy kiüresedett, gépies módon vesz részt a mindennapokban.

A következő szakasz a kontrollált szakasz. Ekkor tudatosulnak a halálesettel kapcsolatos tennivalók. Van, aki tehetetlennek érzi magát és passzivitással reagál, van, aki épp ellenkezőleg: túlzott aktivitással. Ez a szakasz általában a temetésig tart. A temetés szertartása, a szimbolikus elengedés sokat segít a belső gyászmunkában, az elengedésben, az érzelmek átélésében. Emellett lehetőséget nyújt mások támogatásának megélésére.

A következő szakasz a düh, harag átélésének ideje. Ezek a negatív érzelmek, indulatok kivetülhetnek bárkire, megkezdődik a felelősök, bűnbakok keresése. Az ember érezhet dühöt az elhunyt iránt is, vagy – különösen, ha a kapcsolat problémás volt, konfliktusokkal terhelt - megjelenik a bűntudat érzése is. Jellemzőek az egymást váltó, intenzív érzelmek, ezek kontrollálhatatlansága, a gondolkodás regressziója (pl. újra megjelenik egyfajta mágikus gondolkodás) a hallucinációk – amikor az elhunytat véli látni, hallani a gyászoló. Jellemző az ambivalencia: egyszer azt várja, hogy támogassák, törődjenek vele, egyszer egyedüllétre vágyik, egyszer vágyik az elhunyttal való kapcsolatra, egyszer kerülni igyekszik az emlékét is.

A személy akkor rekedhet meg ebben a fázisban, ha érzelmeit elfojtja, nem engedi meg magának, hogy megélje a haragot, vagy bűntudatot.

Ezt követően az alkudozás szakasza következik, ilyenkor az ember végiggondolja, hogy mit meg nem adna, hogy visszakapja azt, akit elveszített.

Ezt követi a depresszió fázisa, majd a tudatos emlékezés, amikor egyre inkább felbukkannak az elhunyttal kapcsolatos szép emlékek is. Gyakran folytat a személy belső párbeszédet az elhunyttal, felveszi szokásait, stílusjegyeit, mintegy beépítve valamit belőle a saját életébe.

A gyász tünetei csökkennek, lassan elkezdődik az elfogadás.

 

A gyász feldolgozása azt jelenti, hogy a személy emlékeiben, érzelmeiben az elhunyttal való kapcsolat belső képként úgy él tovább, hogy mellette képes a megfelelő életvitelre, képes újra örülni, meglátni az élet szépségeit, újra céljai vannak és képes ezek megvalósítására. Újra nyitottá válik a külvilágra, törődik társas kapcsolataival, megszűnnek a gyásszal összefüggő testi tünetei. A kilátástalanság érzése nélkül képes beszélni veszteségéről.

 

A gyász a veszteségre adott természetes reakció. Az, hogy valaki hogyan éli meg a gyászt, számos tényezőtől függ: a gyászoló személyisége, lelkiállapota, lelki stabilitása, előzetes tapasztalatai, az, hogy megélt-e már veszteséget korábban, életkora, neme, aktuális élethelyzete, társas kapcsolatainak minősége, a kulturális környezet, az elvesztett személlyel való kapcsolat jellege, a halál módja mind befolyásoló tényező.

Ha a személy lelkiállapota nem stabil, pl. depresszióval küzd, vagy aktuálisan több krízist él meg, ezáltal lelkileg túlterhelt, ez jelentősen megnehezíti a feldolgozást.

Sokat segíthet a szilárd, valódi hit, a vallásosság, a közösség támogatása.

Férfiak általában kevésbé keresik a társas támogatást, nehezebben beszélnek az érzéseikről, sokkal inkább egyedül szeretnék megoldani nehézségeiket, feldolgozni veszteségeiket.

Gyerekek ugyanúgy megélik a gyászt, mint a felnőttek, esetükben nagyon fontos, hogy lehessen őszintén beszélni a történtekről, az érzésekről. A hallgatás, alakoskodás nem célravezető, bátran vállaljuk fel előttük érzéseinket, fájdalmunkat, ez segíti őket, hogy ők is megéljék a sajátjukat.

 

A belső gyászmunkát megkönnyíti, ha nem akarjuk elkerülni a veszteség feldolgozásával járó stresszt, fájdalmat, ha őszintén szembenézünk érzéseinkkel, ha őszintén tudunk beszélni róla.

Nem véletlen a „gyászév” fogalma: a gyász folyamata, amíg eljutunk a feldolgozásig, elfogadásig, általában legalább ennyi időt vesz igénybe. Az év során lehetőség van az évfordulók során természetesen felerősödő fájdalom átélésére is. Természetesen ezek az érzések még a későbbi évfordulók alkalmával is intenzívebben – bár egyre kisebb erővel - előjöhetnek.

Segíti még a feldolgozást, talpraállást, ha aktív cselekvéssel foglaljuk el magunkat. Sokan ilyenkor új hobbit kezdenek, új tanulmányokba vágnak bele. Gyakran átértékeli az ember egy ilyen veszteség után hogy mi fontos az életben és mi nem.

Segítheti a belső egyensúly visszaszerzését bármilyen bizonyítottan stresszoldó módszer, relaxáció, meditáció elsajátítása. Jótékony hatású a rendszeres sport tevékenység, a társaságba járás, meglévő kapcsolataink ápolása.

A gyász mindig egyéni. Van, aki az elvesztett személlyel közös terveket valósítja meg egyedül, a másik érdeklődési köre, hobbija iránt kezd maga is érdeklődni, vagy a közösen kialakított szokásokat, rituálékat tartja meg egymaga, így őrizve meg valamit a másik lényegéből a mindennapokban.

Léteznek úgynevezett gyászfeldolgozó csoportok, ahol kis létszámú csoportokban, hasonló élethelyzetben lévők gyűlnek össze. A társas támogatás erejével, együtt könnyebb feldolgozni a veszteséget.

 

Amennyiben a gyász feldolgozása során, bármelyik szakaszban elakadás történik, valaki hosszú időn keresztül megreked egy fázisban, és a feldolgozás 1-2 éven belül nem megy végbe, érdemes szakember segítségét kérni a folyamathoz.

Az elakadás jelei lehetnek, ha még mindig reményvesztett, kétségbeesett, céltalan a személy, képtelen az örömre, ha bezárkózik, elzárkózik a külvilág elől, ha hangulata tartósan depresszív vagy ha bennragad a harag vagy bűntudat érzésében.

Feldolgozatlanságot jelez, hogy ha a gyász kezdeti szakaszára jellemző testi stressz tünetek: fulladásérzés, légszomj, torokszorítás, gyengeségérzés, vagy a későbbi szakaszra jellemző testi tünetek - álmatlanság, étvágytalanság, emésztési problémák (hasmenés vagy székrekedés), mellkas szorítás, gyengeségérzés, mozgások lelassulása, szegényes mimika - hosszú időn keresztül fennmaradnak.

 

A gyász egy természetes folyamat, egyes egymást követő szakaszain át kell menni, megélni a negatív érzéseket is, az ellentmondásokat, a fájdalmat.

 

A veszteség feldolgozását siettetni nem lehet, megkönnyíteni azonban igen. Sokat segíthet a társas támogatás, az elfogadó környezet, mely tudatában van a gyász folyamatával, elfogadja az egyes szakaszokra jellemző természetes reakciókat. A legfontosabb, hogy a gyászoló ne féljen a saját érzéseitől, merje megélni, kifejezni azokat, ne maradjon egyedül fájdalmával.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

Szólj hozzá!

Miért olyan nehéz a változás? Hogyan lehetséges egyáltalán?

2017. február 11. 09:56 - Schrammel Ivett

Miért nem tud biciklizni az, aki tudja, hogyan kell? Egy érdekes és vicces videó megmutatja!

 

valtozas_3.jpg

A tudás (valaminek az ismerete) nem egyenlő a megértéssel… Hogyan lehetséges mégis a változás?

Megosztok veletek egy érdekes és vicces videót, ami segít megérteni, hogy sok esetben miért is olyan nehéz a változás. Ez a rövid film azt is kiválóan demonstrálja, hogy a változás lehetséges, az agy „újraprogramozása” révén.

 

 

A videón egy speciális bicikli látható, amit egy kissé átszereltek, úgy, hogy ha jobbra fordítod a kormányt: a bicikli balra kanyarodik, ha pedig balra fordítod a kormányt: a bicikli jobbra kanyarodik.

Ezen a trükkös járművön senki sem tud biciklizni, még egy pár méteren keresztül sem, ugyanis minden, amit eddig tanult: használhatatlan. Mindaddig képtelen irányítani, amíg újra meg nem tanulja ezen a más módon a bicikli használatát.

A kísérletben, egy hagyományos biciklin biciklizni tudó felnőttnél, 8 hónapot vett igénybe, hogy többé-kevésbé képes legyen biciklizni ezen a szerkezeten. Egy gyerek ugyanezt az eredményt 2 hét alatt érte el. Ahogy egy idegen nyelvet is egészen eltérő módon, sokkal gyorsabban képesek a gyerekek elsajátítani. Egyszerűen azért, mert máshogy tanulnak.

(Ezután először a hagyományos biciklit voltak képtelenek irányítani az emberek, de ez a régi, jól bevésődött és begyakorolt készség gyorsan visszatért.)

 

Ezért van az, hogy olyan sokszor hallom: "Tudom én, hogy másként kellene csinálni.. de mégsem tudom megtenni.." "Tudom én, hogy ez lenne a helyes.. de mégis mást teszek, újra és újra.. egyszerűen nem tudok változtatni.."

 

Ezért olyan nehéz a változás: Mert más a tudás, az ismeret és más a valódi megértés.

Bármilyen változáshoz - hogy változtassunk régi mintáinkon, szokásainkon, viselkedésünkön, kommunikációnkon, reakcióinkon - pedig nem elég valaminek a tudása, ismerete: valódi megértésre van szükség, és az agy "újraprogramozására".

 

Minden tanulásnak 4 fázisa van (Jó példa erre a biciklizés vagy akár az autóvezetés is):

A tanulás fázisai:

1. Tudattalan nem tudás

2. Tudatos nem tudás

3. Tudatos tudás

4. Tudattalan tudás

  1. Tudattalan nem tudás – Amikor még nem tudjuk, hogy nem tudjuk.
  2. Tudatos nem tudás – Amikor már tudjuk, hogy nem tudjuk.
  3. Tudatos tudás – Tudjuk, hogy tudjuk, odafigyeléssel sikerül.
  4. Tudattalan tudás – Ide sok-sok gyakorlás után juthatunk csak el. Ekkor már automatikusan, különösebb odafigyelés nélkül is sikerül.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

A video forrása: SmarterEveryDay   

Szólj hozzá!

Szükség van-e pszichológusokra és milyen a "normális" család?

2017. február 04. 08:58 - Schrammel Ivett

Mit adhat a család, a barátok, és mit nyújthat egy szakember?

kulcs_1_1.jpeg 

Érdekes beszélgetést, sőt vitát indított el az egyik írásom, ezért gondoltam, hogy írnom kellene erről a témáról.

Az egyik hozzászóló a következőket írta: „Én azt gondolom, hogy ha valakinek vannak „normális” szülei, rokonai, barátai, annak soha nem lesz szüksége pszichológusra.”

 

Először is felmerül a kérdés, hogy mit jelent a szó: „normális”. Melyik család, melyik barát tekinthető normálisnak?

