Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Szerencse és balszerencse - Vajon a külső körülményeken múlik a boldogságunk?

2016. november 05. 09:01 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

 tanc_az_esoben_1.jpg

A köztudatban élénken él a szerencsés és balszerencsés események fogalma. De létezik-e ilyen valójában? Biztos, hogy Te lennél a világ legboldogabb embere, ha megnyernéd a lottó ötöst? Vagy ha feleségül venne „álmaid hercege”? Vagy ha elnyernéd életed állását? Biztos, hogy tönkretenné az életed egy anyagi csőd? Vagy ha elhagyna az aktuális szerelmed? Vagy ha elvesztenéd addig örömmel végzett munkádat? Talán igen, Talán nem.. Gyakran csak hosszú idő elteltével, akár évek múltán derül ki, hogy mi volt egy adott esemény jelentősége az életünkben, hogy milyen változásokat indított el bennünk és a környezetünkben, hogy valójában szerencsés vagy balszerencsés fordulat történt-e velünk. A látszólag szerencsés történések végkifejlete lehet akár kedvezőtlen is, az első ránézésre szerencsétlen sorsfordulók pedig talán rávezetnek – vagy akár rákényszerítenek - egy másik útra és egy sokkal boldogabb életet készítenek elő.

Pszichológiai kutatásokból tudjuk, hogy a boldogságra való képesség nagyjából 50 %-a genetikailag meghatározott, 10 %-a múlik a körülményeken és 40 %-ban a saját hozzáállásunkon, cselekedeteinken.

Könnyen belátható, hogy tehetünk a saját boldogságunkért, tehetünk azért, hogy újra beleszeressünk a saját életünkbe.

Más kutatások arra világítanak rá, hogy nagy horderejű események milyen hosszú időre képesek befolyásolni a szubjektív boldogságérzetet. Talán meglepő, de a lottó ötös nyerteseinek magasabb boldogságszintje csak 3 hónapig tart, míg egy súlyos betegség következtében bekövetkező bénulás csak 6 hónapig eredményezi a boldogság csökkenését. Ezután a megélt boldogság szintje általában visszaáll az esemény előtti szintre.

Az eredményekből is látszik, hogy az emberek nagyon is túldimenzionálják a külső körülmények tartós boldogságérzetre gyakorolt hatását.

 

Megosztok Veletek egy tanulságos mesét a szerencséről és balszerencséről. Sokat segíthet annak megértésében, hogy mit is kezdhetünk a „múltunk árnyaival”.

 

„Élt egyszer egy öreg, bölcs földműves, akinek egy nap elszökött az egyetlen lova. Szomszédja meghallotta a hírt és gondolta, meglátogatja szegény szomszédját.

- Jaj, jaj! Micsoda nagy balszerencse, szegény szomszéd! Micsoda nagy balszerencse! - mondta sajnálkozva.

 - Talán igen, talán nem. - felelte a földműves.

Másnap reggel csodák csodájára a ló hazament. De nem egyedül érkezett, hanem hozott magával egy csapat vadlovat. Az álmélkodó szomszéd így szólt lelkendezve:

- Ó! Micsoda nagy szerencse, szomszéd! Micsoda nagy szerencse!

- Talán igen, talán nem. - felelte a földműves.

A következő nap az öreg földműves fia be akarta törni az egyik vadlovat, de az levetette őt a hátáról. A fiúnak eltörött az egyik lába.

- Jaj, jaj! Micsoda nagy balszerencse, szegény szomszéd! Micsoda nagy balszerencse! - mondta sajnálkozva a szomszéd.

- Talán igen, talán nem. - felelte a földműves.

Másnap katonák érkeztek a faluba és minden egészséges fiút elvittek magukkal a háborúba harcolni. Az öreg földműves törött lábú fiát természetesen otthon hagyták. Mihez is kezdhettek volna vele a harcok során?

- Ó! Micsoda nagy szerencse szomszéd! Micsoda nagy szerencse! - örvendezett a szomszéd.

- Talán igen, talán nem. - válaszolta ismét bölcsen az öreg földműves...”

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr8611931781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása