Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Ha a múlt árnyai kísértenek..

2015. július 04. 08:35 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

 elet_filmje.jpg

Sokaknak vannak olyan múltbeli élményeik, melyeknek terhét évek, évtizedek óta cipelik "puttonyukban" - megnehezítve, megkeserítve ezzel a jelen pillanatait is, melyek akár örömteliek is lehetnének. Lehet ez bármilyen fájdalmas régi lelki seb, vagy éppen valaminek - a szeretetnek, a törődésnek - a múltbeli hiánya.

Mit tehetünk a múltunk árnyaival? A múlt eseményeit megváltoztatni nem lehet.. "Ugyanabba a folyóba nem léphetsz bele kétszer.." De erre nincs is szükség, hiszen nem a múlt konkrét történései befolyásolnak minket, nem azok okoznak fájdalmat, hanem az, ahogyan gondolkodunk róluk, ahogyan érzünk velük kapcsolatban, amilyen a konkrét események érzelmi lenyomata a lelkünkben.. Ez a múlt "szubjektív része". A személyes élettörténet szubjektív része pedig megváltoztatható – elsősorban speciális pszichológiai technikákkal, terápiás módszerekkel.

Nem az számít, hogy kivel mi történt, hogy ki milyen eseményeket élt át a múltban, nem attól lett ő a jelenben ilyen vagy olyan ember.. az számít, hogy így vagy úgy gondolkodik róla,  így vagy úgy érez vele kapcsolatban. Ugyanazon élmények megélése után az egyik ember összeroppan, a másik megerősödik.. Nem az eseményekben van a különbség, hanem abban, ahogyan megélik ugyanazon eseményeket, ahogyan emlékeznek rá.

Minden azon múlik, hogy Te hogyan viszonyulsz a múltadhoz, hogy hogyan érzel a múltaddal kapcsolatban, hogy milyen jelentést adsz neki, hogy mit tanultál belőle. Ezen múlik, hogy milyen emberré válsz.. megkeseredetté vagy boldoggá. A döntés minden esetben a Tiéd!

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr737594690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wad alma 2015.07.06. 14:18:24

A mult szamomra egy nagy kincseslada ! Gyermekkori fenykepeimet feltve orzom es gyermekkorom legerdekesebb momentumait esti mese gyanant adom at gyermekeimnek . Nem is szeretik a szokasos meseket annyira -leginkabb az igazi mesek erdeklik oket !
Eletemben voltak lehangolo es felemelo elmenyek egyarant ...mint mindenkinek ... ha elkap a honvagy vagy a vagy egy gyermekkori korszak utan ,akkor kiirom magambol az erzeseket ....
süti beállítások módosítása