Az én véleményem szerint az a család, az a kapcsolat „normális”, ahol az emberek kölcsönösen tisztelik a másik emberi méltóságát és feltétel nélkül elfogadják egymást. Ahol nem ítélkeznek egymás felett. Ahol a viszony nem alá és fölérendelt, hanem partneri. Ahol mindenkinek joga van elmondani a véleményét, ahol mindenkit meghallgatnak. Ahol valódi figyelemmel fordulnak egymás felé. Ahol nyíltan lehet beszélni érzelmekről. Ahol tudnak örülni a másik örömének, sikerének. Ahol fel lehet vállalni és ki lehet mondani a problémákat is. Ahol nem kell félni a másik szeretetének az elvesztésétől. Ahol lehet hibázni, mert a másik szemében egy ember pozitív értéke megkérdőjelezhetetlen.

Hány ilyen család létezik: Hány ilyen kapcsolat létezik?

És ha valakinek „normális” a családja, barátai vannak, az megvéd-e a lelki problémáktól?

Bizonyos problémáktól talán igen - hiszen sok nehézségünk épp a problémás, rendezetlen családi viszonyokból adódik, másoktól - melyek ettől függetlenek, azonban nem.

Segít-e a problémák megoldásában?

Bizonyos problémák megoldásában segítséget tud nyújtani egy ilyen közeg, kapcsolatrendszer, más problémákon - bármennyire is szeretne - nem tud segíteni.

Az, hogy egy embernek milyen személyisége alakul ki, több tényezőtől függ. Fontos a környezet, a nevelés, a hozott minták, és fontos a genetika szerepe is. Az, hogy hogyan küzdünk meg az élet kihívásaival, úgynevezett pszichológiai immunrendszerünk függvénye: hogy milyen a hozzáállásunk, milyen belső erőforrásokkal, képességekkel, jellemvonásokkal, hitrendszerrel rendelkezünk.

Nem elhanyagolható a társas támogatás szerepe a problémák megoldásában, de a kulcs mégis mindenkinek a saját kezében van. (Csak van, hogy épp nem találja ezt a kulcsot..)

 

A pszichológusi hivatást/munkát sajnos sok félreértés övezi, ez egyrészt a médiának köszönhető, másrészt az információhiánynak és annak, hogy valódi munkánk - a tanácsadás és terápia - nem a nagy nyilvánosság előtt, hanem négyszemközt vagy kisebb csoportokban zajlik. A legtöbb ember számára egyértelmű, hogy ha fáj a foga - elmegy a fogorvoshoz, ha visszatérő gyomorpanaszai vannak - belgyógyászhoz vagy természetgyógyászhoz fordul.. stb.. Természetesen csak akkor fordul szakemberhez, ha ő maga, egyedül nem tudja megoldani a problémát. Ez lelki problémák esetén is így van. Nem mindenki tudja kezelni a saját depresszióját, szorongását, pánikbetegségét, pszichoszomatikus panaszait és még sorolhatnám.

Másfajta támogatást, segítséget tud nyújtani egy családtag, egy barát, és másfajtát egy pszichológus, akinek ez a szakmája, hivatása, erről a területről rendelkezik tudással, ebben van tapasztalata. Egy pszichológus - tanácsadóként, terapeutaként - többféle eszközzel rendelkezik, többféle módszert ismer lelki problémák, kapcsolati konfliktusok kezelésére. Az empátián és segíteni akaráson kívül – amivel jó esetben a családtagok és barátok is rendelkeznek - ezt a többletet tudja mások rendelkezésére bocsájtani. Valamint  a családtagokkal és barátokkal ellentétben: az elfogulatlanságát. (Az általa birtokolt szakmai eszköztár mellett azonban legfontosabb "munkaeszköze" a saját személyisége.) Megfelelő ismeretek és technikák birtokában van, melyekkel feltárható a felszíni problémák valódi oka, gyökere, és melyekkel aktiválhatók a hozzá forduló másik ember meglévő belső erőforrásai, tudattalanjának bölcsessége. Mert a kulcs mindenkinek a saját kezében van..

A pszichológus csak segít, hogy hozzáférjen ehhez a kulcshoz, hogy használni tudja. Nem sablonokkal dolgozik - hiszen minden ember más, a közös vonások ellenére minden probléma egyedi - hanem abban támogat, hogy ki-ki megtalálja a saját legjobb megoldását egy adott helyzetben egy adott problémára.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

4 komment

Gyógyít vagy megbetegít a külföldre költözés? Mikor pozitív és mikor negatív a stressz?

2017. január 28. 08:33 - Schrammel Ivett

2012_nyar-osz_030.jpg 

Pszichológusi munkám során mindkét esettel számtalanszor találkoztam már. A legtöbben óriási horderejű változásokat várnak a külföldre költözéstől, és itt nem csak az anyagi helyzet jelentős javulására gondolok, bár kétségkívül sajnos az a leggyakoribb motiváló tényezője az országváltásnak. Sokan teljesen új életet szándékoznak kezdeni egy új országban, hátrahagyva mindent, ami fáj, mindent, ami nem működik az életükben. A többség új egzisztenciát akar építeni, sokan így szeretnék végleg lezárni már régóta nem működő párkapcsolatukat és újat, jobban funkcionálót találni helyette. Van, aki a rosszul működő, fájdalmas családi kapcsolatokból kíván kiszakadni ezen a módon. Persze olyanok is akadnak, akik alapjában elégedettek az itthoni életükkel, de vágynak valami másra, nem szeretnének kihagyni egy sok előnnyel kecsegtető lehetőséget, egy csábító külföldi állásajánlatot. Vágyuk egy új, alapjaiban más életstílus.

Mitől is függ, hogy valakit meggyógyít vagy megbetegít a külföldi lét?

Az életben minden nagy horderejű változás stresszt okoz a szervezetnek, még a pozitív változások is, hiszen a stressz valójában a szervezet válasza a megterhelésre - a változások által okozott megterhelésre. A külföldre költözés pedig igazán jelentős változás az ember életében. A stresszre adott válasz lehet az aktív küzdelem vagy a passzív eltűrés illetve a menekülés. Mindegy, hogy a stressz kiváltó oka, a változás kellemes vagy kellemetlen, a lényeg az, hogy milyen mértékben veszi igénybe alkalmazkodóképességünket.

A kérdés mindig a stressz mértéke, tartóssága és a stresszel való megküzdés lehetőségei.

Alapvetően nem a stresszel van a probléma, hanem a stresszre adott reakcióval. Megkülönböztetünk káros stresszt és pozitív hatású stresszt: distresszt és eustresszt. A stressz akkor válik károssá, ha túlterheli a szervezetet, felborítja annak, harmóniáját, belső egyensúlyát.

A túlzott mértékű stressznek számtalan testi-lelki betegség kialakulásában van szerepe, ugyanakkor a kisebb, megfelelő mértékű stressz segíti az alkalmazkodást, a fejlődést, a gyógyulást, ezáltal elengedhetetlen az élethez.

A stresszt tehát nem kell elkerülni, ez nem is lehetséges, hanem alkalmazkodnunk kell az állandóan változó környezethez.

"A stresszmentes állapot a halál."

2012_nyar-osz_057.jpg

Nézzük meg elsőként, hogyan gyógyíthat a külföldi lét:

Tény, hogy a környezetváltás segíti a belső változást. Lényegesen könnyebb egy új közegben életmódot váltani, új szokásokat kialakítani, szemléletet váltani, hiszen nem találkozunk nap mint nap azokkal a „rögzítésekkel”, melyek régi életmódunkhoz, szokásainkhoz, szemléletünkhöz kapcsolnak, melyek „horgonyként” működve kötnek a múlthoz, melyet elhagyni szándékozunk. Nem is beszélve arról, hogy új lakhelyünkön nem vesznek körül azok a régi barátok, kollegák, családtagok, akik mind régi énünket ismerik, akikkel szinte megvan az előre megírt forgatókönyve a találkozásoknak, beszélgetéseknek, akik minden megnyilvánulással meghaladni kívánt régi mintáinkat hívják elő belőlünk.

Éppen ezért sokaknak sikerül pozitív irányba változniuk, felhagyni régi, hátráltató szokásaikkal, életmódjukkal. Könnyebb váltani egy egészségesebb táplálkozásra, a rendszeres sportra, a szabadidő hasznos, értelmes eltöltésére, egy pozitívabb életszemléletre. Tegyük hozzá, hogy általában könnyebben előteremthetővé válnak az ehhez szükséges anyagi források is. Bár sok minden nem pénzkérdés, hanem belső motiváció, elhatározás és kitartás kérdése.

Ha a változással járó stressz nem túlzott mértékű, akkor nem borítja fel a belső harmóniát, sőt, segíti a fejlődést.

Ha az új kihívások szintje megfelel a képességeknek, az ember nem szorong és nem is unatkozik, hanem belső erőforrásait maximálisan kihasználva aktív, cselekvő és örömét leli tevékenységeiben. Ilyen helyzetekben jön létre az úgynevezett flow élmény is: a tökéletes áramlat élmény.

Ezekben az esetekben a környezetváltás kifejezetten gyógyító hatású lehet. Persze az új környezet ilyenkor egyfajta katalizátorként működik, mely segíti a belső változást, a belső elhatározások megvalósítását. Akárcsak a terápiában a pszichológus. Az ember valójában mindig önmagát gyógyítja meg, de néha ahhoz, hogy a folyamat végbemenjen, átmenetileg szüksége van külső támogatásra.

 img_3151.JPG

És mi történik, amikor a külföldi lét nem gyógyít, hanem megbetegít? 

Sokan nem csak a komfortzónát hagyják el az országgal együtt, hanem bekerülnek az úgynevezett „pánikzónába”. Előfordul, hogy az új környezet nem csak hogy nem komfortos, hanem egyenesen ijesztőnek tűnik a mássága, idegensége miatt. Sokan elveszítenek szinte minden kapaszkodót, és belső erőforrások hiányában elveszettnek érzik magukat egy idegen világban. Hiszen eltűnik minden, ami ismerős, megszokott, és ha zavaró is volt, vagy problémát okozott, de egy biztos pontként keretet adott az életnek.

A bizonytalanság, a kontroll elvesztésének érzése és az információhiány pedig komoly distresszt okoz.

Ha a kihívások túlzottan nagyok a belső erőforrásokhoz, képességekhez, megküzdési lehetőségekhez mérten, ez a helyzet automatikusan szorongáshoz vezet.

Ilyen esetekben a meglévő testi-lelki problémák is felerősödhetnek, eddig rejtett gondok, megoldatlan, feldolgozatlan élmények is felszínre kerülhetnek. Ez leginkább az országváltás második fázisában, a „kultúrsokk” szakaszában jellemző, amikor az ember egy sötét szemüvegen keresztül szemléli az új világot, így mindent sötétebbnek is lát. A külföldre költözés szakaszairól ITT írtam részletesebben.

A megoldás az alkalmazkodóképesség fejlesztése, belső erőforrások felfedezése, elérhetővé tétele és új készségek elsajátítása. A belső fejlődés, növekedés, elengedhetetlen a problémák megoldásához. Ezért írtam korábbi cikkemben ITT, hogy a külföldre költözésnek komoly személyiségfejlesztő hatása lehet, ha meg szeretnénk felelni az újfajta kihívásoknak, ha boldogulni szeretnénk.

 img_5070.JPG

Tehát a költözést követően előfordulhat gyógyulás, vagy betegség és ezt követő gyógyulás egyaránt. Ahogy egy hosszú évek óta külföldön élő barátom nagyon találóan fogalmazott: „A külföldi lét olyan, mint egy érzelmi hullámvasút.. De itt, ahol élek, legalább szép a vidámpark..”

 

Ha érdekelnek más, a pszichológiával vagy a külföldi léttel kapcsolatos írásaim, kattints a blogomra!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

Fotók: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

 

2 komment