Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

"A logika eljuttat téged "A" pontból "B" pontba. A képzelet segítségével eljuthatsz bárhova."

2015. június 09. 12:44 - Pszichológus Online Schrammel Ivett

einstein_jobb_bal_agyfelteke_1.png

 

Einstein fenti két mondata szemlélteti leginkább a bal és jobb agyfélteke közötti különbséget.

A bal agyfélteke felelős az analitikus, logikus gondolkodásért, a reális elemzőkészségért, a tényszerűségért, a racionális következtetésért. Hozzá tartozik a beszéd, az írás, (helyesírás), a matematikai készségek, a nyelvi - szövegértő emlékezet, a jövő. Irányítja a test jobb oldalát.

A bal agyfélteke dominanciája magával hozhatja a pontosságot, de a részletekben való túlzott elmerülést, a kritikus magatartást, az óvatosságot, aggodalmat, szorongást is. Kedvezőtlen hatása lehet az érzelmek elnyomása.

A jobb agyfélteke felelős az intuícióért, az érzelmekért, a kreativitásért, az élénk fantáziáért, álmodozásért, a vizuális képességekért, vizuális emlékekért. A jobb agyfélteke képekben, szimbólumokban gondolkodik. Ide tartozik a művészi, zenei érzék, a múlt. Irányítja a test bal oldalát.

A jobb agyfélteke dominanciája ösztönös, könnyed, játékos, szinte "gyermeki" működést jelent, "mellékhatása" lehet a hangulat és érzelmek erős ingadozása, depresszióra való hajlam, az irracionális gondolkodás, a részletek figyelmen kívül hagyása, pontatlanság.

A kultúra, amiben élünk és a jelenlegi oktatási rendszer a bal agyfélteke logikus-analitikus gondolkodását preferálja és erősíti. Ennek következtében a jobb agyfélteke általában kevésbé intenzíven kezd működni. Hogy miért fontos a jobb agyfélteke erősítése? Mert minden nem oldható meg racionális úton, és az összefüggéseket a jobb agyfélteke segítségével tudjuk megérteni, hozzá tartozik a szintézis képessége valamint az archetípusokban (ősképekben) való gondolkodás, az analógiás gondolkodás képessége.

Agyintegrációról akkor beszélhetünk, ha mindkét félteke teljes potenciáljával képes működni ugyanabban az időben.

A két agyfélteke harmonikus működéséhez az agyat megfelelően táplálni, tornáztatni, pihentetni szükséges. Ennek természetes eszközei az egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás (az agy megfelelő vérellátásához), az elegendő, valóban pihentető alvás, a relaxáció-meditáció, és az élethosszig tartó tanulás.

 

Következő cikkemben hasznos - és talán meglepő - gyakorlatokat osztok meg veletek a kevésbé használt agyfélteke működésének aktivizálásáról, és a két agyfélteke szinkronizálásáról.

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr757528882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása