Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Melyek a számodra valóban fontos dolgok? - Hogyan lehetsz úrrá negatív érzéseiden?

zen_kavicsok_2.jpg

Megosztok veletek egy rendkívül hasznos gyakorlatot, melyet Popper Péter által ismertem meg (a gyakorlat eredete nem tisztázott, ő ezt buddhista gyakorlatnak nevezi):

A gyakolat alkalmazói minden hét végén röviden felírják egy füzetbe, hogy a héten milyen negatív érzelmeket éltek át: mi hozta ki őket a sodrukból, mitől féltek, miért aggódtak, miért lettek dühösek, min bántódtak meg, min háborodtak fel. Nem kell hosszú jegyzeteket készíteni, elég csak emlékeztetőül, kulcsszavakban leírni a történteket.

Egy hónap múlva újra végignézik a listát és közben befelé figyelnek, önmagukra, hogy mi az, ami még mindig bántja, dühíti őket, és mi az, ami már nem vált ki negatív érzelmeket, aminek már semmi jelentősége nincs a számukra.

Hogy mi az, ami már nem vált ki belőlünk negatív érzelmeket, onnan vesszük észre pontosan, hogy rágondolva már nem érzünk kellemetlen testi érzeteket: zavaró feszülést az izmainkban, gyomorszorítást, gombócérzést a torokban, mellkasi nyomást, heves szívdobogást, stb.

Emlékezz: A tested nem hazudik! Mindig megmutatja a valós érzelmeidet és azok intenzitását!

Ha valami már nem vált ki negatív érzeteket, érzéseket, egyszerűen kihúzzák a listáról. Eközben néha megdöbbenve látja az ember, hogy milyen apróságokon, jelentéktelen dolgokon húzta fel magát, mennyire ok nélkül félt. Olyan dolgok miatt, amiknek napok, hetek múlva már nincs semmi jelentősége. Feleslegesen dühöngött, feleslegesen bántódott meg, feleslegesen aggódott.

Ezt az egyszerű gyakorlatot végezve, lassan letisztulnak, kirajzolódnak a számunkra érzelmileg valóban fontos dolgok. Érdemes ezentúl ezekre fókuszálni, ezekre időt, energiát fordítani!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr38703898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BuBorÉk 2016.05.12. 17:14:08

A buddhistáknak nincs ilyen gyakorlatuk. Én 10 éve gondolkodom és élek buddhistaként és sok ismerősöm is van ebből a körből, de egy sincs aki a cikkben foglaltakat csinálná.

Pszichológus Online Schrammel Ivett · https://www.pszichologusonline.eu/ 2016.05.12. 17:20:39

@BuBorÉk: A gyakorlatot Popper Péter - akit volt szerencsém személyesen is ismerni és tanulni tőle - buddhista gyakorlatnak nevezte. Nem ismerem az összes buddhista gyakorlatot, ezért ezt nem tudom elbírálni. De bármilyen eredetű is a gyakorlat, egy nagyon eredményes technikának tartom.
süti beállítások módosítása