Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Amikor a múlt árnyai kísértenek...

2016. október 31. 08:38 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

elet_filmje_1.jpg

Mit kezdhetünk a régi lelki sebeinkkel? Hogyan hat ránk a saját múltunk?

Sokaknak vannak olyan múltbeli élményeik, melyeknek terhét évek, évtizedek óta cipelik "puttonyukban" - megnehezítve, megkeserítve ezzel a jelen pillanatait is, melyek akár örömteliek is lehetnének. Lehet ez bármilyen fájdalmas régi lelki seb, vagy éppen valaminek - a szeretetnek, a törődésnek - a múltbeli hiánya.

Mit tehetünk a múltunk árnyaival? A múlt eseményeit megváltoztatni nem lehet.. "Ugyanabba a folyóba nem léphetsz bele kétszer.." De erre nincs is szükség, hiszen nem a múlt konkrét történései befolyásolnak minket, nem azok okoznak fájdalmat, hanem az, ahogyan gondolkodunk róluk, ahogyan érzünk velük kapcsolatban, amilyen a konkrét események érzelmi lenyomata a lelkünkben.. Ez a múlt "szubjektív része". A személyes élettörténet szubjektív része pedig megváltoztatható.

Valójában nem az számít, hogy kivel mi történt, hogy ki milyen eseményeket élt át a múltban, nem attól lett ő a jelenben ilyen vagy olyan ember.. az számít, hogy így vagy úgy gondolkodik róla,  így vagy úgy érez vele kapcsolatban. Ugyanazon élmények megélése után az egyik ember összeroppan, a másik megerősödik.. Nem az eseményekben van a különbség, hanem abban, ahogyan megélik ugyanazon eseményeket, ahogyan emlékeznek rá.

Minden azon múlik, hogy Te hogyan viszonyulsz a múltadhoz, hogy hogyan érzel a múltaddal kapcsolatban, hogy milyen jelentést adsz neki, hogy mit tanultál belőle. Nagyrészt ezen múlik, hogy milyen emberré válsz.. megkeseredetté vagy boldoggá. A döntés minden esetben a Tied!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr4211917059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása