Pszichológus Online

Pszichológus Online - Schrammel Ivett: A külföldön élő magyarok pszichológusa. Pszichológiai tanácsadás, NLP coaching, önismereti és mindfulness tréningek - Budapesten és online

Miért nem tud biciklizni az, aki tudja, hogyan kell?

A tudás nem egyenlő a megértéssel - Hogyan lehetséges mégis a változás?

bicikli gibraltar 1

A tudás (valaminek az ismerete) nem egyenlő a megértéssel. Hogyan lehetséges mégis a változás?

Láttam ma egy nagyon érdekes és vicces videót, ami segít megérteni, hogy sok esetben miért is olyan nehéz a változás. Ez a rövid film azt is kiválóan demonstrálja, hogy a változás mégiscsak lehetséges, az agy „újraprogramozása” révén.

A videón egy speciális bicikli látható, amit egy kissé átszereltek, úgy, hogy ha jobbra fordítod a kormányt: a bicikli balra kanyarodik, ha pedig balra fordítod a kormányt: a bicikli jobbra kanyarodik.

Ezen a trükkös járművön senki sem tud biciklizni, még egy pár méteren keresztül sem, ugyanis minden, amit eddig tanult: használhatatlan. Mindaddig képtelen irányítani, amíg újra meg nem tanulja ezen a más módon a bicikli használatát.

A kísérletben, egy hagyományos biciklin biciklizni tudó felnőttnél, 8 hónapot vett igénybe, hogy többé-kevésbé képes legyen biciklizni ezen a szerkezeten. Egy gyerek ugyanezt az eredményt 2 hét alatt érte el. Ahogy egy idegen nyelvet is egészen eltérő módon, sokkal gyorsabban képesek a gyerekek elsajátítani. Egyszerűen azért, mert máshogy tanulnak.

(Ezután először a hagyományos biciklit voltak képtelenek irányítani az emberek, de ez a régi, jól bevésődött és begyakorolt készség gyorsan visszatért.)

Ezért van az, hogy olyan sokszor hallom: "Tudom én, hogy másként kellene csinálni.. de mégsem tudom megtenni.." "Tudom én, hogy ez lenne a helyes.. de mégis mást teszek, újra és újra.. egyszerűen nem tudok változtatni.."

Ezért olyan nehéz a változás: Mert más a tudás és más a valódi megértés.

Bármilyen változáshoz - hogy változtassunk régi mintáinkon, szokásainkon, viselkedésünkön, kommunikációnkon, reakcióinkon - pedig nem elég valaminek a tudása, ismerete: valódi megértésre van szükség, és az agy "újraprogramozására".

 

 

(Ha tetszett a cikk, használd a megosztást is! Ha legörgetsz, az ajánlott bejegyzések között biztosan találsz még valami számodra érdekeset! Kövesd Pszichológus Online blogom és Pszichológus online facebook oldalam, hogy ne maradj le egyetlen írásról se!)

 

Schrammel Ivett pszichológus, terapeuta

 

Pszichológus Online blog: http://schrammelivett.blog.hu/

Honlap: http://www.pszichologusonline.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/pszichologus.online.schrammel.ivett/

Instagram: https://www.instagram.com/schrammel.ivett.pszichologus/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCuZ-sgi1BFQbWRmPz3hUI6A

 

Fotó: Schrammel Ivett

 

A blogon megjelent írások szerzői jogvédelem alatt állnak.

 

A video forrása: SmarterEveryDay 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://schrammelivett.blog.hu/api/trackback/id/tr867478312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása