Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Az ember, aki arcul köpte Buddhát

2015. szeptember 14. 09:03 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

 buddha_4.jpg

Megosztok veletek egy történetet Buddháról és a férfiról, aki arcul köpte őt:

 

Buddha egy fa alatt ült, a tanítványaihoz beszélt, amikor odament hozzá egy ember, és arcul köpte.

 

Ő letörölte az arcát, és megkérdezte az embert: "Hogyan tovább? Mit akarsz még mondani?" Az ember egy kicsit zavarban volt, mert erre nem számított, hogyha leköpi valakinek az arcát, az megkérdezi: "Hogyan tovább?" Nem volt ilyen tapasztalata a múltjában. Ő megsértette az embereket, és azok dühösek lettek, és reagáltak. Vagy ha gyávák voltak és gyengék, mosolyogtak, és megpróbálták megvesztegetni őt. De Buddha egyik sem volt: nem volt sem dühös, sem semmilyen módon sértett, sem bármilyen módon gyáva. Tárgyilagosan azt kérdezte: "Hogyan tovább?" Nem volt reakció az ő részéről.

 

De Buddha tanítványai mérgesek lettek, és reagáltak. A legközelebbi tanítványa, Ananda, azt mondta: "Ez túl sok. Ezt nem tudjuk tolerálni. Meg kell őt büntetni érte, különben mindenki elkezd ilyen dolgokat tenni! "

 

Buddha azt mondta: "Te hallgass. Ő nem sértett meg engem, de Te megsértettél. Ő új itt, idegen. Bizonyára hallott valamit rólam az emberektől, hogy ez az ember egy ateista, veszélyes ember, aki megváltoztat másokat, egy forradalmár, egy romboló. És ő is kialakított egy elképzelést, egy véleményt rólam. Ő nem rám köpött, hanem az elképzelésre. A rólam alkotott véleményére köpött, mert ő egyáltalán nem ismer engem, akkor hogyan tudna engem leköpni?"

 

"Ha mélyen belegondolsz," - mondta Buddha - "a saját elméjét köpte le”. Én annak nem vagyok része, és látom, hogy ennek a szegény embernek el kell mondania valami mást is, mert ez az egyik módja annak, hogy elmondjon valamit. A köpés egy módja annak, hogy elmondjon valamit. Vannak pillanatok, amikor az ember úgy érzi, hogy a nyelv tehetetlen: a mély szerelem, az erős harag, a gyűlölet, az imádság. Vannak intenzív pillanatok, amikor a nyelv tehetetlen. Akkor meg kell, hogy tegyen valamit. Ha az ember mérges, erősen dühös, akkor köp egyet, és azzal mond valamit. Meg tudom érteni őt. Kell, hogy legyen még valami mondanivalója, ezért kérdeztem: "Hogyan tovább?"

 

A férfi még inkább zavarba jött! És Buddha azt mondta a tanítványának: "Általad vagyok inkább megsértve, mert Te ismersz engem, már évek óta velem élsz, és még mindig reagálsz."

 

A férfi teljesen összezavarodva tért haza. Egész éjjel nem tudott aludni. Ha látsz egy Buddhát, nehéz, sőt lehetetlen úgy aludni, ahogy azelőtt aludtál. Újra és újra kísértette az élmény. Nem tudta megmagyarázni magának, mi történt. Remegett egész testében, izzadt és átáztatta a lepedőt. Még soha nem találkozott ilyen emberrel; Buddha összetörte az egész elméjét és az összes mintáját, az egész múltját.

 

Másnap reggel visszament. Levetette magát Buddha lába elé. Buddha megkérdezte tőle újra: "Hogyan tovább?” „Ez is egy módja annak, hogy elmondj valamit, ami nem mondható el szavakkal. Ha valaki idejön, és megérinti a lábam, akkor mond valamit, ami nem mondható el másként, amire minden szó túlságosan kevés." Buddha azt mondta: "Nézd Ananda, ez a férfi megint itt van, mond valamit. Ez az ember a mély érzelmek embere. "

 

A férfi ránézett, és azt mondta Buddhának: "Bocsáss meg azért, amit tegnap tettem."

 

Buddha azt mondta: "Bocsáss meg? De én nem vagyok ugyanaz az ember, akivel azt tetted. A Gangesz folyó mindig folyik, soha nem lesz újra ugyanaz a Gangesz. Minden ember egy folyó. A férfi, akit leköptél, már nincs itt. Úgy nézek ki, mint ő, de nem vagyok ugyanaz, sok minden történt ebben a huszonnégy órában! A folyón azóta sok víz lefolyt. Szóval nem tudom megbocsátani, mert bennem nincs harag ellened.”

 

"És Te is új vagy. Látom, nem vagy ugyanaz az ember, aki eljött tegnap, mert az a férfi dühös volt, és ő leköpött, míg Te leborulsz a lábam elé és megérinted a lábam. Hogyan lehetne a kettő ugyanaz az ember? Te nem vagy ugyanaz az ember, úgyhogy felejtsük el. Az a két ember, aki köpött, és a férfi, akit leköptek, egyik sincs többé. Gyere közelebb. Beszéljünk valami másról. "

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus,

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/pszichologusonline/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr857786502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása