Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Pszichológiai tanácsadás vagy „tanács nem adás”?

 feny-sotetseg_1.jpg

A pszichológiai tanácsadást valójában helyesebb lenne „pszichológiai tanács nem adásnak" nevezni.. én ezért hívom inkább konzultációnak.

Valódi értéke ugyanis annak van, amiért az ember maga dolgozott meg. Legyen az bármilyen kézzelfogható dolog, anyagi érték vagy megfoghatatlan érték: gondolat, felismerés. A saját felismerések visznek előre az úton, nem pedig a készen kapott receptek.. még akkor sem, ha beválnak.. A Lélek valóban mindig tudja, mit kell tennie, hogy az ember meggyógyítsa magát. Ez a pszichológia nyelvén azt jelenti, hogy tudattalanunk sokkal bölcsebb mint a tudatunk.

A nehézséget, a kihívást csak az jelenti, hogyan csendesítsük el az elmét, hogy ne a tudat, ne az ego szavát, tanácsait halljuk meg, melyet aggodalmaink, félelmeink, önző ambícióink, vágyaink szülnek, hanem eljussunk személyiségünk magjáig, saját belső bölcsességünkig, és valóban a Lélek hangját halljuk meg. Az elme elcsendesítése megtörténhet sokféle módszer segítségével: meditációval, imával, vezetett meditációval, hipnózissal, úgynevezett hétköznapi transz állapotok létrehozásával.

Én igyekszem nem tanácsot adni - bár sokan "provokálnak", hiszen az nyilván a könnyebb út lenne - hanem a konzultációk során ehhez a belső hanghoz, belső bölcsességhez elvezetni a másikat. Tanács helyett inkább kérdezek és információt adok át, ami segíti a tájékozódást, hogy utána megfelelő döntés szülessen, amit megfelelő cselekvés követ, hogy mindenki a számára helyes irányba tudjon elindulni. Nem akarom senki helyett megtalálni a válaszokat, a megoldást - hiszen ezek az én válaszaim lennének - csak kísérem és segítem a másikat az úton, hogy a saját válaszait, saját megoldását találja meg élete kihívásaira. Az lesz az Ő saját útja - mely egyedi - és elvezeti őt a céljaihoz. Ez a hosszabb út, de csak ezen érdemes végigmenni, mert tényleg vezet valahova. Van, hogy az ember egyedül, külső segítség nélkül képes végigjárni az utat - és lehet az életnek olyan szakasza, amikor szükség van külső támogatásra, kíséretre, nehogy az ember eltévedjen a tudattalan ösvényein.

 

 (Ha tetszett a cikk, használd a megosztást! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online - Schrammel Ivett facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/pszichologusonline/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr707500180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása