Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Mit érdemes mondani a gyerekeknek a Karácsonyról? És ha külföldön élsz?

2016. december 17. 10:30 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

 img_3898.JPG

Ahány ház, annyi szokás és ahány család annyi hitrendszer, annyi különböző történet a Karácsonyról. Mit tegyünk, hogy a gyerekek fejében ne alakuljon ki zűrzavar? Ha azt szeretnénk, hogy kisebb gyerekeink ne veszítsék el hitüket túl korán egy varázslatos csodavilágban?

Nem kevés szülőnek okoz fejtörést így Karácsony közeledtével, hogy gyerekeikkel lépten-nyomon fenyőfaárusokba botlanak, egymást érik az áruházak polcain a csillogó-villogó karácsonyfaégők és díszek, holott ők azt mondják: a karácsonyfát az angyalok hozzák, az ajándékokat pedig a Jézuska.

Arról a nehézségről nem is beszélve, hogy a gyerekek között az óvodában, iskolában is ez a leggyakoribb beszédtéma így decemberben, és minden gyerek előáll a saját – szüleitől hallott – verziójával.

Talán meglepő, de valójában a gyerekeket nem igazán zavarja a sok különböző történet a Karácsony körül, ez inkább a szülőknek szokott gondot okozni. A gyerekek általában rendkívül ügyesen oldják fel maguktól is az ellentmondásokat, egy bizonyos korig a végletekig ragaszkodnak saját mágikus történetükhöz.

Ha valakinek ez mégis problémát okoz, és a szülőhöz fordul segítségért, tőle várva magyarázatot, több lehetőség is nyitva áll előttünk:

Én például azt mondom a gyerekeknek, amikor rácsodálkoznak a sok kivágott, eladó fenyőfára az utak mentén, hogy azoknak, akik nem hisznek az angyalokban, nem az angyalok hoznak karácsonyfát, hanem ők maguk veszik meg a fenyőt és díszítik fel. Ilyenkor mindig felcsillan a szemük, hogy mi milyen szerencsések vagyunk: mert nekünk az angyalok hozzák. Kinek – kinek hite szerint..

Fontosnak tartom, hogy már egész kisgyerek kortól mások hitének, hitrendszerének tiszteletben tartására neveljük a gyerekeket.

Hogy ez a mágikus gondolkodás mikor szűnik meg, az egyénfüggő, mindenesetre érdemes megvárni, míg a gyerek magától átrendezi a Karácsonnyal kapcsolatos gondolatait, hiteit magában. Nem érdemes túl korán elvenni tőle ezt a varázsvilágot, akkor, amikor ő maga még erősen hinni akar a csodában, olyan erősen, hogy bármilyen hitének ellentmondó információt képes figyelmen kívül hagyni vagy átkeretezni, olyan módon, hogy az ő eredeti meggyőződése ne sérüljön. Egyszerűen azért, mert sokáig hinni akar a csodában.

Amikor pedig a megfelelő időben kiderül az igazság, ráébredhetnek, hogy a Szeretetet ünnepelni és egymást megajándékozni legalább annyira varázslatos.

A Karácsony ünnepe egy kicsit még tovább bonyolódik külföldön élve, ezt magam is megtapasztaltam az évek során Gibraltáron. Itt ugyanis a többség már december közepén – vannak családok, akik már december elején, sőt november végén – felállítják és feldíszítik a műfenyőket, az ajándékokat pedig „Santa Claus” hozza december 25-én.

img_1151.JPG

A mi magyar Mikulásunkról – aki december 6-án reggelre, az előző este fényesre pucolt, és az ablakokba kirakott csizmáinkba teszi az apró ajándékokat – még csak nem is hallottak. Ahogy arról sem, hogy nálunk december 24-én, Szenteste hozzák meg nagy titokban az angyalok a karácsonyfát és a Jézuska a fa alá az ajándékokat.

Ezt a szokást, melyet itthon követtünk, meg lehet tartani külföldön élve is – ahogy mi is tettük – elmagyarázva, hogy a Mikulás a magyar gyerekeknek dec. 6-án hoz ajándékot, az angol gyerekeknek pedig 25-én. Hiszen nem lehet egyszerre mindenhol jelen a világon.. Még örülnek is, hogy így ők ebben a hónapban kétszer is várhatják izgatottan az ünnepet és persze a meglepetéseket: december 6-án és 24-én. Nem érzik úgy, hogy bármit is veszítettek volna magyar barátaikhoz képest.

De fel is vehetjük az új ország szokásait, úgy tálalva a változást a gyerekeknek – persze jó előre felkészítve őket, nehogy felesleges várakozás és csalódás legyen a vége - hogy itt ez minden itt élő gyerekkel így történik, máshol pedig máshogyan. Ennek a verziónak is megvan a maga előnye: ezáltal hasonlóbbnak érzik magukat a helyi gyerekekhez.

Mindkét változat könnyen emészthető számukra, a gyerekek általában meglepően gyorsan igazodnak a változásokhoz. A mi értékrendünk döntse el, hogy melyiket válasszuk!

img_1131.JPG

Tehát aggodalomra semmi ok! Boldog ünnepi készülődést mindenkinek!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, NLP master practitioner - coach

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/pszichologusonline/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotók: Schrammel Ivett (1. kép: Malaga - Spanyolország, 2.3. kép: Gibraltár)

 

A blogon megjelenő cikkek szerzői jogvédelem alatt állnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr412053601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása