Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Agresszív, passzív és asszertív viselkedés - Milyen a hatékony önérvényesítés?

2016. szeptember 03. 08:23 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

 Három életstratégia – három kommunikációs stílus.

Téged melyik jellemez? És milyenné szeretnél válni?


ero_1_1.jpg

Az asszertív viselkedés valójában önérvényesítő viselkedést jelent – a szó legpozitívabb értelmében.

Alapvetően az embereket 3 féle működési mód, kommunikációs stílus jellemzi az életben, kapcsolataikban: agresszív, passzív vagy pedig asszertív/önérvényesítő.

Az agresszív embert egyszerűen onnan ismerni fel, hogy meg akarja mondani másoknak, hogy mit tegyenek: irányítani, uralkodni akar, akár kemény harc árán is.

A passzív hagyja, sőt néha kifejezetten igényli, hogy mások mondják meg neki, mit tegyen és azt is teszi, így alárendelt szerepekbe kerül kapcsolataiban.

Az asszertív egyszerűen tudja, hogy mit akar és azt is teszi. Nem hagyja, hogy mások döntsenek helyette és ő sem hoz döntéseket mások helyett, ellenben hatékonyan együttműködik másokkal.

 

Egy egyszerű példa könnyen megvilágítja a három stílus közötti különbséget:

Ha elmegy az agresszív, a passzív és az asszertív vásárolni, mindhárman kérnek egy kiló szép, piros almát, amit a pulton látnak, majd ehelyett kapnak egy kiló sárga, hibás gyümölcsöt a pult alól - hárman háromféleképp reagálnak:

Az agresszív dühösen kiabálni kezd az eladóval, követeli, hogy azonnal cserélje ki az árut.

A passzív savanyú képpel ugyan, de szó nélkül hazaviszi, amit kapott. (Ugyanis ehhez van hozzászokva.)

Az asszertív mosolyogva visszaadja a hibás árut és elismétli a kérését, hiszen nem azt kapta, amit akart.

Könnyen belátható, hogy a három közül az asszertív magatartás a legcélravezetőbb és legeredményesebb hosszú távon. Az asszertív eléri a célját és közben megőrzi a jó kapcsolatot másokkal.

 asszertiv_1_1.gif

Milyen kapcsolati minták adódnak a három eltérő kommunikációs stílusból?

  1. agresszív – agresszív:

Két agresszív ember kapcsolatát a folyamatos harc, küzdelem jellemzi: olyan ez, mint egy kötélhúzás. Az a hajó pedig nem jut messzire, melyben két irányba eveznek.

  1. agresszív – passzív:

Az egyik irányít, a másik alárendelt szerepbe kerül. Nem túl egészséges kapcsolati minta, hiszen mindketten az agresszív céljait valósítják meg, a passzív általában sokat szenved, nem a saját életét éli, az agresszív pedig nem tudja őt igazán sokra becsülni.

  1. passzív – passzív:

Nem jutnak együtt messzire, hiszen mindketten a másiktól várnák az irányítást. Hajójuk csak sodródik a tengeren.

  1. asszertív – asszertív:

„Élni és élni hagyni” típusú egészséges, együttműködő kapcsolat. A közös hajóban egy irányba evezve messzire juthatnak.

  1. asszertív – passzív:

A passzív ember először agresszívnak gondolja az asszertívat, hiszen látja, hogy a másik pontosan tudja, hogy mit akar és érzi részéről azt a határozottságot, céltudatosságot, ami belőle hiányzik. De amint észreveszi a különbséget, hogy egyáltalán nem akarja őt erőszakkal irányítani, maga is megtanulhatja tőle az önérvényesítő magatartást.

  1. asszertív – agresszív:

Az agresszív először azt hiszi, hogy egy másik agresszív személlyel van dolga, hiszen a másik öntudatos, céltudatos és nem hagyja magát irányítani, ezért szokásához híven harcolni készül vele, hogy legyőzhesse. Egy asszertív emberrel azonban nem lehet sem harcolni, sem pedig uralkodni felette. Valójában az asszertív magatartás a legcélravezetőbb az agresszív személyekkel szemben, ugyanis az agresszív vagy kénytelen stratégiát váltani, és asszertív módon együttműködni, ha pedig ezt nem teszi meg, kénytelen megszakítani a kapcsolatot. Az előbbi kifejezett nyereség, az utóbbi pedig – lássuk be – nem nagy veszteség. Egy agresszív, együttműködni képtelen emberrel nem érdemes kapcsolatban maradni!

