Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Ezt is elviszem magammal.. Virtuális csomag, amit a Gibraltáron töltött évek után hazaviszek Magyarországra..

2016. július 30. 09:12 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

img_0202.JPG5 nap kalandos utazás után – hogy is ne lenne kalandos autóval és 3 gyerekkel – megérkeztem egyik otthonomból a másikba: Gibraltárról vissza Magyarországra. Azért is szeretek autóval utazni, akár napokon keresztül, repülés helyett, mert ilyenkor valahogy letisztulnak az ember gondolatai, van ideje megérkezni, fejben és lélekben átállni, nem csak úgy „belezuhan” egyik helyről a másikba, egyik világból a másikba.

Tehát mit is viszek haza magammal, persze a fizikai csomagjaimon kívül?

  1. Viszem magammal az emberek mosolyát, ami 3 és fél év után is őszintének tűnik. Mosolyognak, ha süt a nap, és mosolyognak, ha esik az eső – hiszen még mindig jobb nevetve bőrig ázni, mint sírva vagy dühöngve.
  2. Viszem magammal a szinte egész éven át tartó napsütést, a meleget, a „saját belső Napomat”, ami a hideg Pesti napokon is felmelegít.
  3. Viszem magammal a sós tengeri levegőt, az állandó szelet, mely megmutatja, hogy semmi sem jó vagy rossz önmagában, mindent kontextusban érdemes értelmezni. A nyári meleg mit sem ér, sőt elviselhetetlen szellő nélkül és a téli eső is egész más, ha a szél miatt nem függőlegesen, hanem szinte vízszintesen esik.
  4. Viszem magammal a tenger hullámainak zúgását, a sirályok vijjogását, az égen mindig gyorsan mozgó felhők képét, ami arra emlékeztet, hogy semmi sem állandó, az élet örök változás. Ezt az ember amúgy is nagyon megtanulja külföldön élve.
  5. Viszem magammal a folyton nyüzsgő, színes forgatagot, ami itt az utcákat jellemzi, ami azt juttatja eszembe, hogy „mindenki másképp egyforma” – bár különbözőek vagyunk, de valahol mindannyian „rokonok”. Ami megmutatta, hogy a különbözőségek ellenére lehetséges a békés egymás mellett, sőt együtt élés. img_0691.JPG
  6. Viszem magammal a spanyol paella, a brit fish and chips, az indiai chicken tikka ízét és receptjét. Lám-lám, gazdagodhatunk is más kultúrák által – és persze nem csak ételreceptekkel, hanem „életreceptekkel” is. A gibraltáriak mentalitása az egyik legjobb példa, hogy milyen az, amikor nem csak szlogen, hogy „a család az első”, milyen az, amikor ez egy valóban összetartó és megtartó rendszer.
  7. Viszem magammal a „nem sietést”, a spanyol „manana” stílust, a lassabb élettempót. A tudást, hogy egy közös kávézás, egy baráti beszélgetés a legzsúfoltabb napba is belefér. Hogy nem siethetünk sehova annyira, hogy ne álljunk meg egy pár szóra az összes ismerőssel, akivel útközben találkozunk. (Ez itt a Main Street-en egy 15 perces gyalogút során minimum 10 embert jelent.)
  8. Viszem magammal a tapasztalatot, hogy mosolyra mosoly a válasz, kérdésre felelet, kérésre segítség. Sőt akár kérés nélkül is.. Soha nem felejtem el az első „igazi gibraltárival” való beszélgetésem: Én a gyerekekkel voltam a játszótéren, ő az unokájával, egyszerűen odajött hozzám, mert még soha nem látott itt, megadta a telefonszámát és felajánlotta a segítségét, ha bármire szükségem lenne. Ő lett az egyik „kedvenc nagyim”.
  9. Viszem magammal az utcán éneklő, táncoló, zenélő vagy éppen óriási szappanbuborékokat fújó, és így világ körüli útra pénzt gyűjtő „poszt hippik” képét, akik nagyon messziről jutottak el idáig és hiszem, hogy végigjárják a megálmodott utat – sőt útközben még jól is szórakoznak. És bár ahány ember, annyi különböző út, de miért ne érezhetnénk magunkat jól út közben is, nem csak a célba érve? Hiszen valójában az utazás fontos, nem a megérkezés. 
  10. Tudom, hogy most sokan azt mondják, hogy javíthatatlan optimista vagyok, de viszem magammal a hitet, hogy bárhol létre lehet hozni egy mindenki számára élhető világot, csak jó szándék, hit és összefogás kell hozzá. img_0434.JPG

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

(Fotók: Schrammel Ivett)

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr168923128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2016.07.31. 19:39:30

Ha holnap vissza mennél, csak egy napra is, mit vinnél innét nekik?

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.07.31. 19:43:41

@fhdgy: Lenne mit vinnem, nagyon más a két világ.. mások az értékeik is. Hogy mit vinnék, az egy következő cikk témája lesz, meg is írom hamarosan! :-)
süti beállítások módosítása