 

Bármelyik stratégia is jellemez jelenleg, fontos tudnod, hogy az asszertív viselkedés tanulható, fejleszthető – és ahhoz, hogy a saját céljaid valósíts meg, ténylegesen a saját életed éld, másokkal harmóniában - érdemes is elsajátítani!

 egyutt_hajo_1_1.jpg

És végül következzen egy lista: az asszertív (önérvényesítő) jogok listája

  1. Jogod van ahhoz, hogy tisztelettel bánjanak veled.
  2. Jogod van ahhoz, hogy kifejezd saját érzéseidet és véleményedet.
  3. Jogod van ahhoz, hogy meghallgassanak és komolyan vegyenek.
  4. Jogod van ahhoz, hogy megállapítsd mi fontos neked és mi nem.
  5. Jogod van ahhoz, hogy nemet mondj anélkül, hogy bűntudatot éreznél.
  6. Jogod van ahhoz, hogy kérd, amire szükséged van.
  7. Jogod van ahhoz, hogy megkapd, amiért fizettél.
  8. Jogod van ahhoz, hogy információt kérj szakemberektől, beleértve az orvosokat is.
  9. Jogod van ahhoz, hogy hibát kövess el, és vállald a következményeket.
  10. Jogod van ahhoz, hogy képviseld az érdekeidet.
  11. Jogod van ahhoz, hogy megváltoztasd a véleményedet.
  12. Jogod van ahhoz, hogy megbetegedj.
  13. Jogod van ahhoz, hogy meggyógyulj.
  14. Jogod van ahhoz, hogy azt mondd: "Nem tudom."

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr4611672622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

büdösbanya 2016.09.04. 14:30:19

Nagyon jó írás, kifejezetten érthetően magyarázza el az asszertivitás lényegét a laikusok számára is. Annyiban igazítanék rajta, hogy az asszertivitás nemcsak az önérvényesítést és az ehhez kapcsolódó jogokat jelenti, hanem hogy mindazt, amit a magam számára jogként fenntartok, biztosítom a partneremnek is (tiszteletben tartom a véleményét, óvom az ő méltóságát is, elfogadom, hogy a saját nézőpontjából neki is igaza lehet). Emellett az asszertivitásnak része a világos, egyértelmű, közérthető kifejezésmód is, amellyel a manipulatív közlés elkerülhető. Ezeket a momentumokat - bár kétségkívül történt róluk említés - nem éreztem kellően hangsúlyosnak az írásban, márpedig fontos lehet azok számára, akik az asszertivitást csak most "tanulják".

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.09.04. 14:33:05

@büdösbanya: Örülök, hogy tetszett! :-) Amiről írtál, arra utaltam az "élni és élni hagyni" megfogalmazással, persze ki lehet ezt fejteni bővebben is.

Prognozuoti Blasio 2016.09.04. 19:13:23

De érdekes írás!!
Azt hiszem, minden nagyképűség nélkül, hogy én tipikus asszertív ember vagyok... Bár eddig fogalmam nem volt róla, hogy létezik ez a fogalom. De mind a munkahelyi viszonyaimban, az autóvezetésben, a kis hétköznapi "csatákban" igazából mindenhol ez jellemző rám.
És most kajak elgondolkoztam rajta, hogy lehet ezért nem találtam meg még a nagy Ő-t 30 évesen, mert többnyire agresszív, ritkább esetekben passzív partnerekkel hozott össze az élet...

Egyébként az objektivitás (és az arra való törekvés) is asszertív tulajdonság?? Csak mert sok szituációban hátrányommá válik, hogy én többnyire igyekszem az lenni, vagy minél inkább az maradni. Ezért is hagytam el például a politikai ambícióimat is, ahol sajnos ez nem igazán működik. Például ha vannak alapelvek, és vannak lefektetett szabályok, akkor engem kimondottan zavar, ha valaki kettős mércével méri magát, és másokat. Nem tudnék elvakult pártkatona lenni éppen ezért soha.
A másik, hogy kimondottan zavar, ha valaki nem következetes körülöttem.
süti beállítások módosítása